nyiss ablakot a lelkedre
Önismerettel az őszi depresszió ellen

„Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, énnekem” – írta vala Petőfi, de biztos vagyok benne, hogy nem mindenki gondolja így.

Az, hogy a nyárból átlépünk az őszbe, egy nagy váltás. Vége a folyamatos napsütésnek, a strandolásnak, annak, hogy számoljuk a napokat a nyaralásig. Újra kezdődik a munka vagy a tanulás mókuskereke, ráadásul sokkal többször kell magunkkal vinni az esernyőnket vagy gumicsizmában elindulnunk reggel. Valljuk be, az ősznek is vannak szépségei, de sokkal kevesebb – szerintem – mint a nyárnak.

Ami „adja magát”

Azzal, hogy az idő is hűvösebb lesz, sokkal kevesebbet vagyunk odakint, gyakrabban gubózunk be otthon és semmi kedvünk kimenni a jó meleg szobából, csak élvezzük az otthon nyugalmát. (Igen, tudom, ez egy kisgyerekes családban vagy egy kollégiumban nem mindig a csendes estékkel egyenlő…) Ilyenkor hajlamosak lehetünk kicsit borúsabban látni a világot és emiatt bal lábbal kelni napokon keresztül. Ami valljuk be, senkinek se kellemes. Se nekünk, se a környezetünknek. Ez azért van, mert azáltal, hogy kevesebbet vagyunk a napon, kevesebb szerotonin termelődik a szervezetünkben. Ez egy neurotranszmitter, ami az idegsejtjeink közötti kapcsolattartásban játszik nagyon fontos szerepet, felelős többek között a jóllétért, érzelmi stabilitásért, öröm érzésének kialakulásáért. Ezért sem meglepő, hogy azoknál, akik depresszióval küzdenek, a szerotonin szint sokszor alacsonyabb.

 

A másik lehetőség

Az őszi begubózás nem csak „arra lehet, jó”, hogy konstans rosszul érezzük magunkat, hanem arra is, hogy kicsit többet figyeljünk önmagunkra! Tökéletes időszak lehet az önismeret fejlesztésére! Hiszen az önismeret nem olyan, mint egy tanfolyam, amit egyszer elvégzek, a végén kapok róla egy papírt és boldog vagyok, hogy megcsináltam. Az önismeret egy folyamatos tanulás és önmagunkra figyelés. Azért is folyamatos, mert folyamatosan változunk. Gondolj csak bele: ugyanaz voltál a gimnázium elején, mint aki leérettségizett? Én határozottan nem! Rengeteg dologgal találkozunk az életben, ami formál bennünket. Éppen ezért lehet, hogy amit pár évvel ezelőtt gondoltam magamról, az már nem (teljesen) állja meg a helyét.

Azáltal, hogy nincs fesztivál fesztivál hátán, ahol boldogan csápolunk a kedvenc zenekarunk koncertjén és ezáltal kevesebb hatás ér bennünket, könnyebb elmélyülnünk a lelkünkben. Akár csak annyira, hogy egy tea mellett esténként picit lerakod a napi terheket és tudod, hogy az a 10-15 perc azért kell, hogy feltöltődj. Tudom, ez sokszor nem egyszerű, de érdemes megpróbálni! (Itt szárnyaljon a fantáziád, hiszen te ismered legjobban önmagad!)

Ha úgy érzed, az segít, fogj egy füzetet és írd le bele azokat az apró felismeréseket, amikre önmagaddal kapcsolatban jöttél rá! (Akár a már említett esti tea mellett. 😉)

Szép őszt kívánok Neked!
Kata

Ha tetszett ez a cikk, böngéssz a korábbiak között, illetve iratkozz fel a hírlevélre, hogy ne maradj le a jövőbeni cikkekről.

Kapcsolódó cikk: Önismeret | Hogyan mélyítheted el? 

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Ne bízd a szerencsére a pszichológusod megtalálását!

Pszichológushoz szeretnél fordulni, de megrémít a számtalan szakember lehetősége és a furcsa kifejezések, amiket a bemutatkozásukban olvasol? Nem tudod mitől lesz valaki jó szakember? Fogalmad sincs, hogy pszichiáterre, pszichológusra, analitikusra vagy kognitív terapeutára lenne szükséged?

Garantáltan jó pszichológust ajánlani nem tudok, de azt garantálom, hogy miután elolvasod ezt az e-bookot, minden információd meglesz ahhoz, hogy megtaláld a neked megfelelő szakembert.

Töltsd le az INGYENES útmutatót a Neked legjobb szakember megtalálásához!

Kijelentem, hogy elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot. *

Csak értékes leveleket küldünk, spam-et sosem. Olvasd el az adatvédelmi tájékoztatónkat.

Leave A Comment