testi-lelki egyensúly
10 tipp, ha elöntenek az információk – digitális minimalizmus
Korábban már írtam, hogy a tárgyak elengedése mennyire felszabadítóan hat a lelkiállapotra, ugyanez igaz a digitális információk korlátozására is.

A digitális minimalizmus legtöbbünknek elsőre nagyon ijesztőnek tűnik, hiszen a telefonunkon élünk, laptopon végezzük a munkánkat, állandóan e-mailekre válaszolgatunk és sokszor a szórakozás is valamilyen elektronikus eszközhöz köthető.Viszont nem kell megijedni, a cél nem az, hogy megváljunk a megszokott életünktől és egy barlangba költözzünk az erdő közepén. Csupán annyit szeretnénk elérni a digitális jelenlétünk minimalizálásával, hogy redukáljuk a ránk zúduló információk mennyiségét a legfontosabbakra, ezáltal pedig felszabadultabbak és kiegyensúlyozottabbak legyünk, ne pedig kialvatlan zombik, akiknek az arcát csak a képernyő fénye világítja meg.

Facebook csoportok

Nagyon szeretem a Facebook csoportokat, mert rengeteg hasznos van, ahol hasonló érdeklődési körű emberekkel tudok beszélgetni egy-egy témáról. Tudunk egymástól tanácsot, segítséget kérni és meg tudjuk osztani a tapasztalatainkat. Egyszóval, csoportokhoz tartozni jó. 🙂Viszont időközönként érdemes átnézni, hogy csak olyan csoportoknak vagyunk-e tagjai, amik:

  1. aktívak
  2. relevánsak
  3. szeretjük

Én néhány havonta át szoktam nézni a csoportjaim listáját, és kilépek azokból, ahol hónapok óta nem történt semmilyen interakció vagy már nem felel meg az érdeklődési körömnek.

Követés leállítása

Facebook

Szép vagy nem szép, én bizony leállítom az ismerőseim követését, ha számomra idegesítőek. Ő ezt úgy sem látja, és megkímélem magamat temérdek bosszúságtól. Ha például zavar, hogy minden kis ügyes-bajos dolgát kiírja naponta ötször, miért kéne olvasnom? Vagy miért lennék köteles állandóan átgörgetni a megosztott receptes videókat? Vagy olvasgatni az “életbölcsességeit”?Nemcsak ismerősök, hanem oldalak követését is le lehet állítani (vagy akár törölni a kedvelést), ha már nem érdekes számunkra.

Instagram

Ugyanez igaz az Instagramra is. Ez a platform nekem az a hely, ahol nekem tetsző tartalmakat nézegethetek, nem pedig mást. Van olyan, hogy ismerőst sem követek vissza, ha nagyon nem szimpatikusak a megosztott képei. Szerintem ez nem illetlenség, én sem várom el valakitől, hogy kövessen azért, mert én bekövettem.Ha pedig a képeivel nincs problémám, de elegem van abból, hogy napi 100 sztorit posztol, csak a történetének követését állítom le (némítás).Itt is átnézem időközönként, hogy még mindig tetszik-e a tartalma annak, akit követek, és ha nem könyörtelenül kikövetem. 😀 Ezenkívül törekszem arra, hogy lehetőség szerint 100-150 körül legyen a követéseim száma, mert ha több száz embert követnék, elvesznék a sok információ között.

Hírlevelek

Talán a mi korosztályunkra már kevésbé jellemző, hogy hírlevelekre iratkozunk fel, de biztos vagyok benne, hogy azért előfordul vagy tényleg a tartalom értékessége miatt vagy egy-egy ajándék, letölthető dolog okán. Néhanapján érdemes ezeket is átnézni, hogy tényleg szükségünk van-e még ezekre a rendszeres e-mailekre. A legegyszerűbb módszer az, hogy amikor jön egy új promóciós e-mail, végiggondolom, hogy mennyire hasznos ez nekem a jelenlegi élethelyzetemben, és ez alapján döntök.

