nyiss ablakot a lelkedre
Légüres tér – avagy élethelyzet váltásban

Amikor lezárul egy korszak és utána elindul egy újabb, az sok változással jár. Különösen igaz ez akkor, amikor új szerepbe kell beletanulnunk. Például gyermekünk születik vagy befejeztük az iskolát és elkezdünk dolgozni, de nem azonnal, hanem csak a diplomaosztó után néhány hónappal. Ilyenkor azt is érezhetjük, hogy egy légüres térbe kerültünk, lebegünk a semmiben és nem tartozunk sehová. Ami nagyon nehéz.

A légüres tér

A légüres tér egy átmeneti állapot két élethelyzet, szerep között, mint amilyen a diák és a dolgozó felnőtt vagy a gyermektelen és a gyermekét nevelő szülő között. Mindenez sok változással jár, próbára tesz bennünket. Sokszor a családunk, barátaink is messze kerülnek tőlünk, így még egyedül is érezzük magunkat.

Mivel egy régi, jól ismert közegből kiszakadunk és egy teljesen új, ismeretlen környezetbe kell beilleszkednünk, ez az időszak egy próbatétel mindenki számára. Kiderül, mennyire hatékonyan vagyunk képesek megbirkózni az újjal és az ismeretlennel, mik azok a technikáink, amik a továbbiakban is gond nélkül működnek, ha szervezésről,problémamegoldásról van szó és mik azok, amiken változtatnunk kell vagy esetleg egyáltalán nem működnek. Az is hamar világos lesz, hogy kik lesznek továbbra is az életünk aktív szereplői és kik maradnak meg kedves ismerősként.

Amiről senki sem beszél

Igen, tudom, sok ilyen téma van…

De a légüres tér is egy a sok közül. Mindenki csak a külvilág számára is látható állomásokról beszél, mint a gyerek születése vagy a diplomaosztó és az első munkanap. De, hogy mi történik közben? Na arról nagyon kevesen.

Ennek valószínűleg az az oka, hogy sokunknak ez egy nehéz időszak. Próbáljuk kitalálni, hogy merre van az előre, mi lenne a legjobb döntés. Maradjak közel a családomhoz vagy költözzek fel Pestre? Menjek biztosra munka téren vagy kockáztassak kicsit? A gyereknevelésnél inkább a szakkönyveknek higgyek vagy a saját ösztöneimnek? Ezek nehéz kérdések és nincsenek rá egyértelmű válaszok. Mindenki más irányvonalak mentén fog dönteni.

Plusz, a nehézségeinkről nem szeretünk beszélni, mert akkor sebezhetőnek érezzük magunkat.

Mihez kezdjek a légüres térrel?

Beszélgess róla! Olyanokkal, akik mellett biztonságban érzed magad, akikben megbízol. Kérdezd meg a barátaidat, szüleidet, hogy ők átéltek-e hasonlót. Már csak az, hogy tudod, valaki más is átélt hasonlót, sokat segíthet, hiszen tudni fogod, hogy nem vagy egyedül!

Ha még nem vagy benne a váltásban, de már tudod, hogy közeleg, akkor is megkérdezhetsz olyanokat, akik már átestek hasonlón. Így egy kicsit fel tudod magad készíteni, hogy igen, ez lehet, hogy majd rossz lesz, de a többiek is túljutottak rajta. Meg szerintem már az is sokat segíthet, hogy ha tudsz a légüres tér időszakáról és nem ér meglepetésként a létezése.

A légüres tér hozadéka

Ez mindenképpen egy elgondolkodtató időszak. Mindamellett, hogy próbára is tesz. De pont ezért, segíthet jobban megismerni önmagadat és ezáltal erősebbé tehet.

Könnyen lehet, hogy felszínre kerülnek ez idáig lappangó problémák, konfliktusok, amiket meg kell oldanod. Az is lehet, hogy rájössz, ideje terápiára menni (ha emellett döntesz, szeretném, ha tudnád, hogy nagyon bátor vagy és itt egy kis segítség az elinduláshoz), mert egy szakember segítségével könnyebben fel tudod térképezni és megérteni a benned zajló érzelmi folyamatokat.

Annyi bizonyos, hogy ha igyekszel megérteni, mi zajlik benned, beszélgetsz róla, foglalkozol vele és nem csak a szőnyeg alá söpröd, akkor profitálni fogsz belőle! Hiszen új nézőpontból ismered meg önmagad, új stratégiákat dolgozol ki és mivel nem fojtasz el semmit, hagyod magadnak megélni az érzéseidet, később sokkal könnyebb lesz. Plusz, lesznek élmények, emlékek, amikhez vissza lehet nyúlni, ha hasonló helyzetbe kerülsz a későbbiekben.

Kata

Iratkozz fel az Életfűszerező hírlevelére, hogy elsőként értesülj a legújabb cikkekről, podcast epizódokról és mindenről, ami Életfűszerező!

Érdekel a pszichológia? Esetleg Te magad is pszichológus, pszichológus hallgató vagy? Szeretnéd minél több emberhez eljuttatni a tudásodat? Legyél az Életfűszerező szakmai tagja! A részletekről bővebben itt tudsz olvasni.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Ne bízd a szerencsére a pszichológusod megtalálását!

Pszichológushoz szeretnél fordulni, de megrémít a számtalan szakember lehetősége és a furcsa kifejezések, amiket a bemutatkozásukban olvasol? Nem tudod mitől lesz valaki jó szakember? Fogalmad sincs, hogy pszichiáterre, pszichológusra, analitikusra vagy kognitív terapeutára lenne szükséged?

Garantáltan jó pszichológust ajánlani nem tudok, de azt garantálom, hogy miután elolvasod ezt az e-bookot, minden információd meglesz ahhoz, hogy megtaláld a neked megfelelő szakembert.

Töltsd le az INGYENES útmutatót a Neked legjobb szakember megtalálásához!

Kijelentem, hogy elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot. *

Csak értékes leveleket küldünk, spam-et sosem. Olvasd el az adatvédelmi tájékoztatónkat.

Leave A Comment