nyiss ablakot a lelkedre
Miből tudod, hogy mérgező kapcsolatban vagy?

Sokan reménytelenül romantikusak, jóhiszeműek vagyunk. Hiszünk a csodában. Hiszünk az emberi jóságban, abban, hogy mindenki képes a változásra és a szeretetre. De mi van akkor, ha ez a hit csapdába ejt?

Hogy nem vettem észre?..

Előfordul, hogy sokáig észre sem vesszük, micsoda pokolban élünk, és mi folyik körülöttünk. Sokszor behunyjuk a szemünket, átértelmezzük, megmagyarázzuk a történéseket, felmentve a felelősöket. Sok idő eltelhet, mire ráeszmélünk a kíméletlen valóságra. Ha boldogtalan a kapcsolatod és folyton magadat hibáztatod, hogy elszúrsz dolgokat, ha jobb, kedvesebb, türelmesebb lennél a másikkal, akkor gondold végig a következő kérdéseket a pároddal kapcsolatban:

– Gyakran előfordul, hogy mikor az érzéseidről próbálsz beszélni, a határaidat próbálod felállítani, a másik kigúnyol, lekicsinyel, elintéz annyival, hogy állandóan hisztizel és neked semmi sem jó? Esetleg annyira agresszívan reagál, hogy meg se próbálod már?

-Megkérdőjelezi, leszólja a döntéseidet? Csak az jó, amit ő mond, csak úgy, ahogy ő mondja? (Pl. „Egész életedben nem volt egy értelmes döntésed. Mi lenne belőled nélkülem?”)

-Gyakran kritizálja a családodat, a barátaidat? Előfordul, hogy akadályozza a velük való találkozást? Volt, hogy inkább lemondtál egy találkozót, csak hogy ne legyen vita otthon?

-Előfordul, hogy nyilvános helyen kellemetlen helyzetbe hoz, megaláz, kívülállókkal viccelődik a károdra?

-Előfordul, hogy visszaél a bizalmaddal, és egy konfliktus alkalmával felhoz számodra fájdalmas dolgokat, amiket előzőleg megosztottál vele?

-Rendszeresen hibáztat másokat? Elbagatellizálja, esetleg letagadja a saját hibáit, felelősségét? Az általad elkövetett legapróbb hibákat is felnagyítja, folyton az orrod alá dörgöli?

-Kicsinek, magatehetetlennek érzed magad mellette?

-Gyakran generál konfliktust, drámát, apró dolgokból? Ezeket a drámákat használja arra, hogy például ne legyen kedved elmenni vele valahova, ő meg szépen elmegy egyedül?

-Előszeretettel rontja el a kedved, az ünnepnapokat, ébreszt benned lelkifurdalást? Érezted már azt, hogy lehetetlen neki olyan ajándékot venni, aminek örül, és szerinte ez is a te hibád, mert nem ismered?

-Megköveteli, hogy minden perceddel elszámolj? Féltékeny, uralkodó?

-Gyakran duzzog és büntet látványos semmibevétellel? Sokszor viselkedik feltűnően kedvesen és jópofán másokkal, érezteti, hogy mások véleménye sokkal fontosabb, mint a tiéd?

-Gyakran tesz úgy a konfliktusok után, mintha mi se történt volna?

-Volt olyan, hogy kiszolgáltatott helyzetbe hozott? (Pl. Kirakott az út közepén az autóból.)

Aki szeret…

Ha megválaszoltad a kérdéseket, és a legtöbbre igennel feleltél, akkor valószínűleg egy mérgező kapcsolatban vagy. Aki szeret, az nem bánt, nem aláz meg, nem játszik az érzéseiddel. Nem manipulál és nem kelt benned félelmet. Nem örül a bánatodnak, nem gyűr maga alá. Aki szeret, az elfogad olyannak, amilyen vagy. Nem azt hajtogatja, hogy mindig rosszul döntesz és nélküle semmit sem érsz. Nem akadályozza a céljaidat. Lehet, hogy naponta elmondja, hogy szeret, és te elhiszed. A tettei azonban nem ezt tükrözik. Aki ezeket csinálja veled, nem téged szeret, csak a hatalmat, amit általad nyer, amit feletted gyakorol.

Kiút a mérgező kapcsolatból

Ezen a felálláson változtatni csak két dologgal lehet: vagy kilépsz a kapcsolatból, vagy megpróbálod rávenni a párodat, hogy párterápiára/pszichológushoz járjatok. Ez utóbbihoz az ő belátása és elszántsága is kell, emiatt az esetek nagy részében szóba sem kerül. Ha eldöntöd, hogy véget vetsz a kapcsolatnak, előző cikkemben megtalálod, milyen hátráltató tényezőkkel fogsz szembetalálkozni, és milyen gondolatokkal erősítheted az elhatározásodat. Ha ilyen kapcsolatban élsz, valószínűleg a szakítás és annak lehetséges következményeinek a gondolatára  is halálra rémültél a félelemtől. De tudnod kell, hogy mindenből van kiút. Nem kell egyedül végigcsinálnod. Rokonokat, barátokat, szövetségeseket kell bevonnod, olyanokat, akik támogatni tudnak a döntésed kivitelezésében. Vedd igénybe szakember segítségét, járj terápiás csoportba! A zsarnok hatalma azért működik feletted, mert elérte, hogy egyedül szenvedj, hogy beletörődj, hogy elzárkózz, hogy magadat okold és szégyelld mindenért. Ezt kell megtörnöd.

 

Hasznos volt számodra ez a bejegyzés? Iratkozz fel a hírlevélre, hogy elsőként értesülj az újdonságokról és a friss tartalmakról!

Téged is érdekel a pszichológia? Jelentkezz az Életfűszerező csapatába!

Szeretnéd, hogy még több értékes tartalmat készítsünk? Támogasd az Életfűszerezőt!

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Ne bízd a szerencsére a pszichológusod megtalálását!

Pszichológushoz szeretnél fordulni, de megrémít a számtalan szakember lehetősége és a furcsa kifejezések, amiket a bemutatkozásukban olvasol? Nem tudod mitől lesz valaki jó szakember? Fogalmad sincs, hogy pszichiáterre, pszichológusra, analitikusra vagy kognitív terapeutára lenne szükséged?

Garantáltan jó pszichológust ajánlani nem tudok, de azt garantálom, hogy miután elolvasod ezt az e-bookot, minden információd meglesz ahhoz, hogy megtaláld a neked megfelelő szakembert.

Töltsd le az INGYENES útmutatót a Neked legjobb szakember megtalálásához!

Kijelentem, hogy elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot. *

Csak értékes leveleket küldünk, spam-et sosem. Olvasd el az adatvédelmi tájékoztatónkat.

Leave A Comment