nyiss ablakot a lelkedre
Célkitűzés hatékonyan | Hogyan érd el a céljaidat?

A célkitűzés nem mindig könnyű. Azaz kitűzni a célokat gyerekjátéknak tűnik, de elérni őket már annál nehezebb.

Ebben a cikkben végigvezetlek, hogy hogyan fogalmazd meg eredményesen a céljaidat és milyen lépésekre figyelj oda a megvalósításuk során.

Újévi fogadalmak?

Én nem szeretem ezt a kifejezést, mert számomra nagyon idegen és megfoghatatlan. Fogadalmak helyett inkább tervezni érdemes. Ez magában foglalja, hogy nemcsak kitűzöd a célokat, hanem meg is tervezed a hozzájuk vezető utat. Ezzel szemben a fogadalom csak lóg a levegőben és nem kötődik semmihez.

Illetve a januárt nem igazán tartom egyfajta kezdetnek. Sokkal praktikusabb lenne ősszel kezdődnie a naptári évnek is. A nyári pihenések után a hűvösebb idő beköszöntével úgyis sokkal többen lelnek új motivációra. A januári évkezdés nagyon mesterséges, de arra jó, hogy felülvizsgáljuk a terveinket. Ilyenkor megnézzük, mi sikerült, min kell még dolgoznunk és esetleg belekezdjünk új dolgokba.

Hogyan tervezd meg az éved?

Az alábbiakban röviden leírom, hogy milyen lépéseken érdemes végighaladnod a hatékony évtervezés érdekében.

1. lépés: évrendezés

Értékeld ki az évedet egy évrendező segítségével. Többféle évrendezőre bukkanhatsz a neten, de én is elkészítem minden évben az Életfűszerező Évrendezőt. Díjtalanul le tudod tölteni a személyes és szakmai tapasztalatok által megalkotott évrendezőt, amit minden évben tökéletesítek. Ha nem szeretnél lemaradni róla, iratkozz fel a hírlevél listámra, ugyanis akkor automatikusan megkapod majd.

Az évrendezés során nézd végig az elmúld éved. Vedd sorra a meghatározó pillanatokat, a kihívásaidat, örömeidet, tanulságaidat. Jó évzárás tud lenni egy ilyen összefoglaló, illetve a későbbi emlékezést is segíti. Ráadásul az elmúlt év tanulságai alapján érdemes megtervezned a következő éved.

2. lépés: a jövőkép áttekintése

Nagyon fontos, hogy legyen egy jövőképed, víziód, arról, hogy hogyan szeretnél élni. Ezt megfogalmazhatod írásos formában is, de akár kollázst vagy videót is készíthetsz.

Az évrendezés után tekintsd át ezt a jövőképet és aktualizáld, ha szükséges. Majd gondold végig, hogy mik azok, amiknek a megvalósításán már ebben az évben el tudsz kezdeni dolgozni. Ez alapján készíthetsz egy víziót kifejezetten az elkövetkező évre is.

Fontos, hogy a vízió ne célok tömkelege legyen, hanem inkább érzésekről, hangulatokról szóljon. Azt fogalmazd meg benne, hogy mit szeretnél érezni, hogyan szeretnél élni. A célok fognak majd abban segíteni, hogy ezek az álmok meg is valósulhassanak.

3. lépés: a célok megfogalmazása

A víziód alapján fogalmazd meg a céljaidat erre az évre.

A célok kijelölésénél az érzelmeknek már kevésbé van szerepük, hagyatkozz inkább a racionalitásra. A megfogalmazásukkor tartsd magad a jó cél ismérveihez, amikről alább olvashatsz.

Milyen a jó cél?

Egy angol mozaikszót szoktunk erre használni, amivel könnyen megjegyezhető, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni egy-egy cél kitűzésekor. Ez a szó a SMART.

Tehát a jó cél:

Spesific = KONKRÉT

Fontos, hogy a cél, amit kitűzöl magad elé elég konkrét legyen, könnyen megfogható, ne olyan ami csak lóg a levegőben. Az, hogy fejlesztem a nyelvtudásom nem konkrét cél. Nem megfogható, ezért nem fogod tudni, hogy mikor érted el. Így soha nem leszel elégedett az eredménnyel.

Ha fejleszteni szeretnéd a nyelvtudásod, fogalmazd meg úgy a célod, hogy egyértelmű legyen. Például: „Ebben az évben leteszed a francia középfokú nyelvvizsgát.” Ha kevesebbet szeretnél dolgozni, legyen az a célod, hogy csak 9-17 óra között dolgozol. Az egészséges étkezés helyett legyen az a célod, hogy heti menütervet készítesz és azt eszed. És így tovább.

Measurable = MÉRHETŐ

A jó cél mérhető, ami által pontosan tudod, hogy hol tartasz a siker felé vezető úton.

Az előző példánál maradva azt a célt, hogy leteszed a francia nyelvvizsgát, érdemes kiegészíteni azzal, hogy minden nap fél órát tanulsz vagy minden nap megtanulsz tíz új szót.

Ehhez tartozik, hogy a cél ne egy tulajdonság legyen, hanem inkább egy konkrét cselekvés, amit rendszeres időközönként ellenőrizni lehet, hogy teljesítettél-e. Innen fogod tudni, hogy a megfelelő irányba haladsz-e a megfelelő sebességben.

Achievable = ELÉRHETŐ

Ne akarj azonnal mindent! Ha csak most kezdesz el valamit, akkor csak az első szintre akarj eljutni és ne rögtön a csúcsra. Légy türelmes! Nem attól lesz jó a célod, hogy óriási és bele kell szakadni a teljesítésébe. Akkor fogod tudni teljesíteni és leszel magaddal elégedett ha elérhető közelségben van, de azért nem pottyan csak úgy az öledbe.

