nyiss ablakot a lelkedre
Amikor magadra (is) gondolsz

Énközpontú világban élünk, mégis sokszor oly kis hangsúly van az egyénen, az egyén jóllétén. Paradox igaz? Általánosságban a saját céljainkért dolgozunk és a csapattal, mely ezt segítené, nem foglalkozunk. Közben viszont elfelejtünk törődni önmagunkkal, odafigyelni saját szükségleteire. Pedig az öngondoskodás éppen olyan fontos, ha nem fontosabb, mint a következő előléptetés!

Mi az öngondoskodás?

Öngondoskodásról akkor beszélünk, amikor törődünk saját magunkkal, figyelünk a testi és szellemi szükségleteinkre, lépéseket teszünk annak érdekében, hogy saját magunkról is gondoskodjunk. Odafigyelünk és tudatosan keressük az alkalma(ka)t arra, hogy feltöltődjünk, vagy legalább legyen egy szusszanásnyi időnk leülni 2 feladat között.

Miért fontos?

Rohanó világban élünk, ahol alig végeztük el az egyik feladatot, már nyakunkba szakadt három másik. Azt az eszeveszett tempót, amit a 21. század diktál nekünk, egyáltalán nem lassítja az sem, hogy egyre több a lehetőség, ezáltal egyre több és több dolog elérhető, így mindig tömérdek dolgot szeretnénk még és még.

Biztosan te is érezted már, hogy egy idő után telítődsz, az elemek lemerültek és jól esik picit megállni és szusszanni egyet. Ilyenkor már vadul integet a horizonton az öngondoskodás, hogy

Hello! Figyi, szerintem ülj le 10 percre és úgy idd meg azt a kávét csendben.

Szóval az öngondoskodás segíti a feltöltődést, kipihentebbé tesz, ezáltal több energiád marad más feladatokra. Ezt lefordíthatjuk úgy is, hogy a mentális egészségünk miatt is szükségünk van az öngondoskodásra.

Mi nehezíti a kivitelezését?

Szóba került már a rohanás és a temérdek feladat? Na, hát ez az egyik nehezítő körülmény.

A másik, hogy valamiért a társadalom még mindig elítéli az önzés bármilyen formáját és mértékét, holott sokszor éppen ezt várja el tőlünk. Pedig ahhoz, hogy időt szánj magadra, muszáj egy kicsit önzőnek lenni! Ez egy jóféle önzés, ami kell, különben borítékolható a kiégés.

Sokszor nem is a társadalom az, ami megbélyegez minket, amiért este 20 percet önmagunkra szánunk, hanem mi magunk. Rossz  érezést kelt, amiért nem a házimunkával foglalkozunk, hanem egy fél órára elmentünk sétálni vagy edzés helyett a kanapén fekve elolvastunk egy fejezetet. Hiszen így szalad a háztartás, én meg sétálgatok, ráadásul ott marad 1 kiló plusz… Hallatlan. Pedig a sétálgatás és az olvasás (többek között) kicsit kiragad a mindennapi robotból és azáltal, hogy kizökkent, tölti a belső elemeinket!

Hogyan tudod beiktatni az öngondoskodást a mindennapjaidba?

Az első és a legfontosabb, hogy akarjam beépíteni! Mert ha minden nap eltökélten szánok magamra egy kis időt, akkor sokkal könnyebben meg is fogom tudni valósítani azt a 10 perces forró zuhanyt, mint ha nem.

Ezután tudatosítanom kell, hogy éppen annyira fontosak, ha nem fontosabbak az önmagamért tett erőfeszítéseim, mint azok, amiket másokért teszek!

Hiszen akkor tudsz a legjobban gondoskodni másokról, ha önmagadról már gondoskodtál!

Ezután pedig már csak ki kell találnod, hogy mi számodra az öngondoskodás legjobb módja! Egy jó forró fürdő, egy hosszú séta, egy masszázs, esetleg az, ha minden hónapban elmész valahová a barátaiddal vagy akár egyedül? Ezt csak te tudod, hiszen te ismered legjobban önmagad. A lehetőségek tárháza végtelen és ott lapul benne a számodra legjobb módszer!

Kata

Hasznos volt számodra ez a bejegyzés? Iratkozz fel a hírlevélre, hogy elsőként értesülj az újdonságokról és a friss tartalmakról!

Téged is érdekel a pszichológia? Jelentkezz az Életfűszerező csapatába!

Szeretnéd, hogy még több értékes tartalmat készítsünk? Támogasd az Életfűszerezőt!

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Ne bízd a szerencsére a pszichológusod megtalálását!

Pszichológushoz szeretnél fordulni, de megrémít a számtalan szakember lehetősége és a furcsa kifejezések, amiket a bemutatkozásukban olvasol? Nem tudod mitől lesz valaki jó szakember? Fogalmad sincs, hogy pszichiáterre, pszichológusra, analitikusra vagy kognitív terapeutára lenne szükséged?

Garantáltan jó pszichológust ajánlani nem tudok, de azt garantálom, hogy miután elolvasod ezt az e-bookot, minden információd meglesz ahhoz, hogy megtaláld a neked megfelelő szakembert.

Töltsd le az INGYENES útmutatót a Neked legjobb szakember megtalálásához!

Kijelentem, hogy elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot. *

Csak értékes leveleket küldünk, spam-et sosem. Olvasd el az adatvédelmi tájékoztatónkat.

Leave A Comment