nyiss ablakot a lelkedre
Meddig kell tűrni a munkahelyen?

 

Vannak emberek, akik nagyon gyakran – évente, kétévente váltogatják a munkahelyüket, és vannak olyanok, akik egy munkahelyen dolgozzák végig az életüket. De milyen a jó munkahely? Miért elégszünk meg a rosszal? Meddig érdemes ragaszkodni egy munkahelyhez?

A munka jelentősége

A munka biztonságot ad és egyben kötelezettség a társadalom szemében. Dolgozok, hogy eltartsam magamat, a családomat, erre az életem jelentős részét fordítom. Munkanélkülinek, háztartásbelinek lenni elítélt, megbélyegzett státusz. Nőként otthon lenni, gyermeket nevelni, háztartást vezetni a napjainkban azt jelenti: kiszolgáltatottá válok a páromnak, aki az egyetlen kereső személy a családban. Nagyanyáink idejében természetes volt, hogy a férfi dolgozik, a nő neveli a gyermeket. A jelenkor anyukái folyamatos rohanásban vannak a család-munka-háztartás ördögszekere után. Mindenhol egy megvalósítandó feladat, egy kiteljesítendő énrész, amit a társadalmi elvárás és a saját ambíciónk ró ki ránk. Dolgozni a mentális egészségünkre is pozitív hatással van: valamiben jó vagyok, kompetens vagyok, szükség van a munkámra, a társadalom hasznos tagja vagyok.

Változó elvárások

A jó munkahely eszményképe a különböző életszakaszainkban változhat. Fiatalon a kihívás, a változatosság, az érvényesülési lehetőség lehet vonzó, kitaposni az utat, elérni a megbecsülést. Amikor már család van, az időtényező rettenetesen előtérbe kerül: lehetőleg ne legyenek esti túlórák, hétvégi műszakok, tervezhető legyen a szabadság stb. Idősebb korban talán fontosabb a kiszámíthatóság, a nyugalom, a szakmai megbecsültség érzése. Az anyagi biztonság minden korban állandó komponens.

Romboló tényezők

A fő csapásirányok mellett vannak egyéb tényezők, amik nagyon el tudják rontani a hétköznapjainkat.

  • Rosszándékú, megkeseredett munkatársak
  • túl gyenge/erőskezű, szűk látókörű/inkompetens/hatalmaskodó főnök,
  • alantas feladatok,
  • igazságtalan munkamegosztás, munkarend a munkatársak között,
  • az érdemek elismerés nélkül hagyása/érdemtelenek elismerése,
  • fejlődés, előmeneteli lehetőségek hiánya,
  • információk visszatartása, bizonytalanságérzés a munkakörhöz szükséges ismeretek hiányosságai miatt.

Ha úgy érzed, rossz munkahelyen vagy, amely leszívja az energiádat, gondold át, hogy a számodra legfontosabb szempontoknak megfelel-e. Más munkahelyen is érhet csalódás, mindenhol alkalmazkodni kell. Az azonban nem mindegy, hogy ez az alkalmazkodás a teljes önfeladást jelenti számodra, vagy csak egy kis rugalmasságot követel. Olyan munkahelyen, ahol nem tudsz azonosulni az értékrenddel, a szabályokkal, utálod a főnököd, a kollégákat, kínkeserves lesz minden nap. Rajtad is múlik, hogy a munkatársakkal milyen kapcsolat alakul ki. Sokszor keletkeznek egyszerű félreértésekből, meg nem beszélt konfliktusokból mély ellenszenvek.

Mikor változtass?

Ha a munkahelyen töltött idő annyira megvisel és leszív, hogy beszűkül a gondolkodásod, elrontja a szabadnapjaidat a tudat, hogy be kell majd menni, az már az egészségedet veszélyeztetheti. Nem szabad beleragadni rád káros körülményekbe, akkor sem, ha félsz a változástól. Természetesen mérlegelned kell a saját felelősségedet is: mindent megtettél annak érdekében, hogy a lehető legjobbat hozd ki a helyzetből, a legjobb kapcsolatot alakítsd ki a munkatársakkal, a főnökkel? Ha az erőfeszítéseid ellenére sem érzed jól magad, akkor tájékozódj, keresgélj, járj nyitott szemmel és válts! Család nélkül még könnyebben próbálkozik az ember, később már az is fontossá válik, hogy az átmenet anyagilag ne tegyen padlóra, vagy legalább annyit keress az új helyen is, mint a régin. Fontos, hogy szeresd, amit csinálsz és lelkesedéssel csináld, akkor fog a munkád motiválni és pozitív energiákkal feltölteni.

Hasznos volt számodra ez a bejegyzés? Iratkozz fel a hírlevélre, hogy elsőként értesülj az újdonságokról és a friss tartalmakról!

Téged is érdekel a pszichológia? Jelentkezz az Életfűszerező csapatába!

Szeretnéd, hogy még több értékes tartalmat készítsünk? Támogasd az Életfűszerezőt!

 

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Ne bízd a szerencsére a pszichológusod megtalálását!

Pszichológushoz szeretnél fordulni, de megrémít a számtalan szakember lehetősége és a furcsa kifejezések, amiket a bemutatkozásukban olvasol? Nem tudod mitől lesz valaki jó szakember? Fogalmad sincs, hogy pszichiáterre, pszichológusra, analitikusra vagy kognitív terapeutára lenne szükséged?

Garantáltan jó pszichológust ajánlani nem tudok, de azt garantálom, hogy miután elolvasod ezt az e-bookot, minden információd meglesz ahhoz, hogy megtaláld a neked megfelelő szakembert.

Töltsd le az INGYENES útmutatót a Neked legjobb szakember megtalálásához!

Kijelentem, hogy elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot. *

Csak értékes leveleket küldünk, spam-et sosem. Olvasd el az adatvédelmi tájékoztatónkat.

Leave A Comment