testi-lelki egyensúly
A tisztelet jár – de kinek és mikor?

A magyar nyelv értelmező szótára szerint a tisztelet:

  1. Annak érzése és magatartása, aki vkit, vmit tisztel (1–3); vki, vmi érdemének, értékének v. jelentőségének elismerése és megbecsülése.
  2. Ennek az érzésnek magatartással, külső jelekkel való kinyilvánítása.

De mit is jelent a tisztelet a mindennapokban? Alanyi jogon jár, vagy ki kell érdemelni?

A tapasztalat

És itt hangsúlyoznám, hogy a SAJÁT tapasztalatom! Az utóbbi időben sokszor futottam bele olyan beszélgetésekbe, ahol – ugyan kimondva soha nem lett – de azt éreztem, hogy akivel beszélgetek elvárja a tiszteletet az életkora, elért eredményei, munkahelyi pozíciója alapján. Viszont sajnos sokszor nem érezték úgy, hogy ez a másik félnek is járna.

És ilyenkor mindig elgondolkodtam, hogy tényleg csak akkor jár a tisztelet, ha már “letettünk valamit az asztalra”? Szerintem egyáltalán nem!

De akkor kinek jár a tisztelet?

Úgy gondolom, hogy MINDENKINEK! Alapvetően mindenkit megillet a tisztelet. Hiszen attól még, hogy idősebb vagyok valakinél vagy mondjuk a főnöke vagyok, nem leszek nála jobb, értékesebb. Csak egy bizonyos szempont szerint kerülök “magasabb besorolásba”.

Plusz, ha nem tiszteljük meg a másikat, akkor mi milyen alapon várjuk el ugyanezt? (Érdekes, hogy azt még nem tapasztaltam, hogy ez ‘elmaradt’ volna.) Mindenki emlékszik arra az iskolából, amikor a tanár úgy fegyelmezett, hogy “Tiszteljük meg egymást azzal, hogy végighallgatjuk és nem vágunk közbe vagy beszélünk egy szimultán!”

Hogyan adhatom meg a tiszteletet?

Millió módja van és nem kell nagy dolgokra gondolni. 🙂

Odafigyelek rád: ha valakivel beszélek, kérdezek valamit, akkor elméletileg a válasz is érdekel. Emlékszem, nyelvórán tanultuk, hogy a hogy vagy? kérdés sok helyen csak egy formális, beszélgetésindító kérdés és igazából senki sem vár választ. Soha nem értettem, hogy akkor miért kérdezik meg? Tiszteld meg a beszélgetőtársadat, hogy megvárod a válaszát és oda is figyelsz rá! És nem utolsó szempont, hogy ilyenkor nézz a másikra és ne a telefonodat bújd, mert azzal azt üzened, hogy csak háttérzaj a beszélgetésetek, a telefon sokkal fontosabb.

Időben érkezem: én nagyon nem szeretek késni. Szerintem azzal is a másik iránti tiszteletünket fejezzük ki, ha a megbeszélt időpontra érkezünk. De ha tudod, hogy nem érsz oda időben, nem tart semmiből írni egy üzenetet, hogy csak 15 perc múlva tudsz ott lenni.

Alkalomnak illően öltözöm: a nem megyünk a munkahelyünkre bikiniben tipikus esete (nyilván a vízimentőkre ez nem vonatkozik). Ugyanez érvényes akkor is, ha mondjuk nyaralni megyünk valahová, ahol mondjuk a rövidnadrág nem illendő. Tudom, hogy ezekkel nem mindenki ért egyet. Nekem is sokszor nyűg, amikor még a táskába kell pakolni egy kendőt (meg otthon figyelni arra, hogy bepakoljam),, de ha én vagyok a vendég, akkor nekem kell alkalmazkodnom.

Vendégség:  ha nem mutatják meg vagy mondják, hogy bárhová bemehetünk, ne bóklássz a lakásban. Nem biztos, hogy véletlenül maradt csukva a hálószoba ajtaja. Ugyanígy kifejezzük a másik iránti tiszteletünket, ha megkérdezzük, hová ülhetünk vagy levegyük-e a cipőnket. A cipőt ugye nem kell levenni? nem igazán tiszteletteljes megfogalmazás (szerintem).

Ha valamire szépen megkérsz, igyekszem nem figyelmen kívül hagyni: akik együtt élnek valakivel, azoknak ezt nem kell magyarázni szerintem. Például nem akkor fogok kávét darálni vagy bekapcsolni a vízforralót, amikor még alszol, főleg, ha erre korábban külön megkértél! Ezek apró kis gesztusok, de nagyon fontosak és rengeteget tudnak mozdítani egy kapcsolaton akár jó, akár rossz irányba.

Kölcsönkérek dolgokat: hidd el, sokkal jobb, ha megkérdezed, hogy kölcsön veheted-e a szobatársad bögréjét, mintha csak úgy lekapod a polcról, amikor nincs otthon. És mi van, ha véletlenül eltöröd?

Akkor a tisztelet mikor és kinek jár?

Nyilván a végtelenségig tudnánk duzzasztani a listát.

Összességében a tisztelet mindenkit megillet! Úgy semmilyen emberi kapcsolat sem fog működni, ha úgy megyünk neki a dolognak, hogy nekünk jár a tisztelet, a másiknak meg majd meglátjuk.

Nyilván vannak emberek, akiket jobban tisztelünk valami miatt, de ez még nem kell, hogy maga után vonja azt, hogy másoknak nem adjuk meg a minimumot sem! Van is egy olyan mondásunk, hogy megadom neki az alapvető tiszteletet.

 

Kata

Iratkozz fel az Életfűszerező hírlevelére, hogy elsőként értesülj a legújabb cikkekről, podcast epizódokról és mindenről, ami Életfűszerező!

Érdekel a pszichológia? Esetleg Te magad is pszichológus, pszichológus hallgató vagy? Szeretnéd minél több emberhez eljuttatni a tudásodat? Legyél az Életfűszerező szakmai tagja! A részletekről bővebben itt tudsz olvasni.

 

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára és értesülj elsőként az újdonságokról.

A feliratkozással kijelented, hogy elolvastad és megértetted az adatvédelmi szabályzatot.

close

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára és értesülj elsőként az újdonságokról.

A feliratkozással kijelented, hogy elolvastad és megértetted az adatvédelmi szabályzatot.

Leave A Comment