nyiss ablakot a lelkedre
A perfekcionizmus téged is érint! Így szabadulj meg tőle!

A perfekcionizmus népbetegségnek mondható az utóbbi évtizedekben. Ennek az az oka, hogy társadalmilag kívánatos, sőt elvárt, hogy sikeresek legyünk a munkánkban, az anyaságban vagy a háztartás vezetésében. Vagyis, ha jobban belegondolok, valójában mind a három életterületen.

Születésünk pillanatától fogva elvárják tőlünk a fejlődést, az egyre jobb és jobb eredményeket, a kiválóságot. „De hát ez teljesen rendben van, így jutunk előre, így érünk el sikereket, így lehetünk magunkra büszkék!” – gondolhatod most. Ez mind igaz, de megéri úgy sikeresnek lenni, hogy közben nem tudsz elégedett lenni saját magaddal? Jó érzés úgy dolgozni, hogy közben rettegsz a hibázástól? Kényelmes úgy élni a mindennapjaidat, hogy nem tudsz bűntudat nélkül pihenni, kikapcsolódni?

Ha az imént magadra ismertél és elgondolkodtattak a kérdések, gyere és olvass tovább.

Mi valójában a perfekcionizmus?

A perfekcionizmus nem csupán a magas elvárásokról, a nagyon jó eredményekről és a sikerességről szól. A perfekcionizmus a tökéletességre való törekvés. A perfekcionista ember irreális, sokszor teljesíthetetlen követelményeket állít saját maga elé egy belső késztetésből eredően. Ha nem tud megfelelni a magas mércéinek, önostorozóvá válik és hibáztatja saját magát. Azonban, ha valahogy mégis sikerül teljesíteni a lehetetlenül magas céljait, annak sem tud felszabadultan örülni, hiszen ezt tartja természetesnek, ez a minimum elvárás.

A perfekcionizmus valójában egy kritikus belső hang, ami egyre többet követel és örökké elégedetlen.

Honnan ered a perfekcionizmus?

Számtalan oka lehet annak, hogy valaki perfekcionista lesz, sokszor ezek még keverednek is egymással.

Szülői minták

Nagyon sok esetben megfigyelhető a perfekcionista embereknél, hogy a szüleik is ugyanolyan magas mércékkel rendelkeztek, így ez volt a norma a családban.

Ha azt láttad gyerekkorodban, hogy egyik vagy mindkét szülőd folyamatosan dolgozik, nem tud lazítani vagy éppen nem tudja elviselni, ha nincs tökéletes rend és tisztaság a lakásban, úgy tűnhet számodra, hogy ez a normális, így lehet csak élni, így ezt hoztad te is tovább.

Hiányérzet

Sokan a tökéletességre törekvéssel egy űrt próbálnak betölteni. Egy hiányt, amit megfogalmazni sem tudnak. Azonban, amikor csinálnak valamit, amikor a lehető legtökéletesebb eredmény elérésére törekednek, az üresség eltűnik, megtelik értelemmel. A semmittevés ijesztő számukra, mert ürességet éreznek, amikor pihenni próbálnak.

Kudarctól való félelem, értéketelenség érzése

A perfekcionizmus megjelenhet egyfajta kompenzációként is a kudarc vagy az értéktelenség érzésére.

Ha rettegsz attól, hogy kudarcot vallasz, lehet, hogy úgy próbálod ezt elkerülni, hogy ezerszeres energiát fektetsz be és mindent tökéletesre csiszolsz, mielőtt kiengeded a kezedből, nehogy felmerüljön esetleg csak a gyanúja is a kudarcnak. Azonban a tökéletes eredmény igen ritkán érhető el, így borítékolva van a kudarc érzése

A perfekcionizmus lehet egyfajta védekezés is a szégyen elkerülésére, ha az az alap érzésed, hogy nem vagy elég jó, nem vagy elég értékes. Ha tökéletesen teljesítesz, akkor majd elég értékes leszel, hogy szeresd magad és méltó legyél mások szeretetére. Viszont ez egy tévhit, mivel a tökéletes eredmény nem létezik, a szégyen állandó. A szégyen még akkor is jelen van, amikor a sikeres, hiszen a lelepleződéstől való félelem nem tűnik el.

Feltételhez kötött figyelem, szeretet

Előfordulhat az is, hogy gyerekkorodban a szüleidnél feltételekhez volt kötve a figyelem és a szeretet. Ha valami rendkívüli dolgot vittél véghez, felfigyeltek rád, megdicsértek, de ha csak szimplán jól teljesítettél az természetes volt, nem járt érte semmi.

Az is lehet, hogy ezen felül még kritikusak is voltak veled a szüleid és leszidtak, megbüntettek vagy megszégyenítettek nem tökéletes eredmény esetén.

