testi-lelki egyensúly
Feminizmus – Miért van rá még ma is szükség?

A mai cikk és podcast epizód témája a 21. században a feminizmus szükségessége.

Miért hisszük azt, hogy ma Magyarországon nincs már szükség a feminizmusra és valójában miért van még rá mindig szükség?

Előre szeretném leszögezni, hogy ezzel a témával senkit nem szeretnék megbántani, nem szeretném a férfiak jogait sem csorbítani. Csupán azt szeretném tisztázni, hogy hiába tűnik úgy, hogy egyenlő jogai vannak mindkét nemnek, ez csak a felszín és alatta óriási szakadék tátong.

Ha személyesen megbántva érzed magad, nyitott vagyok a kommunikációra, amennyiben ezt tisztelettel teszed.

Az, hogy te nem értesz valamit, nem azt jelenti, hogy az a valami rossz.
Az, hogy te nem értesz valamit, nem azt jelenti, hogy az a valami rossz.
forrás: @feminist

Miért tűnik úgy, hogy ma már nincs szükség a feminizmusra Európában?

Elődeink nagy küzdelmek árán kiharcolták számunkra, hogy szavazhassunk, iskolába járhassunk, tanulhassunk, vezethessünk autót, szabadon házasodhassunk vagy akár házasság nélkül is együtt lehessünk valakivel.

Lehet azzal dobálózni, hogy számtalan országban ez ma még mindig nem adott és nekünk inkább csöndben kéne maradnunk és örülnünk annak, amink van. Valóban igaz, hogy nagyon sok ország női társadalma rettenetes helyzetben van, ami szörnyű és nem hagyható annyiban, de nem jelenti azt, hogy mi, akik kicsit jobb helyzetben vagyunk, nem emelhetjük fel a hangunkat, hogy kifejezzük elégedetlenségünket. Ez olyan mintha azt mondanád annak, aki elvesztette az egyik lábát, hogy ne panaszkodjon, mert valakinek egy lába sincs. Attól, hogy valakinek rosszabb, még nekem is lehet rossz, és nem csak az szólalhat meg, akinek a legrosszabb, mert nem lehet sorrendet állítani a problémák között. Tehát ha azt mondod, hogy ne pattogj, mert az arab nőknek ennyi joguk sincs, valójában ezt mondod: “nesze, itt van néhány dolog, mutatóba, egyébként meg a nőnek továbbra is kuss a neve”.

Miért van még mindig szükség a feminizmusra itt, 2020-ban Magyarországon?

Vegyük sorra, hogy mik azok a jogok, amikkel már rendelkezünk, de mi van valójában mögöttük.

Tanuláshoz való jog

Járhatok iskolába, elvégezhetem nemcsak az általános iskolát, de a középiskolát is, sőt még egyetemre is mehetek, hogy diplomám legyen. Mégis mi itt a gond? A probléma nem a felszínen van, ez mind szép és jó, de ássunk egy kicsit mélyebbre.

Járhatok iskolába, tanulhatok, de sosem lehetek olyan jó matekból, fizikából, kémiából, mint a fiú osztálytársaim, hiszen én csak lány vagyok, ezért irodalomból, rajzból, énekből és hasonlókból kell jónak lennem. Ha mégis nagyon jó matekos vagyok, akkor kapásból belekerülök abba a skatulyába, hogy biztos csúnya vagyok, ezért vagyok ilyen okos. És különben se legyek ennyire okos és tanult, mert a férfiak nem szeretik, ha egy nő okosabb náluk, kényelmetlenül érzik magukat és sosem fog elvenni senki.

Autóvezetéshez való jog

Megtanulhatok autót vezetni, lehet jogosítványom, sőt saját kocsim is lehet, de soha nem lehetek olyan jó benne, mint egy férfi, hiszen a férfiak erre születtek, nekik az agyuk férfiagy, ami így működik, ezért sokkal jobban tájékozódnak, sokkal jobban parkolnak és persze az egész autóvezetésben sokkal ügyesebbek. (Vicces, amikor az evolúcióra meg az ősemberekre hivatkoznak és ezzel indokolnak egy olyan dolgot, mint az autóvezetés, ami nem túl régi találmány.)

