nyiss ablakot a lelkedre
Könyvajánlók téli estékre

Múltkor három igazán szuper filmajánlóval örvendeztettünk meg benneteket, így most a könyveké lesz a főszerep. Az óraátállítás óta úgyis hamar sötétedik, hajlamosabbak vagyunk mi is kevesebbet kimozdulni otthonról. Ilyenkor nagyon jól tud jönni néhány könyv, amik kikapcsolódást nyújthatnak egy-egy hosszú nap után.

Ma három könyvet hoztam Nektek, amiket én már olvastam és nagyon szerettem.

Michelle Obama: Belső fényünk

Nagyon szeretem Michelle Obama könyveit. Az Így lettem című memoárja az egyik kedvenc könyvem, úgyhogy nem volt kérdés, hogy a Belső fényünket is elolvasom. (Főleg, hogy a könyv gyakorlatilag könyörgött, hogy kölcsönözzem ki az új könyvek polcáról… 😅)

A Belső fényünk a saját erőforrásaink hatékony használatáról szól. Vagyis inkább arról, hogy Michelle milyen módszereket fejlesztett ki az évek során és mi minden tölti fel, ha arra van szükség. Ír például arról, hogyan talált rá a kötésre, a családjáról, a férjével való kapcsolatáról, a barátai fontosságáról és még sok minden másról.

Olyan, mintha egy kávé mellett beszélgetnénk és éppen az a része lenne a beszélgetésnek, amikor ő mesél, én pedig hallgatom őt. Szeretem, hogy nem takargatja a hibáit és elismeri, ha valamit elrontott, rosszul csinált. Ami pedig külön pozitívum szerintem, hogy nem szeretné azt sugallni, hogy csak azok a módszerek lehetnek jók, amik neki beváltak, hanem csak megosztja a tapasztalatit, miközben arra buzdít, hogy merjük megmutatni a saját belső fényünket!

Sally Rooney: Normális emberek

A könyv Marianne és Conell kapcsolatát meséli el, ami még a gimiben kezdődött és az egyetemi éveiket kísérhetjük végig. Marianne az iskolába a fura lány, akinek nincsenek barátai. Conell a menő srác, játszik a focicsapatban, minden bulira meghívják. Ők ketten mégis valahogy összegabalyodnak és nem eresztik egymást. Annak ellenére, hogy a kapcsolatuk dinamikája hatalmas amplitúdók mentén mozog, mégis folyamatosan jelen vannak egymás életében és hihetetlenül sokat jelentenek egymásnak.

Nem ez az első Sally Rooney regény, amit olvastam. A Baráti beszélgetések volt az. Már akkor is az volt az érzésem és ez a Normális embereket olvasva is megmaradt, hogy Rooney regényei annyira mások, mint bármi, amit eddig olvastam. Mégis többet és többet szeretne az ember. Mert valahonnan meg annyira ismerős!

Ennek az lehet az oka, hogy az írónő az általa ismert valóságot, kapcsolatrendszereket írja le. Tűpontosan tudja ábrázolni az emberi kapcsolatok sokszínűségét – akár két ember között is – és az érzelmek kavalkádját.

A könyvből készült sorozatot az HBO kínálatában találod meg.

Holly Bourne: Normális vagyok?

Első ránézésre egy nagyon rózsaszín, nagyon lányos tiniregénynek tűnik. De hamar megcáfolja az első benyomást!

A történet főszereplője Evie, aki OCD-ben, vagyis obszesszív-kompulzív zavarban szenved. Ez egy olyan mentális betegség, amikor kényszergondolatok jelennek meg a beteg fejében, ami egy kényszercselekvésre ösztönzi őt. Evie esetében például a kényszergondolat az, hogy a sok bacilus miatt, ami a világban van, beteg lesz és ez arra ösztönzi, hogy minél többször megmossa a kezét, zuhanyozzon, stb. Ott kapcsolódunk be a sztoriba, amikor Evie úgy érzi, a gyógyulás útjára lépett, a gyógyszeradagja is fokozatosan csökkenthető és próbál visszailleszkedni a normális mindennapokba. Nyomon követhetjük, hogyan csetlik-botlik, ahogy azt minden tini teszi az ő korában.

A könyv hihetetlenül nagy értéke, – többek között – hogy nem olyan sablonos szerelmi történetet mutat, mint amit a hasonló műfajú történetek szoktak általában. Nincs a jön a foci csapat kapitánya/csak szimplán menő csávó és azonnal, végérvényesen beleszeret, a nem túl népszerű, legtöbbször valamilyen problémával küzdő/csúnyácska lányba. Igazi tizenévesek, igazi, sokszor nagyon is ismerős és valóságszagú problémáit, élethelyzeteit ismerhetjük meg, ami nagyon szerethetővé teszi a történetet.

A mentális betegségek is nagyon a helyükön voltak kezelve, a könyv egyszerre edukált és mutatta meg, hogy ezek komoly betegségek, nem lehet őket elbagatelizálni és annyival elintézni, hogy „próbáld jobban, akkor meggyógyulsz”! Külön kiemelendő, hogy a szerző évekig dolgozott párkapcsolati tanácsadóként és ifjúsági jótékonysági szervezeteknél, ahol éppen mentális betegségekkel küzdő fiatalokat segített.

 

Remélem, van olyan könyv, amihez meghoztam a kedved! Ha további ajánlásokat szeretnél olvasni, akkor ajánlom figyelmedbe a következő cikkeinket is:

Mit olvass karácsonykor?

A test lázadása – könyvajánló

Sors, szerelem, Toszkána – könyvajánló

Írás közben vettem csak észre, hogy a mostani 3 könyvből kettőnek benne van a címében a normális szó. Komolyan, ez csak véletlen! 😀

Kata

Iratkozz fel az Életfűszerező hírlevelére, hogy elsőként értesülj a legújabb cikkekről, podcast epizódokról és mindenről, ami Életfűszerező!

Érdekel a pszichológia? Esetleg Te magad is pszichológus, pszichológus hallgató vagy? Szeretnéd minél több emberhez eljuttatni a tudásodat? Legyél az Életfűszerező szakmai tagja! A részletekről bővebben itt tudsz olvasni.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Ne bízd a szerencsére a pszichológusod megtalálását!

Pszichológushoz szeretnél fordulni, de megrémít a számtalan szakember lehetősége és a furcsa kifejezések, amiket a bemutatkozásukban olvasol? Nem tudod mitől lesz valaki jó szakember? Fogalmad sincs, hogy pszichiáterre, pszichológusra, analitikusra vagy kognitív terapeutára lenne szükséged?

Garantáltan jó pszichológust ajánlani nem tudok, de azt garantálom, hogy miután elolvasod ezt az e-bookot, minden információd meglesz ahhoz, hogy megtaláld a neked megfelelő szakembert.

Töltsd le az INGYENES útmutatót a Neked legjobb szakember megtalálásához!

Kijelentem, hogy elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot. *

Csak értékes leveleket küldünk, spam-et sosem. Olvasd el az adatvédelmi tájékoztatónkat.

Leave A Comment