testi-lelki egyensúly
hogyan tűzd ki a céljaidat, hogy el is érd őket?

2020 után valószínűleg sok ember van, aki összezavarodott, csalódott és elpocsékolt időnek érzi az az elmúlt évet. Azonban nem árt valamelyest perspektívát váltani.

2020 nehéz volt, történtek rossz dolgok, hibáztunk, megbántunk dolgokat, ezeket nem tudjuk semmissé tenni, de éppen emiatt fontos tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak, tanultunk, fejlődtünk és valószínűleg pozitív élményeket is átéltünk. Az elmúlt évet (ahogy semmit, ami már megtörtént) nem tudjuk semmissé tenni, de nem is kell. Inkább gondold végig, a fentieket és értékeld az éved, hálás leszel magadnak érte. Ha segítségre van ehhez szükséged, innen le tudod tölteni az általam készített évrendezőt, amivel nem csak az elmúlt éveddel vethetsz számot, hanem megtervezheted a következő fókuszát is.

Újévi fogadalmak?

Én nem szeretem ezt a kifejezést, mert számomra nagyon idegen és megfoghatatlan. Fogadalmak helyett én inkább tervezek, mert ez magában foglalja, hogy kitűzök célokat, amiket el szeretnék érni és megtervezem a hozzájuk vezető utat, majd pedig végig is megyek rajtuk. Ezzel szemben a fogadalom csak lóg a levegőben és nem kötődik semmihez.

Illetve a januárt nem igazán tartom egyfajta kezdetnek, nem is értem, miért ilyenkor kezdődik az új év. Ezt már kifejtettem a barátaimnak, de tényleg semmi logika nincs benne szerintem. Sokkal praktikusabb lenne ősszel kezdődnie a naptári évnek is, a nyári pihenések után a hűvösebb idő beköszöntével úgyis sokkal többen tervezik újra a dolgaikat, vágnak bele új projektekbe újult erővel. A januári évkezdés szerintem nagyon mesterséges, de ha már ez van, arra jó, hogy felülvizsgáljuk a terveinket, megnézzük, mi sikerült, min kell még dolgoznunk és esetleg belekezdjünk új dolgokba (bár szerintem kevesebb a motiváció ilyenkor, mit ősszel).

Céljaim és terveim 2021-re- Hogyan tervezek én?

Az alábbiakban röviden leírom, hogy hogy zajlik nálam az új év megtervezése, hogyan és milyen szempontokat követve tűzök ki célokat magam elé és hogyan tervezem meg, hogy el is érjem őket.

1. lépés: évrendezés

Minden év végén kiértékelem az évemet egy évrendező segítségével. Kezdetben a yearcompass évrendezőt használtam, de nem voltam tökéletesen megelégedve vele, sok dolgot nem tartottam relevánsnak benne a magam számára, másokat pedig máshogy fogalmaztam volna meg, ezért mindig egy kicsit követtem azt is és mindig módosítottam is rajta. Egészen tavalyig, mert akkor úgy döntöttem, hogy teljes egészében megalkotom a saját évrendezőmet és ezt meg is osztottam Veletek is, hogy Ti is le tudjátok tölteni. Idén pedig tovább tökéletesítettem, plusz a kéréseteknek megfelelően külön 2020-ra reflektáló oldalakat is tettem bele. Ide kattintva le tudod tölteni, ha még nem tetted volna. 🙂 Mindenképp ajánlom, hogy te is értékeld az éved, nagyon hasznos.

2. lépés: a jövőkép áttekintése

Mindig úgy tervezem meg az évem, hogy figyelembe veszem a távolabbi jövőképem (vision), hogy mit szeretnék elérni, a karrieremben, a magánéletemben, mik szerepelnek a bakancslistámon, stb. Az évrendezés után mindig átolvasom ezt, végiggondolom, hogy még releváns-e.

Ahogy fentebb említettem, szerintem a január nem annyira egy új kezdet, így ilyenkor én például kisebb tervezést szoktam csinálni, mint ősszel (nem véletlenül kezdem az új évadokat is a podcast csatornán ősszel), de arra tökéletes ez az időszak, hogy áttekintsem a jövőbeli terveimet, megnézzem hol tartok, újratervezzek és megfogalmazzam a pontos céljaimat.

Ellentétben az évrendezéssel, amit mindig papíralapon végzek és kézzel írok, a tervezni és célokat kitűzni elektronikusan szoktam a Trello alkalmazásban, ami számítógépről és telefonról is elérhető. Így sokkal könnyebben nyomon tudom követni a terveimet, kéznél vannak a céljaim, jobban be tudom tartani a határidőket. Ebben a programban van a jövőképem, a terveim az évre és minden ehhez kapcsolódó projekt is.

