nyiss ablakot a lelkedre
Hogyan lehet elfogadni az idő múlását?

Fiatal korban az ember azt gondolja, rengeteg ideje van, és a megöregedés egy távoli, elvont gondolatnak tűnik. Aztán ahogy röppennek az évek, egyik a másik után és megjelennek az első apró ráncok, és a kis visszajelzések a testtől, hogy már nem bírja olyan fitten az őrült terhelést, kezd testet ölteni a bizonyosság: öregszünk. Miért olyan nehéz elfogadni az öregedést? Hogyan kell méltósággal megöregedni?

 

Fiatal nő – öreg nő

Korábbi cikkeimben említést tettem róla, hogy a társadalom a nők értékét elsősorban a kinézetük alapján határozza meg még mindig. Minél fiatalabb, szebb, csinosabb egy nő, a társadalom szemében annál nagyobb az értéke. Éppen ezért is van a nők közötti versengés, és az a jelenség, hogy az öregedés előrehaladásával egyre több nő műtteti szörnyszerűre magát. Egyre elterjedtebbek a szépészeti beavatkozások, amelyek az örök fiatalság ígéretével csábítgatják elsősorban az idősödéstől rettegő nőket. Mindenki szerint vonzóbb, szexisebb egy fiatal lány, mint egy idősebb nő. De egy olyan nő, aki természetellenesen néz ki, éppen a vágyott hatás ellenkezőjét éri el. A külsőn túl önmaga hitelességét is elveszíti, kinézete a saját magáról alkotott negatív véleményét is hordozza: „mivel nem érzem magam elég vonzónak, fiatalnak, átműttetem magam”.

 

Elvárások és kritikák össztüzében

Az ember örökös boldogtalanságra ítéli magát, ha folyton azt figyeli, hogy kinek tetszik, nem tetszik a kinézete, ki szerint túl fiatalos az öltözködése, más szerint túl öreges. Megfelelni úgysem lehet mindenkinek, erre energiát pazarolni kár. Sokan rettegnek attól, hogy lemaradnak a fiatalokkal vívott versenyben, és görcsösen próbálják fenntartani a fiatalság látszatát. Minden durva beavatkozásról azt gondolom, hogy az önazonosságát, egyéniségét veszíti el az ember. Persze nem arra buzdítok senkit, hogy hagyja el magát, lehet tenni a jó kinézetért, sőt kell is! Sporttal, egészséges étrenddel is jól lehet érezni magunkat a bőrünkben. De rendkívül ijesztőnek és visszataszítónak gondolom, a hasonló vonásokra torzított, eredeti saját magára nyomokban sem hasonlító embereken végrehajtott beavatkozásokat.  A társadalom véleménye ide vagy oda, bizony sok érték létezik a külsőn kívül. Az élettapasztalat, a többi nővel való fiatalkori versengés megszűnése, az élet más értékei felé fordulás egy nő kisugárzását, belső szépségét korra való tekintet nélkül felerősíti.

 

Önmagunk tisztelete

Persze könnyű mondani, hogy nem kell foglalkozni a kritikával, a visszajelzésekkel, a tükörből visszanéző korosodó nővel, aki nem egyezik a fejünkben élő, önmagunkról őrzött képpel. De ha már öregszünk, tegyük azt méltósággal! Át kell helyezni a fókuszt a MOST-ra, az éppen átélhető élményekre, a kihasználható lehetőségekre, a kapcsolatok szépségére. Ahelyett, hogy görcsösen rettegnénk a jövőtől, meg kell élni a jelent, és hálásnak lenni minden pillanatért, amit tartogat számunkra. Az életünk tartalmas, félelmek nélküli megéléséhez hozzásegít az önismeret, a hibáink felismerése, és a velük való szembenézés, ami határtalan szabadságérzetet ad. Ez az idő múlásának pozitív vonzata: a rengeteg tapasztalat, hogy a továbbit a legmagasabb szinten élhessük meg, tisztelettel, elfogadással önmagunk felé. Amennyiben érdekelnek hasonló cikkek, iratkozz fel az Életfűszerező Magazin hírlevelére az oldal alján, ugyanis a későbbiekben még több olvasmánnyal jövök családdal és önismerettel kapcsolatos témában.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Ne bízd a szerencsére a pszichológusod megtalálását!

Pszichológushoz szeretnél fordulni, de megrémít a számtalan szakember lehetősége és a furcsa kifejezések, amiket a bemutatkozásukban olvasol? Nem tudod mitől lesz valaki jó szakember? Fogalmad sincs, hogy pszichiáterre, pszichológusra, analitikusra vagy kognitív terapeutára lenne szükséged?

Garantáltan jó pszichológust ajánlani nem tudok, de azt garantálom, hogy miután elolvasod ezt az e-bookot, minden információd meglesz ahhoz, hogy megtaláld a neked megfelelő szakembert.

Töltsd le az INGYENES útmutatót a Neked legjobb szakember megtalálásához!

Kijelentem, hogy elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot. *

Csak értékes leveleket küldünk, spam-et sosem. Olvasd el az adatvédelmi tájékoztatónkat.

Leave A Comment