Értesítések

Ez az egyik legnagyobb terület, ahol csökkenteni lehet a beérkező információk mennyiségét. Először is vannak azok, amiket a telefonunkon tudunk beállítani, hogy mit jelezzen; és vannak azok, amiket az alkalmazásokon belül lehet módosítani.Kezdjük az utóbbival! Facebookon a Beállítások és Adatvédelem fülön ki tudod választani az Értesítési beállítások menüpontot, ahol minden az értesítések fajtája szerint eldöntheted, hogy küldjön-e róla értesítést a kis csengőnél vagy sem. Nálam itt szinte minden ki van szedve. Ugyanezeket elvégezheted a csoportjaidnál is, ahol kiválaszthatod, hogy kérsz-e értesítést az új bejegyzésekről (azt is eldöntheted, hogy mindegyikről, csak a legnépszerűbbekről vagy csak azokról, amiket az ismerőseid írtak) vagy egyáltalán nem kérsz értesítést. Ez utóbbi esetében a hírfolyamban fogod látni a posztokat.

Instagramon a profilodon található beállítások ikonra kattintva tudod módosítani az alapértelmezett beállításokat az értesítések menüpontnál. Ezek azok az értesítések, amik a kis szívecskénél fognak megjelenni, például, hogy xy kedvelte a képedet. Alatta található az email értesítések beállítása, amiket szerintem érdemes kikapcsolni, főleg, ha ritkán lépsz be, különben rendszeresen elküldi azokat a posztokat emailben is, amikről lemaradtál.

A következő lépés pedig, hogy a telefonunk beállításában választjuk ki azokat az alkalmazásokat, amiktől szeretnénk/nem szeretnénk értesítést kapni, ha valami új dolog történik. Alapból én minden app-nak megtiltom, hogy küldjön nekem értesítést, mert zavarna az állandó csipogás/rezgés/felvillanás. Majd ha ráérek, akkor belépek az alkalmazásba és megnézem, hogy jött-e valami fontos. Ami mindig jelez nekem:

  1. a Messenger, mert mindenkivel azon kommunikálok
  2. a Gmail, de az úgy, hogy csak némán felugrik egy fül az új emailről, ha feloldom a telefon képernyőjét
  3. a Flo (alkalmazás a női ciklus nyomon követésére), ami jelez nekem, ha hamarosan meg fog jönni
  4. a WordPress, de ennél is csak némán van egy piros 1-es, ha valaki bekövette a blogot vagy hozzászólást írt

Alkalmazások

Ha már az alkalmazásoknál tartunk… Ki szoktad törölni, amiket már nem használsz? Már csak azért sem árt, hogy a telefonod memóriáját ne terheld feleslegesen, de Neked is jobb, ha nem a sok felesleges alkalmazás közül kell kikeresned azt, amit használni szeretnél.Nem szentelek külön pontot neki, de ugyanezeket a laptopod programjaira is vonatkoztathatod.

Fényképek

Nagyon kevés olyan ember van ma már, aki nem örökíti meg a fontos és kevésbé fontos pillanatokat. De minek legyen 10-20 szinte ugyanolyan fotónk különböző szögekből fényképezve? Érdemes kiválasztani a legjobbat, a többit pedig törölni. Különösen igaz ez családi- és gyerekfotókra és utazások alatt készített képekre. Hiába kötődünk érzelmileg az összeshez, biztos van olyan, ami minden szempontból jól sikerült, így elég csak azt megtartani, és akkor nem fog hiányozni a többi se, mert arról az egyről eszünkbe jut az esemény.Utazásoknál pedig az vált be nekem, hogy a hazaérkezés utáni napokban készítek egy naplót arról, hogy melyik nap mit csináltunk, és ehhez választom ki a fontosabb képeket. (Instagramon találsz egy rövid átlapozós videót a lisszaboni útinaplómról.) Persze ide nem kerül be az összes jó kép, de utána már könnyebb válogatni. Amit pedig posztolni szeretnék, megszerkesztem, még ha nem is megy ki azonnal. Nekem ez a stratégia működik, ami nem biztos, hogy mindenkinél jó lehet, de azt vettem észre, hogy ha nem csinálom meg időben a válogatást, akkor később nem lesz akkorra kedvem nézegetni a képeket, azaz teljesen feleslegesen örökítettem meg az utazást. Ráadásul így a rokonoknak, barátoknak is könnyebb megmutatni, hol jártam. Továbbá átteszem a képeket a laptopomra vagy egy külső winchesterre, hogy a telefonom tárhelyét ne foglalja feleslegesen. (Ezt időnként a többi képemmel is meg szoktam tenni.)

