testi-lelki egyensúly
Mi a különbség a pszichiáter és a pszichológus között?

Bár már egyre elterjedtebb, hogy segítőhöz fordulunk, amikor valamilyen mentális problémát tapasztalunk magunkon vagy nehéz élethelyzetbe kerülünk, könnyű elveszni a rengeteg lehetőség között, főleg, ha nem is tudjuk, hogy adott problémával milyen szakembert kéne felkeresnünk. Ebben a cikksorozatban ahhoz nyújtok segítséget, hogy pontosan tudd, melyik szakembert milyen esetben érdemes felkeresned. A cikksorozat legelső részében a pszichiáter és a pszichológus közötti különbségeket vizsgáljuk meg.

mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között

A legelső és leglátványosabb különbség, hogy a pszichiáter orvos, míg a pszichológus nem.

A pszichiáter úgy szerzi meg a végzettségét, hogy jelentkezik valamelyik orvosi egyetemre, elvégzi a 6 éves képzést, majd utána szakosodik, hogy pszichiáter lehessen.

Ezzel ellentétben a pszichológus nem orvos, a legtöbb egyetemen Magyarországon a bölcsészkaron található a pszichológia szak. Aki pszichológus szeretne lenni, először a hároméves alapképzést kell teljesítenie, aminek a végén viselkedéselemző lesz, majd a kétéves mesterképzést, hogy diplomás pszichológus legyen.

A képzésből adódó különbségek miatt más a kompetenciájuk.

A pszichiáter -mivel orvos- diagnosztizál és felírhat gyógyszert is. A pszichológus nem diagnosztizál (kivéve, ha klinikai szakpszichológus, de erről majd máskor) és nem írhat fel gyógyszert.

Más a munkamódszerük

A pszichiáter általában nem folytat segítő beszélgetést, míg a pszichológus ezzel dolgozik. A pszichiáterhez, mint bármilyen másik orvoshoz, időnként kell visszajárni kontrollra, míg a pszichológussal általában hetente találkozunk és dolgozunk a problémán. Fontos különbség még, hogy a pszichiáter megoldást nyújt gyógyszer formájában, míg a pszichológus abban segít, hogy megtaláld a saját megoldásodat.

Mikor forduljak pszichiáterhez?

Pszichiáterhez akkor fordulj, ha olyan súlyosak a tüneteid, hogy már képtelen vagy ellátni a hétköznapi feladataidat, mert akadályoznak benne. Például annyira mélyen vagy a depressziós epizódban, hogy nem tudsz reggelente felkelni vagy nehézséget okoz a zuhanyzás is. Vagy annyira szorongsz, hogy ki sem lépsz a lakásból kíséret nélkül. Akkor is pszichiátert kell felkeresned, ha pszichotikus állapotban vagy, például téveszméid vannak.

A fenti esetekben azért indokolt a pszichiáteri, és ezáltal a gyógyszeres segítség igénybevétele, mert súlyos esetekben kezdetben nem tud hatékony lenni a pszichoterápia. Hogy is lenne, ha a hétköznapi dolgokat sem tudod elvégezni a depresszió miatt, nem tudsz elég motivált lenni, hogy aktívan részt vegyél a pszichoterápia folyamatában. Erőteljes szorongás esetén ugyancsak indokolt lehet a gyógyszeres terápia, hogy folytatható legyen a normál életvitel. Pszichotikus állapot esetén szintén nem folytatható pszichoterápia, mert nem teljes a valóságészlelés, ami elengedhetetlen a folyamathoz.

Mikor forduljak pszichológushoz?

Az az általános javaslata a szakmának, hogy pszichiáter mellett mindenképp érdemes pszichológusi segítséget is kérni, amennyiben a pszichiáter nem tud pszichoterápiát nyújtani. Ugyanis a gyógyszeres kezelés fantasztikus segítség tud lenni, de fontos tudni, hogy ez egy tüneti kezelés, a kiváltó okokat nem tudja megszüntetni. A gyökérokokat pszichoterápiával lehet feltérképezni és elkezdeni megoldani.

Mindemellett bármilyen olyan élethelyzetben pszichológust kereshetsz fel, amikor nehéz döntés előtt állsz, úgy érzed elakadtál az életedben, hangulatingadozásaid vannak, párkapcsolati vagy más kapcsolati problémmákkal küzdesz, traumát szeretnél feldolgozni, stb. Összefoglalva, olyan helyzetekben, amikor egyedül már nem boldogulsz vagy úgy érzed, szükséges új megküzdési módokat elsajátítanod.

 

Nem feltétlenül baj, ha nem tudod megítélni, hogy mennyire súlyos a szorongásod vagy a depressziód, pszichológus felkeresésével nem lőhetsz mellé, ő ugyanis elküld pszichiáterhez is, ha úgy ítéli meg, hogy szükséges lehet a gyógyszeres kiegészítés.

 

Bízom benne, hogy választ kaptál a kérdésedre, és egy fokkal tisztábban látod a pszichiáter és a pszichológus közti különbséget. Ha további kérdésed van a témával kapcsolatban, írd meg bátran kommentben. A cikksorozat következő részében azt nézzük meg, hogy mi a különbség a sokféle pszichológus között. Iratkozz fel a hírlevélre, hogy ne maradj le róla.

close

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára és értesülj elsőként az újdonságokról.

Már több, mint 100 feliratkozó kapja kézhez hétfő reggelenként az Életfűszerező legfrissebb cikkét tartalmazó levelet. Csatlakozz te is!

A feliratkozással kijelented, hogy elolvastad és megértetted az adatvédelmi szabályzatot.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára és értesülj elsőként az újdonságokról.

Már több, mint 100 feliratkozó kapja kézhez hétfő reggelenként az Életfűszerező legfrissebb cikkét tartalmazó levelet. Csatlakozz te is!

A feliratkozással kijelented, hogy elolvastad és megértetted az adatvédelmi szabályzatot.

Leave A Comment