nyiss ablakot a lelkedre
Egyensúly az elvárásoknak való megfelelés és az önérvényesítés között?

 

Te is érzed néha úgy, hogy szétszakadsz a feléd érkező elvárások és a saját elképzeléseid között tomboló forgószélben? Családtagok kérdezgetik, mikor mész már férjhez, szülsz gyermeket? Ha a munkára, karrierre gondolsz, lelkifurdalást érzel? Hol a középút a kettő között?

A ránk osztott szerep

Kora kislánykorunktól arra szocializálódunk, hogy passzív, gyönge „oldalbordájává” váljunk a leendő párunknak, a gyermekeket gondozva, a háztartást rendben tartva. Kiskorunkban a családi minták mellett a királylányos mesék, az iskolában a kötelező olvasmányokban szereplő nőalakok sugallják, hogy milyennek kell lennie a nőnek: a toronyban a türelmesen várakozó királylány, a szenvedéseket csendesen tűrő asszony, a férfinek magát teljesen alárendelő feleség. Az általánosan, egyetemesen elterjedt keresztény norma is azt plántálja belénk, hogy a nő eleve bűnös, amiért szégyellje magát, és viselkedjen csak visszafogottan, engedelmesen.

A társadalmi elvárás az a nők felé, hogy szüljenek gyermeket, lehetőleg minél többet és legyenek gondos feleségek. Az emberiség, a társadalom evolúciós érdeke, hogy a nőket meggyőzze arról, hogy gyermeket szülni jó dolog.

Önérvényesítés

Az érem másik oldala az önérvényesítés terepe. Az iskolázottság, a karrier, a megfelelő egzisztencia kiépítésére való igény megjelenésével a nők átlagos szülési kora kitolódott. Ez azt eredményezi, hogy a megszületett gyermekek száma elmarad az általuk kívánt gyermekszáméhoz képest, főképpen a felsőfokú tanulmányokat folytató lányok későbbi életkorban és kevesebb gyermeket szülnek. Sokuknak gondot jelent a megfelelő pár megtalálása is a családalapításhoz egyetemi éveik alatt.

A tanulás, a munka, a karrier lehetőségével mi nők alkalmat kaptunk arra, hogy önálló, saját erejükből boldoguló entitásokká váljunk, ne oldalbordákká. Lerázzuk magunkról a klasszikus szerepet, hiszen, ha mindkét fél tanul és dolgozik, miért kellene az egyiknek alárendelnie és kiszolgáltatnia magát a másik részére? A régi életformák és társadalmi rendszerek nyomán kialakult szokások, ideológiák – „a nőnek a konyhában a helye”, „a férfi az úr a háznál”, stb., mára már nem alátámaszthatóak, érvényességüket vesztették. A fiatal lányok az önérvényesítés szellemével övezve nőnek fel. Sok új nézet teret nyert, különböző családtípusok jelentek meg, (próbaházasság, „living apart together” stb.) nevezhetjük ezt értékválságnak, vagy a hagyományos értékek veszélyeztetésének. A szemünket nem lehet becsukni akkor se, ha nem értünk velük egyet, mert a világ halad, változik, amely változásokra meg kell találnunk a magunk számára megfelelő válaszokat. Sok esetben a hagyományos értékeket képviselő családunk sincs ebben segítségünkre.

A gyermekvállalás: felelős döntés

Véleményem szerint anyává válni és gyermeket nevelni, csak külső nyomásnak engedve – legyen az társadalmi, családi, vagy ideológiai – nem szabad. Ezek miatt ne érezd rosszul magad! Mindenki a saját életét kell, hogy a legjobban irányítsa. Te tudod elsősorban eldönteni neked mi a jó, milyen célok elérésére van szükséged ahhoz, hogy teljesnek érezd az életed. Gyermeket vállalni lehetőség. Minden gyermek, aki megszületik, megérdemli az érzelmi és anyagi biztonságot. Az, hogy az utóbbi egyénenként mit foglal magában, persze lehet teljesen eltérő. Valakinek kétszintes családi ház jelenti a vágyott családi fészket, más megelégszik egy egyszobás albérlettel. Az első kritérium azonban, hogy a gyermek kiegyensúlyozott, szerető szülőt/szülőket kapjon, alapvető. A gyermeket boldogságra hozzuk a világra, ezért fontos, hogy belső meggyőződésből szülessen meg a döntés. Meg kell húzni a határainkat, ameddig beengedjük a külvilágból felénk robogó elvárásokat, tudomást sem venni a tolakodó kérdésekről. El kell engedni a megmentésünkre siető szőke hercegről szőtt álmot. A családalapításhoz társat keresünk, nem hős lovagot. Bízni kell saját értékítéletünkben, hallgatni az ösztöneinkre. Meg kell várni, amíg megjelenik a valódi, saját belső vágy az anyaságra.

Amennyiben érdekelnek hasonló cikkek, iratkozz fel az Életfűszerező Magazin hírlevelére az oldal alján, ugyanis a későbbiekben még több olvasmánnyal jövök anyasággal kapcsolatos témában.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Ne bízd a szerencsére a pszichológusod megtalálását!

Pszichológushoz szeretnél fordulni, de megrémít a számtalan szakember lehetősége és a furcsa kifejezések, amiket a bemutatkozásukban olvasol? Nem tudod mitől lesz valaki jó szakember? Fogalmad sincs, hogy pszichiáterre, pszichológusra, analitikusra vagy kognitív terapeutára lenne szükséged?

Garantáltan jó pszichológust ajánlani nem tudok, de azt garantálom, hogy miután elolvasod ezt az e-bookot, minden információd meglesz ahhoz, hogy megtaláld a neked megfelelő szakembert.

Töltsd le az INGYENES útmutatót a Neked legjobb szakember megtalálásához!

Kijelentem, hogy elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot. *

Csak értékes leveleket küldünk, spam-et sosem. Olvasd el az adatvédelmi tájékoztatónkat.

Leave A Comment