nyiss ablakot a lelkedre
Hasznos az, ha nem csinálsz semmit?

A mai rohanó világban kifejezetten furcsa, sőt szerintem sokak számára megbotránkoztató, ha valakinek a semmittevés a hétvégi programja. Ilyenkor gyakran lustának, haszontalannak bélyegzik az embert, vagy legalábbis nagyon érdekes pillantásokat kapunk. De tényleg így van ez? Lusta leszek attól, ha egy végiggürcölt hét után úgy döntök, hogy akkor most a függőágyban töltöm a hétvégét egy jó könyvvel, esetleg délig alszom?

Naná, hogy nem! (Egyébként, ha még nincs függőágyatok, szerezzetek be egyet, hihetetlenül király és megnyugtató hely!)

Gáz a semmittevés?

Ahogy az előbb is mondtam, nem! Nyilván ha az egész életemet ezzel tölteném, akkor valóban lusta lennék és jogos lenne a felháborodás, hogy „nézzétek, már megint nem csinál semmit!”.

De ha egy-egy napot erre szánunk, az egyáltalán nem baj!

Csak az a helyzet, hogy a világunk hihetetlenül felgyorsult (de szerintem ezt mindenki észrevette) és egyre inkább arra vagyunk programozva, hogy állandóan csinálnunk kell valamit. Nem véletlen, hogy egyre többen küzdenek alvászavarokkal, kimerültek állandóan, hiszen sokszor az alvásidőnket áldozzuk be egy-egy újabb feladat kedvéért. És ebben felgyorsult világban bizony nagyon furcsa, ha éppen nem a to do listánk következő kipipálandó pontja után futunk, hanem hagyunk időt magunknak feltöltődni.

Hasznos a semmittevés?

Amennyiben nem ez az életcélunk, szerintem igen!

Rengeteg feladatot kell elvégeznünk nap, mint nap, ezeket mind észben tartani, plusz néha még befigyel egy-egy szülinap vagy más esemény, amit nem lenne rossz nem elfelejteni. Az agyunk állandóan pörög és figyel és bizony egy idő után el is fárad. Ilyenkor van az, hogy ha megfeszülsz se tudsz több dolgot megjegyezni. Például most érzem azt, így a szigorló év végére (ez nagyjából egy egész tanévnyi vizsgaidőszakot jelent), hogy képtelen vagyok észben tartani olyan apróságokat, amik korábban gond nélkül mentek. Sokszor olyat is elfelejtek, amit felírtam, pedig eddig az határidő naplóm volt a titkos fegyverem.

A sok tennivaló és kevés pihenés miatt pedig egyre gyakrabban találkozni a végletekig túlhajtott, kiégett emberekkel, akár már fiatal korban is. (A kiégést most nem fejtegetném bővebben, IDE kattintva tudsz róla részletesen olvasni.) Ezért nagyon fontos, hogy ha kell, igenis álljunk meg és pihenjünk. Sőt, a legjobb nyilván az, ha nem tűzoltásként tartunk néhány semmittevős napot, hanem igyekszünk elkerülni a végső kimerülést.

Mégis hogyan csináljam a semmittevést?

Sokszor, ha millió feladat lebeg a fejünk felett, nagyon nehéz a semmittevés.

Mindenki a saját életét ismeri a legjobban, így ha nem is egy egész napot vagy hétvégét tudsz egy kis pihenésre szánni, akkor néhány órát próbálj meg felszabadítani. Ilyenkor kiülhetsz a kertbe/parkba egy jó könyvvel vagy anélkül. De nézhetsz egy filmet vagy sorozatot, rajzfilmet egy kávéval/teával vagy anélkül. De az is tökéletesen megteszi, ha csak ülsz és hallgatod a madarakat vagy nézed a felhőket. Vagy csak hintázol a függőágyban. Az is tök ok, ha csak fekszel a kanapén egész nap.

A lényeg, hogy hagyj magadnak időt pihenni és ne azon kattogj, hogy holnap miket kell majd elintézni!

Fontos a semmittevés?

Igazság szerint, nem is a semmittevés a hangsúlyos, hanem a pihenés és a feltöltődés. Ebben nagy segítségedre lehet az, ha nem csinálsz semmit. De ha téged az kapcsol ki, hogy kötsz egy pulcsit vagy futsz 10 kilométert és megőrjít, ha egy helyben kell ülnöd, az is teljesen rendben van!

Az a fontos, hogy amit csinálsz, az ne egy újabb elvégzendő feladat legyen és jó érzéssel töltsön el!!!

Szoktál semmittenni? Mit gondolsz a semmittevésről?

 

Kata

Iratkozz fel az Életfűszerező hírlevelére, hogy elsőként értesülj a legújabb cikkekről, podcast epizódokról és mindenről, ami Életfűszerező!

Érdekel a pszichológia? Esetleg Te magad is pszichológus, pszichológus hallgató vagy? Szeretnéd minél több emberhez eljuttatni a tudásodat? Legyél az Életfűszerező szakmai tagja! A részletekről bővebben itt tudsz olvasni.

 

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Ne bízd a szerencsére a pszichológusod megtalálását!

Pszichológushoz szeretnél fordulni, de megrémít a számtalan szakember lehetősége és a furcsa kifejezések, amiket a bemutatkozásukban olvasol? Nem tudod mitől lesz valaki jó szakember? Fogalmad sincs, hogy pszichiáterre, pszichológusra, analitikusra vagy kognitív terapeutára lenne szükséged?

Garantáltan jó pszichológust ajánlani nem tudok, de azt garantálom, hogy miután elolvasod ezt az e-bookot, minden információd meglesz ahhoz, hogy megtaláld a neked megfelelő szakembert.

Töltsd le az INGYENES útmutatót a Neked legjobb szakember megtalálásához!

Kijelentem, hogy elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot. *

Csak értékes leveleket küldünk, spam-et sosem. Olvasd el az adatvédelmi tájékoztatónkat.

Leave A Comment