Nincs olyan, hogy női agy meg férfiagy. Az agy nem nemi szerv. Ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy női máj, férfi máj.
Nincs olyan, hogy női agy meg férfiagy. Az agy nem nemi szerv. Ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy női máj, férfi máj.

Szabad párválasztáshoz való jog

Jogom van megválasztani, hogy ki lesz a partnerem, kivel házasodom össze és senkihez nem kényszerítenek hozzá kislányként, ez tény és való. Azonban itt is jelentős különbség van aközött, hogy mit fogad el a társadalom a férfiaktól és mit a nőktől. Férfiként szinte korlátlan számú partnered lehet, csakúgy mint egyéjszakás kaland vagy akár több is egyszerre, legfeljebb egy szelíd enyje-benyje jár érte, de inkább mégis megbecsülés és legendaként, igazi férfiként való emlegetés. A nőktől viszont azt várja el a társadalom, hogy egy partnerük legyen (ha lehet egész életükben), ne cserélgessék gyakran a partnereiket, az egyéjszakás kalandoktól olyan távol tartják magukat amennyire csak lehet, különben magukra vessenek, ha ribancnak hívják őket vagy valaki visszaél a bizalmukkal.

Nincs férfi megfelelője a ribanc szónak, mert a társadalom nem ítéli meg a férfiakat az alapján, hogy mennyi kapcsolatuk volt.
Nincs férfi megfelelője a ribanc szónak, mert a társadalom nem ítéli meg a férfiakat az alapján, hogy mennyi kapcsolatuk volt. (forrás: @namastehannah)

Tehát férfiként akármennyi partnered lehet és elismerés jár érte, nőként viszont ha néhánynál több partnered volt már, ribancnak vagy titulálva. Ez a kettős mérce egyik megnyilvánulása.

Ne hívj egy nőt ribancnak ugyanazon ok miatt, amiért egy férfit legendának tartasz.
Ne hívj egy nőt ribancnak ugyanazon ok miatt, amiért egy férfit legendának tartasz.
(forrás: @feminist)

De persze az sem jó, ha nőként nem vagy együtt senkivel, mert biztosan prűd vagy és macskás nőként fogsz meghalni. Elképzelni sem tudnak olyat azok, akik patriarchálisan gondolkodnak, hogy egy nőnek nem az az elsődleges célja, hogy férjhez menjen.

a bolond macskás nő mítosza
kép forrása: @miafemme instagram oldal (a képre kattintva elérhető)

Szabad öltözködéshez való jog

Nem kell burkát hordanom és jogilag akármilyen ruhát felvehetek.

Azonban sok iskolában szigorúan szabályozva van az elfogadható viselet, ami a lányok számára azt jelenti, hogy a testük nagy részét el kell takarniuk, nehogy a fiúknak “rossz gondolataik” támadjanak. Ez a kettős mérce másik megnyilvánulása. Éppen ugyanúgy néz ki a férfi és a női váll, a férfi és a női térd, mégis a lányoktól elvárják, hogy eltakarják ezeket a testrészeiket, különben kihívóak lesznek.

az öltözködés szabályozása az iskolákban azt tanítja, hogy a lányok takarják el a testüket, ahelyett, hogy a fiúkat tanítaná meg kontrollálni saját magukat
az öltözködés szabályozása az iskolákban azt tanítja, hogy a lányok takarják el a testüket, ahelyett, hogy a fiúkat tanítaná meg kontrollálni saját magukat
A lányok teste soha nem felelős a fiúk gondolataiért.
A lányok teste soha nem felelős a fiúk gondolataiért.
(@feminist)

Azonban ha olyan ruhát veszek fel, ami lengébb, mint, amit a patriarchális társadalom önkényesen meghatározott elfogadhatónak, ribancnak titulálnak és szexre való felhívásnak tekintik. A patriarchális szellemben gondolkodó férfiak azt hiszik, hogy minden róluk szól, ezért ha egy nő felöltözik, azt is értük teszi, nekik akar tetszeni, így úgy hiszik, joguk van ahhoz “megfektessék”.