3. lépés: a célok megfogalmazása

A céljaim megfogalmazásakor igyekszem tartani magam a jó cél ismérveihez, amiket itt fogok bemutatni. Ebben a blogbejegyzésben nem írok a saját céljaimról, ha kíváncsi vagy, hogy én miket szeretnék elérni az évben, hallgasd meg az ehhez kapcsolódó podcast epizódot, ott személyesebb hangvételben beszélek a célkitűzésről, megosztom az évértékelésem és a 2021-es céljaim (valamilyen szinten).

Tehát milyen a jó cél? 

Egy angol mozaikszót szoktunk erre használni, amivel könnyen megjegyezhető, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni egy-egy cél kitűzésekor. Ez a szó a SMART.

Tehát a jó cél:

Spesific = KONKRÉT

Fontos, hogy a cél, amit kitűzöl magad elé elég konkrét legyen, könnyen megfogható, ne olyan ami csak lóg a levegőben. Az, hogy fejlesztem a nyelvtudásom, kevesebbet fogok dolgozni, egészségesebben étkezem, többet mozgok, jobban fogom szeretni magam, tartalmasabbá teszem a párkapcsolatom, nem konkrét célok, nem megfoghatók, nem fogod tudni, hogy mikor érted el őket, ezért soha nem leszel elégedett az eredménnyel.

Ha fejleszteni szeretnéd a nyelvtudásod, fogalmazd meg úgy a célod, hogy egyértelmű legyen, például, hogy ebben az évben leteszed a francia középfokú nyelvvizsgát. Ha kevesebbet szeretnél dolgozni, legyen az a célod, hogy csak 9-17 óra között dolgozol. Az egészséges étkezés helyett legyen az a célod, hogy heti menütervet készítesz és azt eszed. És így tovább.

Ne feledd, ha túl absztrakt a cél, nem fogsz több dolgot elérni, valószínűleg inkább csak kevesebbet!

Ide tartozik az is, hogy akármilyen célt is tűzöl ki, mindenképp írd le és lehetőleg tedd központi helyre, ahol minden nap láthatod. Nyoma kell, hogy legyen a célodnak, különben elszáll az első fuvallattal. Hasznos az is, ha keresel valamilyen képet, ami a célodra emlékeztet és beállítod a telefonodon háttérképnek vagy bizonyos időközönként egy telefonos alkalmazás segítségével értesíted magadat róla.

Measurable = MÉRHETŐ

A jó cél mérhető, ami által pontosan tudod, hogy hol tartasz a siker felé vezető úton. Az előző példánál maradva azt a célt, hogy leteszed a francia nyelvvizsgát, érdemes kiegészíteni azzal, hogy minden nap fél órát tanulsz vagy minden nap megtanulsz tíz új szót.

Ehhez tartozik, hogy a cél ne egy tulajdonság legyen, hanem inkább egy konkrét cselekvés, amit rendszeres időközönként ellenőrizni lehet, hogy teljesítettél-e. Innen fogod tudni, hogy a megfelelő irányba haladsz-e a megfelelő sebességben.

Achievable = ELÉRHETŐ

Ne akarj azonnal mindent! Ha csak most kezdesz el valamit, akkor csak az első szintre akarj eljutni és ne rögtön a csúcsra. Légy türelmes! Nem attól lesz jó a célod, hogy óriási és bele kell szakadni a teljesítésébe, hanem ha elérhető közelségben van, realisztikus, de azért meg kell erőltetned magad érte és nem pottyan csak úgy az öledbe.

Nem azt mondom, hogy nem lehetnek álmaid, félreértés ne essék. Sőt, kell, hogy legyenek álmaid, de ezeket próbáld apróbb célokra bontani és úgy építeni egymásra, hogy végig tudja haladni rajtuk és ne csak sikertelenül ugrálj a magasba. Ha mindig irreális célokat tűzöl ki magad elé, könnyen gondolhatod azt magadról, hogy nem küzdesz elég keményen, nem vagy elég kitartó vagy nem vagy elég ügyes. Holott közel sem erről van szó, csak nem jó a cél, vagy legalábbis még nem jó.

Tehát gondold végig, hogyha már évek óta próbálsz teljesíteni egy kitűzött célt, hogy nem túlságosan irreális? Hogyan tudnád szétbontani, hogy először csak az első lépcsőfokot kelljen megugranod?