Például ezen képek közül 1-2 kivételével az összeset ki fogom törölni, mert mind ugyanolyan.

Kapcsolj ki!

Milyen sűrűn kapcsolod ki a telefonodat? Tudtad, hogy sokkal jobb az akkumlátorának, ha legalább 2-3 naponta kikapcsolt állapotban van egy kis időre?Azonban nem csak a telefonod igényli a kikapcsolt állapotot, hanem a szervezeted is. Sokkal pihentetőbb az alvás, hanem egy állandóan jeleket sugárzó készülékkel egy szobában alszol. A lámpát is lekapcsolod, hogy ne világítson, nem? 🙂A legjobb hatás pedig akkor érhető el, ha ébredés után nem azonnal a telefonunkhoz nyúlunk. Én sosem éreztem szükségét, hogy reggel azon nyomban tájékozódjak arról, mi történt az éjjel (valószínűleg egyébként sem sok dolog, mert a világ fele szintén aludt😁), de ha mégis volt olyan alkalom, hogy felkelés előtt a telefonomhoz nyúltam, azt vettem észre, hogy sokkal kevésbé hatékonyan indítottam a reggelt és ez rányomta a bélyegét az egész napra.Hétvégéken még azt a luxust is megengedem magamnak, hogy akár egész délelőtt vagy még tovább kikapcsolt állapotban hagyom a telefonom, így számtalan más dologgal tudok foglalkozni és nem csak az instát görgetem.

Offline nap(ok)

Ha már belejöttünk a telefonmentes reggelbe, akár egy egész napot vagy többet is szentelhetünk az offline programok élvezetének. Ez nem teljesen telefonmentes kihívás, csak az internetről kászálódunk le, hogy teljesen jelen tudjunk lenni és meg tudjuk élni a pillanatot. Nem szoktam sűrűn ilyen napot tartani, csak havonta, kéthavonta, de azok teljesen feltöltenek energiával és sokkal kreatívabbnak érzem magam, hogy nem zúdul rám temérdek információ.

Kép forrása: pixabay.com

Kameramentes övezet

Én eleve kényelmetlenül érzem magam, ha mások társaságában kell fotóznom, nem tudom miért, de a blog miatt azért nem árt elővenni néha a telefont, hogy ne csak az unalmas pillanatok legyenek megörökítve.De ha Te szeretsz mindent dokumentálni, akkor érdemes néha csak átélni az élményt fényképezőgép, telefon és Instagram Stories nélkül.Megkockáztatom, hogy az is jó megoldás lehet, ha nem is viszed el a telefonod vagy jó mélyen pihen a táska mélyén.Mert amíg bekapcsolod a kamerát, keresed a legjobb szöget és azon gondolkodsz, hogy milyen szuper történet kerekedne belőle a közösségi médiára, elszalasztod a legjobb pillanatokat.

Üresjáratok

Véleményem szerint ez a legnehezebben megvalósítható feladat. Legalábbis számomra. Társaságban általában nem, de egyedül hajlamos vagyok elővenni a telefonom az üresjáratokban és cél nélkül görgetni a képeket és posztokat.Erre még nincsen tökéletes megoldásom, de egy jó olvasnivaló vagy egy elgondolkodtató podcast hallgatása megfelelő megoldás lehet.Te mit gondolsz?

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára és értesülj elsőként az újdonságokról.

A feliratkozással kijelented, hogy elolvastad és megértetted az adatvédelmi szabályzatot.

close

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára és értesülj elsőként az újdonságokról.

A feliratkozással kijelented, hogy elolvastad és megértetted az adatvédelmi szabályzatot.