A nőket, akik úgy öltöznek, mint én, megerőszakolják. A ruhának semmi köze a szexuális erőszakhoz.
A nőket, akik úgy öltöznek, mint én, megerőszakolják.
A ruhának semmi köze a szexuális erőszakhoz. (forrás: @feminist)
Ez csak egy ruha, nem egy beleegyezés.
Ez csak egy ruha, nem egy beleegyezés. (forrás: @feminis)

Közben viszont számon kérik, hogy miért nem hagyunk meg semmit a fantáziának és így nem fogunk kelleni senkinek, mert túlságosan kihívóak és rámenősek vagyunk, “túl könnyű megkapni minket”. Ez is azt támasztja alá, hogy a férfire, mint aktív, erős versenyzőre tekintenek, akinek meg kell szereznie a nőt, mintha valami tárgy lenne.

- Túl szexin öltözött fel, miért panaszkodik a tárgyiasítás miatt? - Mi szégyellnivaló lenne a szexualitában? A probléma a szexualizálással van.
– Túl szexin öltözött fel, miért panaszkodik a tárgyiasítás miatt?
– Mi szégyellnivaló lenne a szexualitában? A probléma a szexualizálással van. (kép forrása: @feminist)

Ha viszont nem veszünk fel számukra elég csinos ruhát vagy jól be vagyunk öltözve, akkor prűdek vagyunk és miért nem mutogatjuk az alakunkat, amikor olyan szép, és így senki se fog akarni. (?!?!?!)

A kettős mércét illusztrálja az is, hogy a női és a férfi testet teljesen különböző megítélés alá sorolják. Ezt legjobban az alábbi kép mutatja be:

Jézus, Helen! Hogy jöhetsz így a strandra?! Ez obszcén!
Jézus, Helen! Hogy jöhetsz így a strandra?! Ez obszcén!
(forrás: @feminist)

Illetve ez:

kettős mérce
forrás: @feminist

Biztonsághoz való jog

Elvileg jogunk van ahhoz is, hogy biztonságban érezzük magunkat otthon, az utcán, az iskolában, a munkahelyen. A gyakorlatban viszont ez a biztonság nagyon sokszor nincs meg és nem csak ez a probléma, hanem a társadalom és az állítólagos igazságszolgáltatás áldozathibáztató hozzáállása. Az áldozathibáztatásról már írtam egyszer, de szeretnék többször is szót ejteni róla, mert nagyon gyakori és nagyon tragikus dolog.

A gyakorlatban ez úgy nyilvánul meg, hogy például amikor egy nő feljelentést tesz a rendőrségen szexuális erőszak miatt, őt kezdik el kikérdezni, hogy milyen ruhában volt, mit keresett éjjel egyedül az utcán, mennyi alkoholt fogyasztott; ahelyett, hogy a tettest faggatnák és az áldozatot segítenék a feldolgozásban vagy legalább csak békén hagynák, hogy önmagában feldolgozhassa az őt ért traumát.

Ők ártatlanok, amíg be nem bizonyítódik a bűnösségük. De mi nem. Mi hazugok vagyunk, amíg be nem bizonyítjuk, hogy igazat mondunk.
Ők ártatlanok, amíg be nem bizonyítódik a bűnösségük. De mi nem. Mi hazugok vagyunk, amíg be nem bizonyítjuk, hogy igazat mondunk.
(forrás: @feminist)

Családon belüli erőszak esetén sem veszik elég komolyan az ügyet, gyakran hangzanak el olyan kijelentések, hogy oldják meg ketten a konfliktust vagy menjenek el terápiára. A közvélemény pedig sokszor a nőt kéri számon, hogy miért marad benne egy ilyen kapcsolatban, amikor a bántalmazót kéne felelősségre vonni, nem pedig hagyni, hogy szabadlábon legyen, láthatást kérjen a gyerekeire és feljelentést tegyen rágalmazásért.