Nem azt mondom, hogy nem lehetnek álmaid, félreértés ne essék. Legyenek álmaid, de ezeket próbáld apróbb célokra bontani és úgy építeni egymásra. Így végig tudsz haladni rajtuk, mintha egy hegyen másznál felfelé és nemcsak helyből próbálsz felugrani a Mount Everestre. Gondold végig, hogyha már évek óta próbálsz teljesíteni egy kitűzött célt, hogy nem túlságosan irreális? Hogyan tudnád szétbontani, hogy először csak az első lépcsőfokot kelljen megugranod? Ez az a pont, ahol nagyon fontos az önismeret, hogy tudjam, mire vagyok képes, és ne bízzam el magam, de ne is becsüljem le a saját képességeimet.

Relevant = RELEVÁNS

A jó cél lelkesít, nem pedig egy púp az ember hátán. A jó cél olyan, ami belülről fakad, beilleszthető a személyes értékrendedbe. Önmagad szempontjából tartod fontosnak a megvalósítását és nem egy külső elvárásnak akarsz megfelelni. A kitűzött cél a te álmodat tükrözze, téged vigyen közelebb a fejlődéshez. Ne tűzd ki célként azt, hogy leadsz x kilót, azért, mert ezt illik január elsején megfogadni vagy azért mert mások szerint le kéne fogynod. Minden célod kitűzésekor gondold végig, hogy valóban Te szeretnéd-e, hogy megvalósuljon. Ehhez is elengedhetetlen az önismeret!

Másrészt a kitűzött cél legyen beilleszthető az életedbe, tudj időt és energiát ráfordítani, legyen elég kapacitásod a megvalósítására. (Ilyenkor szokott kiütközni, ha valami nem is belső motivációból fakad, hogy sehogy sem találsz időt arra, hogy foglalkozz vele.)

Time-bound = HATÁRIDŐHÖZ KÖTÖTT

A jó cél időben behatárolt. Tűzz ki egy határidőt, amikorra teljesíteni fogod a célt, különben csak halogatni fogod. Ha pedig megvan a határidő, könnyebben meg tudod tervezni, hogy milyen lépéseket kell megtenned az eléréséhez, mennyi időt kell ráfordítanod és hova tudod beilleszteni az életedbe. Amíg ezeket nem tervezed meg, addig a cél csak félkész és nem tudsz elindulni a megvalósítás útján, nem tudod követni, hogy jó irányba haladsz-e.

Cél terv nélkül csak egy kívánság.

Miután kitaláltad a megvalósítás menetrendjét és megtervezted, hogy hogyan fogod elérni a célt, készíts egy ütemtervet, amiben nyomon tudod követni a lépéseket, például ki tudod pipálni, hogy teljesítetted-e az aznapra eső feladatot.

4. lépés: a siker felé vezető út megtervezése

Akármilyen célt is tűzöl ki, mindenképp írd le egy olyan helyre, ahol minden nap láthatod. Nyoma kell, hogy legyen a célodnak, különben elszáll az első fuvallattal.

Továbbá ne csak a célod legyen meg, hanem tervezd meg azt is, hogy hogyan fogod elérni. Bontsd lépésekre, akár egészen aprókra. Fogalmazz meg mérföldköveket, amik segítségével ellenőrizni tudod, hogy jó úton haladsz-e. Plusz, a mérföldkövek teljesítése okot adhat arra is, hogy megjutalmazd magad.

Legyen egy konkrét terved, hogy mit kell megtenned napi vagy heti szinten, hogy elérd a célodat. Ezek a feladatok pedig kerüljenek bele a naptáradba vagy az online feladatlistádba. Csak akkor fogod elérni a célodat, ha nemcsak a háztartási, munkahelyi feladatok kapnak helyet a teendőlistádon, hanem a céljaidhoz vezető feladatok is.

Tartsd észben:

  1. Nem baj, ha megváltoznak a prioritásaid, azt meg kell tudni különböztetni a feladástól és a megfutamodástól.
  2. Ne fogalmazz meg túl sok célt, különben csak kapkodni fogod közöttük a fejed és két szék közé a földre esel.
  3. A lényeg, hogy mindent megtegyél ami tőled telik (de ne erődön felül) és az már sikerként könyvelhető el.

 

Küldd el ezt a cikket valakinek, akinek hasznos lehet.

Ha tetszett, böngéssz a magazin további cikkei között, illetve iratkozz fel a hírlevélre, hogy értesülj a legfrissebb cikkekről minden héten.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Ne bízd a szerencsére a pszichológusod megtalálását!

Pszichológushoz szeretnél fordulni, de megrémít a számtalan szakember lehetősége és a furcsa kifejezések, amiket a bemutatkozásukban olvasol? Nem tudod mitől lesz valaki jó szakember? Fogalmad sincs, hogy pszichiáterre, pszichológusra, analitikusra vagy kognitív terapeutára lenne szükséged?

Garantáltan jó pszichológust ajánlani nem tudok, de azt garantálom, hogy miután elolvasod ezt az e-bookot, minden információd meglesz ahhoz, hogy megtaláld a neked megfelelő szakembert.

Töltsd le az INGYENES útmutatót a Neked legjobb szakember megtalálásához!

Kijelentem, hogy elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot. *

Csak értékes leveleket küldünk, spam-et sosem. Olvasd el az adatvédelmi tájékoztatónkat.

Leave A Comment