nyiss ablakot a lelkedre
Miért olyan népszerűek a fantasyk?

A cím kicsit csalóka. Eredetileg úgy terveztem, hogy csak a fantasykkal fogok foglalkozni, de aztán ahogy utána néztem a különböző streaming szolgáltatók toplistáinak, kiderült, hogy a különböző rokon műfajok, mint a sci-fi és a horror, amelyek szintén a fantasztikus kategória alá tartoznak (és itt a fantasztikus alatt a műfajt értem) is igen nagy népszerűségnek örvendenek így őket is beleszámítottam a legjobbakba. A Netflixen elérhető, minden idők eddigi 15 legtöbbet streamelt sorozata közül is 5 ide tartozik. Az HBO tekintetében ez az arány valamivel alacsonyabb, „csak” 11/2.

A cikk alap ötlete onnan jött, hogy akárhányszor végignézem a Netflix aktuális top10 sorozatát, mindig van benne legalább 1-2 fantasy. (Más streaminget nem használok, így azokról nincs ilyen tapasztalatom.) De ha csak arra gondolunk, hogy azok a sorozatok, amik nagyon nagyot mennek és tényleg mindenki hallott róluk, még az is aki nem nézte, azok is a fent említett műfajok közül kerülnek ki. És bizony felmerült a kérdés, hogy miért?

Miért olyan népszerűek a fantasyk?

Ha belegondolok a saját sorozatnéző szokásaimba, akkor általában olyankor fordulok a fantasy felé, ha már nagyon elegem van mindenből is. Például a vizsgaidőszakban. Így arra jutottam, hogy mivel arra az 1-2(-3…) órára, – nyilván attól függően, hány részt nézek meg egymás után – egy, az enyémtől annyira gyökeresen különböző világba kerülök például A Vaják által, hogy teljesen megfeledkezem a saját búmról-bajomról.

Ezeknek a történeteknek a szereplői, olyan megpróbáltatásokkal néznek szembe, amikkel több, mint valószínű, hogy nekem soha nem kell majd. Durva lenne, felbukkanna valahol egy szörny vagy egy csapat tünde. Így gondtalanul szurkolhatok a szereplőknek anélkül, hogy közben eszembe jutna a másnapi to do listám.

De mit mond a szakirodalom?

„A fikció valójában egy történetet mond el azzal a céllal, hogy egy teljesen más történetet meséljen” – írja Pavol Štubňa 2019-ben a témával kapcsolatban megjelent cikkében. Szerinte és az általa használt források szerint a fantasy az elmesélt történetnél sokkal mélyebb rétegek felé mutat, mint például egy szülő-gyermek kapcsolat, karrier vagy munka viszonya, életutakat meghatározó döntések. A kitalált világok mindig hasonlítanak valamennyire a miénkre. Mondjuk egy királyságban játszódnak és ehhez természetesen tudunk kapcsolódni, hiszen a való világban is vannak királyságok. De a megjelenő karakterek egy része is simán szembejöhetne az utcán. Így a történet teremt a befogadóval egy közös valóságot, miközben elgondolkodtatja a már említett mélyebb rétegekről.

Más források szerint a fantasy által felvonultatott karakterek, mint a harcos, a tolvaj, a pap és a varázsló különböző személyiségjellemzőket testesítenek meg, mint az Intuíció, Érzékelés, Érzés és a Gondolkodás. Ezek a személyiségjegyeket önmagunkban is megtalálhatjuk. Ezáltal azonosulni tudunk a szereplőkkel, bele tudjuk helyezni magunkat a helyzetükbe és végig tudjuk gondolni, hogy én mit tennék, ha Ríviai Geralt helyében lennék? Ez segít – szerintem – az önismeret fejlesztésében is, hiszen egy-egy ilyen gondolatkísérlet után azt is megvizsgálhatjuk, hogy miért döntöttem volna úgy, ahogy? Illetve, attól függően, hogy melyik szereplőhöz érezzük magunkat a legközelebb, felfedezhetünk eddig rejtve maradt jellemvonásokat.

Lehet-e negatív hatással a fantasy?

A válasz az, hogy igen. Mint mindennek, ennek is van jó és rossz oldala. Ha túlságosan belehelyezkedünk egy-egy sorozat világába és a történet-beli „valóság” elemeit keressük a mindennapjainkban, nem fogjuk megtalálni. Hogy is találnánk meg, hiszen a sorozat nem is valódi, csak fikció. Ez hatalmas csalódáshoz fog vezetni és akár a valóságból való kiábránduláshoz is, ami maga után vonhat számos mentális problémát.

Korábban említettem, hogy általában egyfajta menekülőútként tekintek a fantasyra. Viszont nagyon fontos odafigyelni, hogy ezt milyen mértékben alkalmazzuk. Nem mindegy, hogy csak egy zsúfolt nap után szeretnék kikapcsolódni vagy figyelmet sem fordítok a problémákra és meg sem próbálok megoldást találni, hanem inkább helyette benyomom a Netflixet.

Azt gondolom, hogy nagyon könnyű átcsúszni egyikből a másikba. Így különösen fontos, hogy átgondoljuk, milyen módon fogyasztjuk ezeket a sorozatokat (vagy akár könyveket), mellettük mennyire figyelünk a körülöttünk zajló eseményekre, a minket körülvevő emberekre.

Te szereted a fanatsyt? Van kedvenced?

Kata

Iratkozz fel az Életfűszerező hírlevelére, hogy elsőként értesülj a legújabb cikkekről, podcast epizódokról és mindenről, ami Életfűszerező!

Érdekel a pszichológia? Esetleg Te magad is pszichológus, pszichológus hallgató vagy? Szeretnéd minél több emberhez eljuttatni a tudásodat? Legyél az Életfűszerező szakmai tagja! A részletekről bővebben itt tudsz olvasni.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Ne bízd a szerencsére a pszichológusod megtalálását!

Pszichológushoz szeretnél fordulni, de megrémít a számtalan szakember lehetősége és a furcsa kifejezések, amiket a bemutatkozásukban olvasol? Nem tudod mitől lesz valaki jó szakember? Fogalmad sincs, hogy pszichiáterre, pszichológusra, analitikusra vagy kognitív terapeutára lenne szükséged?

Garantáltan jó pszichológust ajánlani nem tudok, de azt garantálom, hogy miután elolvasod ezt az e-bookot, minden információd meglesz ahhoz, hogy megtaláld a neked megfelelő szakembert.

Töltsd le az INGYENES útmutatót a Neked legjobb szakember megtalálásához!

Kijelentem, hogy elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot. *

Csak értékes leveleket küldünk, spam-et sosem. Olvasd el az adatvédelmi tájékoztatónkat.

Leave A Comment