nyiss ablakot a lelkedre
A test lázadása – könyvajánló

A mai cikkben egy kis újdonsággal készültünk Nektek, ugyanis ilyen tartalom még nem volt korábban az Életfűszerezőn. És ez nem más, mint a könyvajánló!

A bemutatkozásomban is említettem, hogy igazi könyvmoly vagyok, ezért nagyon örültem, amiért itt is teret kapnak a könyvek. Eredetileg csak egy olvasmányélményemet terveztem ajánlani Nektek, de közvetlenül a kiszemelt könyv előtt olvastam egy másik regényt, ami annyira tetszett, hogy úgy gondoltam, legyen az egyből rögtön kettő. A másik könyvről az ajánlót itt találod. 🙂

Dr. Máté Gábor: A test lázadása

Mivel az Életfűszerező a lelki egészséggel foglalkozik, elsőként egy olyan könyvet szerettem volna hozni, ami témába vág és Dr. Máté Gábor könyve tökéletes választásnak tűnt. Mivel A test lázadása már nagyon régóta szerepelt a soha véget nem érős olvasmánylistámon, rá esett a választásom. Legeslegelőször egy kedves barátnőm ajánlotta, mégpedig egy vizsgaidőszak kellős közepén, arra vártunk, hogy kórélettanból behívjanak minket vizsgázni. Nem ez volt a kedvenc tárgyunk, maradjunk annyiban… Természetesen arra terelődött a szó, hogy ki mennyire izgult és ekkor mondta nekem azt hogy „ha érdekel a téma, mindenképpen olvasd el!”. Fel is került a könyv soha véget nem érős olvasmány listámra, de egészen mostanáig halogattam.

A könyv alcíme az Ismerd meg a stresszbetegségeket, engem kicsit félrevezetett. Azt hittem, hogy gyomorfájás, álmatlanság és – ha szabad így fogalmaznom – más, kevésbé súlyos betegségeket fog tárgyalni, amik mondjuk egy vizsgaidőszakban gyötörhetik az embert. Hát nem! Főleg autoimmun és daganatos megbetegedéseknek a krónikus stresszel való kapcsolatát mutatja be rengeteg interjún és tudományos kutatáson keresztül. Emellett a szerző saját példákat is hoz, ami szerintem nagyon jó! Így nincs az az érzésünk, hogy magas lóról beszél, ami nekem külön pozitívum volt.

Nemrég megjelent a könyv egy másik borítóval, de én ezt a kiadást olvastam. Viszont ne lepődj meg, ha a boltokban/könyvtárban más köntösbe burkolva találkozol vele.

Mire számíts?

A könyv majd 20 fejezetből épül fel. Az első néhányat nevezhetjük általános bevezetőnek, majd fokozatosan elmélyülünk a stresszreakció szabályozásában részt vevő mechanizmusokban. Ne riasszon vissza, ha nincs a témában háttérismereted! Nem kell! Külön fejezetekben elmagyarázza részletesen és érthetően, hogy egyes rendszerek hogyan épülnek fel. Ez nem egy szakkönyv, hanem egy laikusoknak szánt írás, így teljesen okés, ha például még soha nem hallottál a pszicho-neuro-immunológiáról. Amikor a megértéshez szükséged lesz rá, megkapod a magyarázatot. 🙂  Nyilván én ebből a szempontból előnyből indultam, mert kevesebb, mint egy év múlva orvos leszek, de ha ez nem így lenne, a könyv végére is ugyanannyira értettem volna mindent, mint úgy, hogy már évek óta ezt tanulom. Szóval – még egyszer mondom – ne ijesszen el a könyv elolvasásától, ha nem rendelkezel háttérismerettel, mert teljesen érthetően, tudományos kifejezéseket mellőzve az író mindent elmagyaráz.

Az utolsó fejezet A gyógyulás hét lépése. Itt nem egy kész csomagot kapunk, hanem egy útmutatót, hogy ha valamelyik szereplő kapcsán magunkra ismertünk kicsit, akkor mit tehetünk azért, hogy ne a testünknek kelljen nemet mondania. A könyv eredeti címe egyébként When the body says no – Amikor a test nemet mond – zseniálisan kifejezi az egész könyv üzenetét. Szerintem nagyon szemléletesen felhívja a figyelmünket, hogy igenis figyelnünk kell az intő jelekre, fontos meghúznunk a határainkat, pihennünk, különben baj lesz. Utólag belegondolva, valószínűleg ezért nem a hasfájás került a fókuszba…

Azt még fontosnak tartom kiemelni, hogy a könyv régi, majd 20 éve íródott, így a benne lévő publikációk – hiába voltak az íráskor a legfrissebbek – is régiek. De szerintem nem is az a lényeg, hanem az elmesélt történetek, amelyek kivétel nélkül mind tanulságosak!  Ezt csak azért szerettem volna megemlíteni, hogy ne egy 2022-ben napra kész, tudományos publikáció-gyűjteményt várj, hanem egy ismeretterjesztő, vagy inkább helyesebb lenne, figyelemfelhívó írásnak nevezni, ami azért született, hogy segíteni tudjon Neked!

Ajánlom, ha…

Összességében azt gondolom, hogy ha érdekel a stressz, a stresszkezelés és mindennek a testünkre gyakorolt hatása, ez a Te könyved. És valószínűleg érdekel, hiszen akkor nem lennél itt velünk, az Életfűszerezőn. 😉

Azzal a gondolattal szeretném befejezni, ami leginkább rám talált az egész könyből:

,,Fontos, hogy rájöjj: törődnöd kell magaddal, mert amíg magaddal nem törődsz, addig mással sem tudsz.”

 

Remélem meghoztam a kedved az olvasáshoz!

Ha kíváncsi vagy mindenre, ami Életfűszerező, akkor iratkozz fel hírlevelünkre, hogy garantáltan ne maradj le semmiről sem!

Érdekel a pszichológia? Esetleg Te magad is pszichológus, pszichológus hallgató vagy? Szeretnéd minél több emberhez eljuttatni a tudásodat? Legyél az Életfűszerező szakmai tagja! A részletekről bővebben itt tudsz olvasni.

Jó olvasást!

Kata

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Ne bízd a szerencsére a pszichológusod megtalálását!

Pszichológushoz szeretnél fordulni, de megrémít a számtalan szakember lehetősége és a furcsa kifejezések, amiket a bemutatkozásukban olvasol? Nem tudod mitől lesz valaki jó szakember? Fogalmad sincs, hogy pszichiáterre, pszichológusra, analitikusra vagy kognitív terapeutára lenne szükséged?

Garantáltan jó pszichológust ajánlani nem tudok, de azt garantálom, hogy miután elolvasod ezt az e-bookot, minden információd meglesz ahhoz, hogy megtaláld a neked megfelelő szakembert.

Töltsd le az INGYENES útmutatót a Neked legjobb szakember megtalálásához!

Kijelentem, hogy elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot. *

Csak értékes leveleket küldünk, spam-et sosem. Olvasd el az adatvédelmi tájékoztatónkat.

Leave A Comment