nyiss ablakot a lelkedre
Önbizalom kérdése!

Az önbizalom az egyik legfontosabb kérdés napjainkban. Teljesen mindegy, hogy egy iskolai kiselőadásról, ismerkedésről vagy állásinterjúról van szó… és még sorolhatnám. Az önbizalom minden esetben fontos. És nem mellesleg látványos. Aki magabiztos, annak a kisugárzása teljesen más lesz, mint annak, aki nem.

Mit értünk önbizalom alatt?

Azt, amikor tisztában vagyok a képességeimmel és azzal is, hogy az adott feladatot képes vagyok végrehajtani. Egyszerűen annyit is mondhatnánk, hogy bízom önmagamban.

Mondjuk össze tudok rakni egy kiselőadást, meg tudom tanulni és el tudom mondani az osztály előtt. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ha izgulok, akkor az lenullázza az önbizalmamat. Ahogy azt a holnapon már számos cikkben olvashattad, az ha izgulsz, stresszelsz, nem feltétlenül rossz. A vizsgadrukk fokozhatja is a teljesítményedet.

Miért is fontos az önbizalom?

Sok szempontból! Ha egy magabiztos emberre gondolsz, akkor nem egy sikeres üzletember vagy üzletasszony ugrik be elsőre? Dehogynem!

Sokan a siker kulcsának is tartják a magabiztosságot. Nyilván egy sikeres vállalkozás létrehozása sok mindentől függ, de az tény, hogy már csak az, ha bízunk az ötletünkben és önmagunkban, hogy képesek vagyunk megcsinálni, akkor egy jó nagy lépést tettünk a siker felé.

Emellett még rengeteg szituációban segíthet rajtunk az önbizalom. Aki magabiztos, annak vonzóbb a kisugárzása, jó a társaságában lenni, szívesen fordulunk hozzá tanácsért, mert úgy gondoljuk, ő biztosan tudja. De ez fordítva is igaz. Ha tisztában vagyunk a korlátainkkal és magabiztosan mozgunk a saját szakterületünkön, akkor amikor egy olyan kérdéssel találjuk szembe magunkat, ami ezen kívül esik, könnyebb segítséget kérni. Hiszen nem azon fogunk agyalni, hogy „jajj, most biztosan butának gondolnak a kollégák…”. Fel merjük vállalni, hogy mi sem vagyunk mindenhatók és szerintem ez egy szimpatikus és nem utolsó sorban nagyon is emberi tulajdonság.

Az önbizalom átsegíthet bennünket számos élethelyzetben. Ha például egy kirándulás alkalmával lekéssük az utolsó buszt és ott maradunk a semmi közepén, ha bízunk magunkban, hamarabb meg fogjuk tudni oldani a problémát!

Hogyan tudod fejleszteni az önbizalmad?

Mondhatnánk, hogy „oké, aki alapból magabiztos, annak könnyű! De aki nem?” Hiszen sokan vagyunk, akiknek ez nem jön magától, sőt akár nehéz is lehet.

Az önbizalom is fejleszthető, mint minden más! Íme néhány tipp:

Szerintem az a legfontosabb, hogy tudjuk, miben vagyunk jók! Például ha valaki nagyon szépen rajzol, akkor magabiztosan be tud csatlakozni egy rajzszakkörre. Ott sikerélménye lesz, ami növeli az önbizalmát. Így, ha keressük azokat a szituációkat, ahol pozitív megerősítést kapunk, az sokat tud segíteni.

Nyilván nagyon fontos, hogy önmagukban is erősítsük, mik azok, amikben jók vagyunk. Például egy jól sikerült rajz elkészültekor dicsérjük meg magunkat! Ne csak a külső megerősítésre hagyatkozzunk! Ha az segít, akár listát is írhatsz az erősségeidről. És nem csak az erősségeidről, hanem a gyengeségeidről is, hiszen – ahogy azt már korábban említettem – az, hogy ezekkel tisztában vagyunk, szintén nem utolsó szempont. Plusz, az önismeret mindig nyerő!

Öltözködés. Banális trükknek tűnhet, de gyorsan hat! 😉 Nagyon jó kiinduló pont lehet mondjuk egy randin. Plusz a hangulatunkra is nagyon jó hatással lehet. Főleg akkor érdemes bevetni, amikor rossz kedvűen ébredünk. (Nekem ilyenkorra van egy-két bevált ruhám.)

A közösségi média helyén kezelése. Az Instán, Tik-tokon, Youtubeon és még ki tudja hány különböző portálon, az emberek mind csodaszépnek és minden más szempontból tökéletesnek tűnnek. Ami nyilván NEM IGAZ!!! Ők is emberek, hibáznak, mint bárki más, sőt az, hogy mondjuk videókat töltenek fel a netre, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ők a világ legmagabiztosabb emberei. Szóval amikor megnyitod az Instát, tudd, hogy ott csak egy szeletet látsz, az is lehet, hogy egy kreált képet, imázst. Ha úgy érzed,, nyugodtan kövess ki olyan profilokat, amiktől nem érzed komfortosan magad vagy akár az appot is törölheted.

Összességében…

…az önbizalom és az ebből eredő magabiztosság a mentális egészségünk szempontjából is nagyon fontos, csökkenti a szorongást, ezáltal pedig javul a jóllétünk.

Nyilván a fent említett pontok nincsenek kőbe vésve. Csupán egy fogódzó, ami remélem hasznotokra válik!

Kata

Iratkozz fel az Életfűszerező hírlevelére, hogy elsőként értesülj a legújabb cikkekről, podcast epizódokról és mindenről, ami Életfűszerező!

Érdekel a pszichológia? Esetleg Te magad is pszichológus, pszichológus hallgató vagy? Szeretnéd minél több emberhez eljuttatni a tudásodat? Legyél az Életfűszerező szakmai tagja! A részletekről bővebben itt tudsz olvasni.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Ne bízd a szerencsére a pszichológusod megtalálását!

Pszichológushoz szeretnél fordulni, de megrémít a számtalan szakember lehetősége és a furcsa kifejezések, amiket a bemutatkozásukban olvasol? Nem tudod mitől lesz valaki jó szakember? Fogalmad sincs, hogy pszichiáterre, pszichológusra, analitikusra vagy kognitív terapeutára lenne szükséged?

Garantáltan jó pszichológust ajánlani nem tudok, de azt garantálom, hogy miután elolvasod ezt az e-bookot, minden információd meglesz ahhoz, hogy megtaláld a neked megfelelő szakembert.

Töltsd le az INGYENES útmutatót a Neked legjobb szakember megtalálásához!

Kijelentem, hogy elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot. *

Csak értékes leveleket küldünk, spam-et sosem. Olvasd el az adatvédelmi tájékoztatónkat.

Leave A Comment