nyiss ablakot a lelkedre
A tisztelet jár – de kinek és mikor?

A magyar nyelv értelmező szótára szerint a tisztelet:

  1. Annak érzése és magatartása, aki vkit, vmit tisztel (1–3); vki, vmi érdemének, értékének v. jelentőségének elismerése és megbecsülése.
  2. Ennek az érzésnek magatartással, külső jelekkel való kinyilvánítása.

De mit is jelent a tisztelet a mindennapokban? Alanyi jogon jár, vagy ki kell érdemelni?

A tapasztalat

És itt hangsúlyoznám, hogy a SAJÁT tapasztalatom! Az utóbbi időben sokszor futottam bele olyan beszélgetésekbe, ahol – ugyan kimondva soha nem lett – de azt éreztem, hogy akivel beszélgetek elvárja a tiszteletet az életkora, elért eredményei, munkahelyi pozíciója alapján. Viszont sajnos sokszor nem érezték úgy, hogy ez a másik félnek is járna.

És ilyenkor mindig elgondolkodtam, hogy tényleg csak akkor jár a tisztelet, ha már „letettünk valamit az asztalra”? Szerintem egyáltalán nem!

De akkor kinek jár a tisztelet?

Úgy gondolom, hogy MINDENKINEK! Alapvetően mindenkit megillet a tisztelet. Hiszen attól még, hogy idősebb vagyok valakinél vagy mondjuk a főnöke vagyok, nem leszek nála jobb, értékesebb. Csak egy bizonyos szempont szerint kerülök „magasabb besorolásba”.

Plusz, ha nem tiszteljük meg a másikat, akkor mi milyen alapon várjuk el ugyanezt? (Érdekes, hogy azt még nem tapasztaltam, hogy ez ‘elmaradt’ volna.) Mindenki emlékszik arra az iskolából, amikor a tanár úgy fegyelmezett, hogy „Tiszteljük meg egymást azzal, hogy végighallgatjuk és nem vágunk közbe vagy beszélünk egy szimultán!”

Hogyan adhatom meg a tiszteletet?

Millió módja van és nem kell nagy dolgokra gondolni. 🙂

Odafigyelek rád: ha valakivel beszélek, kérdezek valamit, akkor elméletileg a válasz is érdekel. Emlékszem, nyelvórán tanultuk, hogy a hogy vagy? kérdés sok helyen csak egy formális, beszélgetésindító kérdés és igazából senki sem vár választ. Soha nem értettem, hogy akkor miért kérdezik meg? Tiszteld meg a beszélgetőtársadat, hogy megvárod a válaszát és oda is figyelsz rá! És nem utolsó szempont, hogy ilyenkor nézz a másikra és ne a telefonodat bújd, mert azzal azt üzened, hogy csak háttérzaj a beszélgetésetek, a telefon sokkal fontosabb.

Időben érkezem: én nagyon nem szeretek késni. Szerintem azzal is a másik iránti tiszteletünket fejezzük ki, ha a megbeszélt időpontra érkezünk. De ha tudod, hogy nem érsz oda időben, nem tart semmiből írni egy üzenetet, hogy csak 15 perc múlva tudsz ott lenni.

Alkalomnak illően öltözöm: a nem megyünk a munkahelyünkre bikiniben tipikus esete (nyilván a vízimentőkre ez nem vonatkozik). Ugyanez érvényes akkor is, ha mondjuk nyaralni megyünk valahová, ahol mondjuk a rövidnadrág nem illendő. Tudom, hogy ezekkel nem mindenki ért egyet. Nekem is sokszor nyűg, amikor még a táskába kell pakolni egy kendőt (meg otthon figyelni arra, hogy bepakoljam),, de ha én vagyok a vendég, akkor nekem kell alkalmazkodnom.

Vendégség:  ha nem mutatják meg vagy mondják, hogy bárhová bemehetünk, ne bóklássz a lakásban. Nem biztos, hogy véletlenül maradt csukva a hálószoba ajtaja. Ugyanígy kifejezzük a másik iránti tiszteletünket, ha megkérdezzük, hová ülhetünk vagy levegyük-e a cipőnket. A cipőt ugye nem kell levenni? nem igazán tiszteletteljes megfogalmazás (szerintem).

Ha valamire szépen megkérsz, igyekszem nem figyelmen kívül hagyni: akik együtt élnek valakivel, azoknak ezt nem kell magyarázni szerintem. Például nem akkor fogok kávét darálni vagy bekapcsolni a vízforralót, amikor még alszol, főleg, ha erre korábban külön megkértél! Ezek apró kis gesztusok, de nagyon fontosak és rengeteget tudnak mozdítani egy kapcsolaton akár jó, akár rossz irányba.

Kölcsönkérek dolgokat: hidd el, sokkal jobb, ha megkérdezed, hogy kölcsön veheted-e a szobatársad bögréjét, mintha csak úgy lekapod a polcról, amikor nincs otthon. És mi van, ha véletlenül eltöröd?

Akkor a tisztelet mikor és kinek jár?

Nyilván a végtelenségig tudnánk duzzasztani a listát.

Összességében a tisztelet mindenkit megillet! Úgy semmilyen emberi kapcsolat sem fog működni, ha úgy megyünk neki a dolognak, hogy nekünk jár a tisztelet, a másiknak meg majd meglátjuk.

Nyilván vannak emberek, akiket jobban tisztelünk valami miatt, de ez még nem kell, hogy maga után vonja azt, hogy másoknak nem adjuk meg a minimumot sem! Van is egy olyan mondásunk, hogy megadom neki az alapvető tiszteletet.

 

Kata

Iratkozz fel az Életfűszerező hírlevelére, hogy elsőként értesülj a legújabb cikkekről, podcast epizódokról és mindenről, ami Életfűszerező!

Érdekel a pszichológia? Esetleg Te magad is pszichológus, pszichológus hallgató vagy? Szeretnéd minél több emberhez eljuttatni a tudásodat? Legyél az Életfűszerező szakmai tagja! A részletekről bővebben itt tudsz olvasni.

 

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Ne bízd a szerencsére a pszichológusod megtalálását!

Pszichológushoz szeretnél fordulni, de megrémít a számtalan szakember lehetősége és a furcsa kifejezések, amiket a bemutatkozásukban olvasol? Nem tudod mitől lesz valaki jó szakember? Fogalmad sincs, hogy pszichiáterre, pszichológusra, analitikusra vagy kognitív terapeutára lenne szükséged?

Garantáltan jó pszichológust ajánlani nem tudok, de azt garantálom, hogy miután elolvasod ezt az e-bookot, minden információd meglesz ahhoz, hogy megtaláld a neked megfelelő szakembert.

Töltsd le az INGYENES útmutatót a Neked legjobb szakember megtalálásához!

Kijelentem, hogy elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot. *

Csak értékes leveleket küldünk, spam-et sosem. Olvasd el az adatvédelmi tájékoztatónkat.

Leave A Comment