forrás: @feminist

Bármennyire is szolidnak tűnik, de az utcai füttyögés és beszólogatás (catcalling) is a biztonsághoz való jogot sérti meg. Egy nő ritkán tud úgy végigmenni az utcán (országtól függ persze), hogy ne kapna néhány megjegyzést a kinézetére vagy ajánlatot az utcán tartózkodó férfiaktól. Ez pedig ijesztő. Ha még nem kellett sétálnod így lehet, hogy nem érted, de kérlek akkor hidd el, hogy ijesztő élmény és jó lenne véget vetni neki. Erről már írtam egyszer az egyik Instagram posztomban, amit most ide is bemásolok. catcalling

a szexuális erőszak okai

Munkához, önálló keresethez való jog

Elvileg jogom van ahhoz, hogy dolgozzak, pénzt keressek és egyre feljebb jussak a ranglétrán. Gyakorlatban viszont hátrébb sorolódok a jelentkezők között pusztán azért mert nő vagyok és lehet, hogy majd szeretnék gyereket vagy van is már egy vagy több gyerekem, ami azzal jár, hogy több szabadságot veszek ki, néha nem előre megtervezve és szülni fogok, amikor sokáig nem leszek munkaképes.

Elméletileg lehetek felsővezető is, de az előzőek miatt és a “női agy” mítosza miatt a legtöbb esetben két jelölt közül a férfi lesz végül a vezető. Ez az üvegplafon jelensége. Ha pedig mégis női vezető leszek valahol, akkor gyakran megkapom azt (sokszor csak a hátam mögött), hogy nőként kevésbé vagyok alkalmas a pozícióra, nőként nem tud az ember olyan jó vezető lenni, mint egy férfi, mert nem erre született. Illetve az is gyakori, hogy a női vezetőket főnökösködő jelzővel illetik ugyanazért a viselkedésért, amiért a férfinek egy szót sem szólak, csupán azért mert a nőktől nem szokták meg, hogy kimondják a véleményüket, sőt akár utasítást is adnak egy férfinek. Ugyanis a patriarchális szellemben gondolkodó férfiak képtelenek elviselni, hogy egy nő “felettük áll”, mert nem bírják elfogadni, hogy a nők is ugyanolyan érdemesek bármire, amire a férfiak.

Ha pedig a magánéleti oldalról közelítjük meg a kérdést, azt találjuk, hogy míg egy férfitől soha nem kérdezik meg, hogy mikor akarja abbahagyni a karrierépítést és megállapodni, gyereket nevelni, addig egy nő úton-útfélen ezt kapja. Persze, legyen sikeres a munkájában, de saját magának a megvalósítása a karrierében mindig csak másodlagos lehet, hiszen egy nőnek az kell legyen az önmegvalósítása, hogy férjhez. megy, gyereket szül, gyereket nevel és kialakítja az otthonos családi fészket a családja számára (?!?!).

Családalapításról való döntés joga

Elviekben ahhoz is megvan a jogunk, hogy eldöntsük, szeretnénk-e gyereket és ha igen, mennyit és mikor. Azonban, ahogy előbb említettem, óriási nyomás nehezedik a nőkre, hogy szüljenek minél hamarabb és minél többet, de közben persze valódi segítséget nem kapnak a családok és az egyedülálló szülők, csak néhány jól mutató látszat-törvény van érvényben. Arról meg már Instagramon írtam, hogy milyen abortusz-ellenes kampány indult el az országban, ami nagyon ijesztőnek és sötétnek tűnik.

a képre kattintva elolvashatod a teljes szöveget

Felháborító, hogy férfiak szólnak bele abba, amiről az ég világon semennyire nincs fogalmuk és nem is lesz soha. Ha az abortuszt illegálissá teszik, miért nem lesz illegális az ejakuláció? A kérdés költői, mert a választ tudom: az a szabályozás a férfiak jogait korlátozná.

Az, hogy valaki akar-e és mikor akar gyereket az egyedül csakis az ő döntése kell, hogy legyen! Ez ilyen egyszerű és ebbe nem szólhat bele se az állam, se a rokonok, se a barátok, se a vadidegenek. A gyerekvállalás egyedül a párra tartozik, ők egyeznek meg róla és döntik el a részleteket. Pont.