Itt szeretném megemlíteni azt is, amit Erin May Henry egyik podcast adásában hallottam, hogy egy cél megfogalmazásában nagyon fontos, hogy az a cél olyan legyen, aminek a sikeressége rajtunk múlik és nem külső tényezőkön. Tehát az nem egy jó cél, hogy “idén megduplázom a követőim számát instagramon”, mert erre csak részleges hatásom van. Helyette jobb cél az, hogy “minden nap posztolni fogok instagramra”, mert ez rajtam múlik (sőt elég konkrét és mérhető is). Ennek a sikeressége csak tőlem függ, míg a követők számának növeléséhez csak az egyik kulcs a rendszeres posztolás, a többi már nem rajtam múlik.

Ez az a pont, ahol nagyon fontos az önismeret, hogy tudjam, mire vagyok képes, és ne bízzam el magam, de ne is becsüljem le a saját képességeimet.

Relevant = RELEVÁNS

A jó cél lelkesít, nem pedig egy púp az ember hátán. A jó cél olyan, ami belülről fakad, beilleszthető a személyes értékrendedbe, önmagad szempontjából tartod fontosnak a megvalósítását és nem egy külső elvárásnak akarsz megfelelni, nem egy külső igényt akarsz kielégíteni. A kitűzött cél a te álmodat tükrözze, téged vigyen közelebb a fejlődéshez. Ne tűzz ki célként azt, hogy leadsz x kilót, azért, mert ezt illik január elsején megfogadni vagy azért mert mások szerint le kéne fogynod. Ez csak egy nagyon könnyen kiragadható példa, de mindegyik célod esetében gondold végig, hogy valóban Te szeretnéd-e, hogy megvalósuljon.

Ehhez is elengedhetetlen az önismeret!

Másrészt a kitűzött cél legyen beilleszthető az életedbe, tudj időt és energiát ráfordítani, legyen elég kapacitásod a megvalósítására. (Ilyenkor szokott kiütközni, ha valami nem is belső motivációból fakad, hogy sehogy sem találsz időt arra, hogy foglalkozz vele.) Azonban azért is fontos ez, hogy ha tudod, hogy az elkövetkező év nagyon sűrű lesz valamilyen szempontból, akkor ne akard megváltani a világot, hetente új könyvet olvasni, minden nap órákat edzeni, stb. Ha szeretnéd is megvalósítani ezeket, adj kicsit lejjebb belőlük és például havi egy könyvet olvass el vagy csak minden második napon eddz.

Ebből következik az is, hogy ne fogalmazz meg túl sok célt, különben csak kapkodni fogod közöttük a fejed és két szék közé a földre esel.

Time-bound = HATÁRIDŐHÖZ KÖTÖTT

A jó cél a fentieken túl időben behatárolt. Tűzz ki egy határidőt, amikorra teljesíteni fogod a célt, különben csak halogatni fogod. Ha pedig megvan a határidő, könnyebben meg tudod tervezni, hogy milyen lépéseket kell megtenned az eléréséhez, mennyi időt kell ráfordítanod és hova tudod beilleszteni az életedbe. Amíg ezeket nem tervezed meg, addig a cél csak félkész és nem tudsz elindulni a megvalósítás útján, nem tudod követni, hogy jó irányba haladsz-e.

Egy cél terv nélkül csak egy kívánság.

Miután kitaláltad a megvalósítás menetrendjét és megtervezted, hogy hogyan fogod elérni a célt, készíts egy ütemtervet, amiben nyomon tudod követni a lépéseket, például ki tudod pipálni, hogy teljesítetted-e az aznapra eső feladatot.

Tartsd észben:

  1. Nem baj, ha megváltoznak a prioritásaid, azt meg kell tudni különböztetni a feladástól és a megfutamodástól.
  2. Igenis jó tervezni erre az évre is, ahogy nem volt pocsékolás 2020-ra sem, csak legfeljebb másra kerül a fókusz, de biztosan vannak olyan terveid, amiket így is meg lehet valósítani, kis rugalmassággal pedig szinte bármelyiket.
  3. A lényeg, hogy mindent megtegyél ami tőled telik (de ne erődön felül) és az már sikerként könyvelhető el.

Ha kíváncsi vagy, mik az én terveim 2021-re és hogyan értékelem a 2020-as évet, hallgasd meg a podcast epizódot is.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára és értesülj elsőként az újdonságokról.

A feliratkozással kijelented, hogy elolvastad és megértetted az adatvédelmi szabályzatot.

close

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára és értesülj elsőként az újdonságokról.

A feliratkozással kijelented, hogy elolvastad és megértetted az adatvédelmi szabályzatot.

Leave A Comment