nyiss ablakot a lelkedre
Nem csak egyféleképpen lehetsz okos!

VAKÁCIÓ!!! Elérkezett a várva várt nyári szünet. 😀 Természetesen a két és fél hónapnyi szabadság előtt minden iskolásnak a kezébe adják az év végi bizonyítványát, amiben az egész tanévnyi munkájának gyümölcsét láthatja.

A vakáció kezdetén a közösségi médiát elárasztják a boldog és büszke szülők posztjai csemetéjük kitűnő bizonyítványáról. Na de mi van azokkal a gyerekekkel, akik nem csupa ötöst szereztek?

Ki a jó tanuló?

Természetesen az, aki mindig 5-ösöket szerez, néha becsúszik egy-egy 4-es, ezt már első osztályban mindenki megtanulja. Alapvetően az iskolarendszer és a közvélemény is azokat a gyerekeket sorolja a jó tanulók közé, akik könnyen szereznek jó jegyeket. Őket viszik  tanulmányi versenyekre, velük példálóznak az osztálytársaik előtt, hogy ha Marika meg tudta írni úgy azt a dolgozatot, akkor nektek is meg kellett volna.

Na és mi lesz a többiekkel?

Akik mondjuk „csak” 4-eseket kaptak a bizonyítványban vagy esetleg rosszabb jegye(ke)t. Mi van azokkal a gyerekekkel, akik otthon mindent megtesznek azért, hogy be tudják magolni az évszámokat vagy a verset? Az ő bizonyítványukat miért nem posztolja ki senki sem a Facebookra?

Valljuk be, egy 30 fős osztályban nagyjából 3-4 a fenti kritériumoknak megfelelő jó tanuló van. Akkor felmerülhet a kérdés, hogy a többiek buták?

Okos = kitűnő bizonyítvány?

Én úgy gondolom, hogy nem! Az, hogy valaki egy olvasás után meg tudja jegyezni, hogy Mátyás király mikor és kivel háborúzott, egy képesség. Ugyanúgy ahogy az is, ha valaki szépen rajzol vagy fenomenális szakács. Csak az a szomorú helyzet, hogy az iskola a tanulási hatékonyság, a kapott érdemjegyek alapján kategorizál és mondja ki, hogy valaki okos vagy sem.

Az okos szinonimája az intelligens. Az iskola azt sulykolja, hogy az az ember intelligens, akinek nagyon jó volt mindig is a bizonyítványa, sok diplomája van. És az életünk jó nagy részét, legalább 12-15 évet, az iskolapadban töltünk, így ez eléggé belénk ég. De valóban intelligensnek tartjuk mondjuk azt az orvost, aki képtelen befizetni a csekkeket egyedül vagy nem látja az összefüggést aközött, hogy bekapcsolva maradt a vasaló és kigyulladt aznap a lakás?

Az intelligencia sokszínű

,,Az intelligencia sokrétű, számos része van, mint a problémamegoldás, gondolati rugalmasság, elvont fogalmakban gondolkodás, tanulási képesség, beszédkészség, ítéletalkotás, téri képzelőerő, kézügyesség, kreativitás vagy a meglévő ismeretek. Egyszóval az értelmességet jelöli.” – olvashatjuk a Megoldás Központ honlapján. Ezen kívül rengeteg módon megfogalmazható még, hogy mit is jelent az intelligencia, de a lényeg ugyanaz: ez egy összetett fogalom!

Éppen ezért, nem lehet ráhúzni senkire sem, hogy „jajj, nem lett jó a bizonyítványa, akkor ő nem is okos…” Mert ez nem így van! Lehet, hogy a világ legjobb rendezvényszervezője lesz, vagy csodálatos könyveket fog írni! Vagy mondjuk a biológia érdekli, azt pillanatok alatt képes megérteni (!) és megtanulni, míg Mátyás király nem igazán köti le a figyelmét.

Sokszor azt is elfelejtjük, hogy az egy dolog, hogy képes vagyok megtanulni valamit vagy sem. Egészen más dolog, hogy értem-e amit tanultam?

Akkor most mi is van a bizonyítványokkal?

Nekem az a véleményem, hogy az iskola csupán egyféle okosságot mér. Az intelligencia egyik összetevőjét. A bizonyítványok erről az egy összetevőről adnak visszajelzést. Vannak viszont gyerekek, akik máshogy okosak. Például hihetetlenül király a probléma megoldó képességük vagy legyőznek mindenkit a logikai feladatokban.

Teljesen érthető, hogy minden szülő büszke, ha a gyermeke jól teljesít az iskolában és az örömét szeretné megosztani. A probléma ott kezdődik, amikor emiatt a másik gyerek, aki lehet, hogy sokkal többe energiát öl a tanulásba, – mert lassabban megy neki, mint annak az osztálytársának, aki csupa 5-öst szerzett – emiatt butának érzi magát, esetleg meg sem dicsérik, amiért kihozta önmagából a maximumot.

Légy büszke önmagadra, gyermekedre, testvéredre, bárkidre a bizonyítványától függetlenül!
Azért is légy büszke rá, amiért igyekezett és megtett minden tőle telhetőt!
Légy büszke rá, amiért okos, intelligens!

Kata

Iratkozz fel az Életfűszerező hírlevelére, hogy elsőként értesülj a legújabb cikkekről, podcast epizódokról és mindenről, ami Életfűszerező!

Érdekel a pszichológia? Esetleg Te magad is pszichológus, pszichológus hallgató vagy? Szeretnéd minél több emberhez eljuttatni a tudásodat? Legyél az Életfűszerező szakmai tagja! A részletekről bővebben itt tudsz olvasni.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Ne bízd a szerencsére a pszichológusod megtalálását!

Pszichológushoz szeretnél fordulni, de megrémít a számtalan szakember lehetősége és a furcsa kifejezések, amiket a bemutatkozásukban olvasol? Nem tudod mitől lesz valaki jó szakember? Fogalmad sincs, hogy pszichiáterre, pszichológusra, analitikusra vagy kognitív terapeutára lenne szükséged?

Garantáltan jó pszichológust ajánlani nem tudok, de azt garantálom, hogy miután elolvasod ezt az e-bookot, minden információd meglesz ahhoz, hogy megtaláld a neked megfelelő szakembert.

Töltsd le az INGYENES útmutatót a Neked legjobb szakember megtalálásához!

Kijelentem, hogy elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot. *

Csak értékes leveleket küldünk, spam-et sosem. Olvasd el az adatvédelmi tájékoztatónkat.

Leave A Comment