Érzelmek kifejezéséhez és megéléséhez való jog

Ha szomorú vagy sírhatsz, ha vidám nevethetsz, ha dühös dühönghetsz. Kivéve azon férfiak szerint, akik azt mondják, hogy a nő legszebb ékszere a mosolya, ezért azt hiszik, joguk van jobb belátásra bírni a nőket (és kislányokat!) és arra felszólítani őket, hogy mosolyogjanak.

Szebb vagy, amikor mosolyogsz.
Szebb vagy, amikor mosolyogsz.
(forrás: @feminist)

Tudom, tudom, ez nem súlyos, mégis mit akarok ezzel? Persze, ez még nem vészes, de azért mégiscsak abszurd, hogy egyesek úgy gondolják, joguk van ahhoz, hogy beleszóljanak abba, hogyan nézzen ki a nő, hogy nekik a legjobban tetsszen. A nő nem kirakati tárgy, nem a férfiak szemének gyönyörködtetésére van, akármennyire is azt hiszik sokan: ő is éppolyan emberi és érző lény, mint a férfi és lehet szar napja, sőt indokolatlanul sem kell mosolyognia.

forrás: @naneegyesulet

Nőként azt várják el tőlünk, hogy mindig szépek, csinosak, illatosak és jókedvűek legyünk, akik készek bármikor ugrani és kielégíteni a férfiak bármelyik igényét, nem kérdezve semmit, csak mosolyogva bólintva csendben.

Nem kell csinosnak lenned azért, hogy jogosan létezhess a világban.
Nem kell csinosnak lenned azért, hogy jogosan létezhess a világban.
(forrás: @feminist)

Ismerős az is szerintem mindegyik nő számára, hogy amikor dühös és ezt ki is fejezi, akkor a fejéhez vágják, hogy biztosan menstruál. Ezzel az érzelmeinek a validitását kicsinylik le, ahelyett, hogy elgondolkoznának azon, hogy lehet valóban feldühítették őket.

Nem menstruálok, te vagy irritáló.
Nem menstruálok, te vagy irritáló.
forrás: @feminist)

Mit felejtenek el azok, akik szerint már bőven egyenjogúság van?

Áldozathibáztató attitűd

Amiket a társadalom kérdez:

 • Minek ment oda?
 • Minek volt rajta ilyen ruha?
 • Miért megy fel valakinek a lakására?
 • Miért sétál egyedül az utcán?
 • Minek ivott annyit?
 • Miért fogad el mástól piát?
 • Miért jött össze ezzel a pasival?
 • Miért nem hagyta ott az első pofon után?
 • Minek szült ennek a pasinak gyereket?
 • Miért flörtöl?

Az erőszak (legyen az bármilyen) egyedül az elkövető felelőssége, nem az áldozaté! 

A fentiek helyett azt kéne kérdezni inkább, hogy:

 • Miért gondolja valaki normálisnak, hogy a szexhez nem kell a másik személy beleegyezése?
 • Miért gondolja valaki, hogy az adott ruha szexet ígér?
 • Miért veszi le az óvszert, ha abban egyeztek meg, hogy rajta lesz?
 • Miért vadászik valaki egyedül sétáló lányokra?
 • Miért tesz valaki drogot másnak az italába?
 • Miért bántja a férj a feleségét?
 • Miért erőszakolja meg a partnerét?
 • Miért gondolja azt a pasi, hogy egy pillantás igent jelent?

Reprodukciós jogok korlátozása

Az abortusz korlátozása nem fog kevesebb abortuszt eredményezni, helyette több életveszélyeset (#kötőtű).

Ha az abortuszok számát akarják csökkenteni:

 • komolyabban kell venni a szexuális felvilágosítást
 • a biztonságos fogamzásgátló lehetőségeket mindenki számára elérhetővé kell tenni
 • valójában támogatni kell a gyerekvállalókat minden téren

Elfelejtik, hogy a nő egyedül nem tud gyereket csinálni, magától nem termékenyítődik meg a petesejt, a nő nem tud magától teherbe esni!

Többletfelelősség a szexualitásban

Ha pedig már itt tartunk, sokkal nagyobb a teher a nőkön a szexben, hiszen a legtöbbször (tisztelet a kivételnek) nekik kell gondoskodniuk a nem kívánt terhesség elkerüléséről, és ha nem jön össze a következmények is őket sújtják, míg eközben a férfiak csak élvezték a dolgot és bármikor kibújhatnak a felelősség alól.

Sztereotípiák és előítéletek

A már fentebb említett “női agy”, ami miatt, számtalan képességnek nem lehetünk birtokában (reál tudományok, autóvezetés, a legtöbb sport, vezetői beosztás) máshoz viszont nekünk kell érteni és nekünk kell gondoskodni róla (főzés, gyereknevelés, takarítás).

Szexizmus, tárgyiasítás

A nőnek a kinézete előrébbvaló az összes többi tulajdonságánál.

Legyen szép, de ne legyen kihívó, legyen természetes, de adjon magára, legyen kisportolt, de maradjon nőies, legyen vékony, de legyen rajta mit fogni, legyen nagy melle, de ne mutassa meg a világnak, legyen jártas és bevállalós a szexben, de legyen szűz.

A nő nem kirakati tárgy, nem tartozik neked tetsző szépséggel a létezéséért, nem azért jött a világra, hogy téged gyönyörködtessen!

Kettős mérce

Az egyedülálló anya minek szült egy bizonytalan kapcsolatba, az egyedülálló apa egy hős.

A férfi, aki sok nővel feküdt le elismerést érdemel, a nő, aki ugyanezt tette egy ribanc.

A feleségtől elvárják, hogy főzzön és takarítson otthon. A férj istenítve van mindezért.

Catcalling, füttyögés, szexista viccek

Az utcai zaklatás nem bók. Az utcai zaklatás ijesztő és veszélyes és teret engedek a súlyosabb dolgoknak, mert megalapozza az erőszak kultúráját.

A szexista viccek nem viccesek, mert az emberek fele megtapasztalja őket a való életben.

Mit akar a modern feminizmus?

Egyszerű: a patriarchális társadalom és szemléletmód megszüntetését.

Nem akarja a férfiakat elnyomni, nem akar bosszút állni és nem is gyűlöli a férfiakat, mert nem ellenük szól, hanem a patriarchális társadalom és az erőszak-kultúra ellen.

Azoknak a férfiak, aki valóban példaképek, nincs szükségük arra, hogy nőket nyomjanak el azért, hogy erősnek érezzék magukat.
Azoknak a férfiak, aki valóban példaképek, nincs szükségük arra, hogy nőket nyomjanak el azért, hogy erősnek érezzék magukat.
forrás: @feminist)

Ha úgy érzed ellened irányul a feminizmus mozgalma, akkor te is a patriarchális társadalom egyik építőköve vagy. Nem kell utálnod magad, nem kell megbűnhődnöd érte, csak kezdj el ismereteket gyűjteni a témában és tájékozódni. Ugyanúgy lehetsz feminista férfiként is, otthonmaradó anyaként is, korábbi anti-feministaként is. Nincsen nembeli és életmódbeli kikötése, csak könnyebb utálatot kelteni egy csoport ellen, ha homogénnek állítják be őket.

A feminizmus nem csak az egyedülálló, karrierista, macskát tartó, egyéjszakás kalandokat kedvelő, gyereket nem akaró 20-30 éves nőkért van, hanem mindenkiért aki olyan jogokkal és lehetőségekkel szeretne rendelkezni, amivel ma a fehér, heteroszexuális férfiak rendelkeznek.

Az egyenlőségből és a patriarchális társadalom elnyomásából pedig mindenki profitál, még a férfiak is, de erről majd legközelebb…

 

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg kérlek, hogy másokhoz is eljusson.

Ha pedig teheted, támogass Patreonon, mert rengeteg munkám van ebben az oldalban (ez a cikk is egy napig készült).

Kövess Instagramon további tartalmkért, illetve olvasd el a korábbi cikkeimet és hallgasd meg a podcast epizódjaimat is.

 

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára és értesülj elsőként az újdonságokról.

A feliratkozással kijelented, hogy elolvastad és megértetted az adatvédelmi szabályzatot.

close

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára és értesülj elsőként az újdonságokról.

A feliratkozással kijelented, hogy elolvastad és megértetted az adatvédelmi szabályzatot.

Leave A Comment