 

A fentiekből látszik, hogy mennyi, de mennyi dolog vezethet ahhoz, hogy valaki perfekcionista legyen. És ez csak a jéghegy csúcsa…

Miből ismerhető fel a perfekcionizmus?

A perfekcionista ember kívülről motivált, professzionális, kitartó, lelkiismeretes és hatalmas energiaraktárakkal rendelkezik. Pontos, precíz és mindig toppon van. A felszín alatt azonban szorong, kritikus saját magával szemben és ostorozza magát minden apró hibáért vagy tökéletlenségért. A lelkiismeretessége és a szigorúsága túlzott, az elvárásai irreálisak és teljesíthetetlenek.

A perfekcionizmusra jellemző néhány gondolkodási torzítás, amiből könnyen felismerheted, hogy van-e vele dolgod.

„Csak a tökéletes eredmény elfogadható.”

„A hibázás nem megengedett.”

„Nekem kell a legjobb eredményt elérnem.”

„Ha nem első leszek, vesztettem.”

„A lakásban mindig rendnek és tisztaságnak kell lennie.”

„Ez a minimum, hogy minden vizsgám ötös lett a félévben, nem extra dolog, hogy megcsináltam.”

A fenti mondatok két gondolkodási torzítást jelenítenek meg. Az egyik a minden vagy semmi torzítás, míg a másik a kell és kellene állítások. Ez a kettő fokozottan jellemző a perfekcionista emberek gondolkodására.  Mindemellett a perfekcionista emberek gyakran elválaszthatatlannak látják a saját értéküket a teljesítményüktől és minden egyes hibáról azt gondolják, hogy az a világ végét jelenti.

Ennek következtében gyakran

  • túlvállalják magukat,
  • kicsúsznak a határidőkből a tökéletességre törekvés miatt
  • túlterveznek minden feladatot
  • halogatnak

Ha a fentiek közül bármelyik viselkedés vagy gondolkodási mód ismerős, valószínű, hogy téged is érint a perfekcionizmus.

Miért szabadulj meg a perfekcionizmustól?

Elképzelhető, hogy még csak az előnyét látod a perfekcionizmusodnak. Az identitásod részévé vált, hogy mennyi mindent csinálsz egyszerre és mások csodálnak emiatt. Te adod ki a kezed közül a legjobb és legszebb munkákat, amitől nem szívesen szabadulnál meg.

Azonban azt javaslom, hogy próbálj meg elindulni az úton. Ugyanis a perfekcionizmus komoly szorongást, akár kényszeres tüneteket is tud okozni. Sokkal nagyobb az esélyed a kiégésre, hiszen nem tudod élvezni, amit csinálsz és nem tudsz lazítani. Gyakran a depresszióval is együtt jár, és az a legrosszabb benne, hogy súlyosabbá teszi, ahogy az összes többi mentális problémát is.

Úgyhogy ha már küzdesz a fenti problémák valamelyikével, elkerülhetetlen, hogy a perfekcionizmusoddal kezdj el dolgozni és elsőként azt próbáld meg csökkenteni, hogy meg tudj gyógyulni.

Hogyan tudod csökkenteni a perfekcionizmust?

A cél nem az, hogy ezután ne törődj semmivel, hanem az, hogy egészséges mértékűre csökkenjenek a jelenleg túl magas, mondhatni könyörtelen mércéid.

Tehát hogyan tudsz jól teljesíteni, de nem belehalni?

Belátás

Az első lépés, hogy felismered, hogy probléma van. Beismered magadnak, hogy a hihetetlenül magas mércéid nem egészségesek. Sokszor már ehhez is jól jön egy pszichológus segítsége, hiszen annyira régóta veled vannak ezek a mércék, hogy teljesen természetesnek tűnik a jelenlétük és azt hiheted, hogy nélkülük nem is tudnál semmit véghez vinni. Azonban ez nem így van. Mindenkinek van egy egészséges, felnőttként funkcionáló része, aki lelkiismeretesen elvégzi a feladatokat akkor is, ha nincs jelen egy hajcsár, aki mindig többet és többet akar elérni.

Egészséges gondolkodás elsajátítása

A második lépés, hogy megpróbálsz egészségesen gondolkodni. Átkeretezed a gondolkodási torzításokat és emlékezteted magad arra, hogy nem csak a tökéletes eredmény elfogadható, illetve elég értékes vagy akkor is, ha csak jól vagy átlagosan teljesítesz. Elsajátítod azt a gondolatot is, hogy a pihenést nem kell kiérdemelni, a pihenés mindenkinek alanyi jogon jár. Emlékezteted magad arra is, hogy a hibák csak hibák és a világ nem dől össze tőlük.

Érzelmi munka

A folyamat elhanyagolhatatlan része az érzelmekkel való munka. A gondolkodás megváltoztatása nagyon fontos, de önmagában nem elég, ha az érzések nem követik. Mondhatod magadnak, hogy hibázni emberi dolog, de ha közben továbbra is szorongsz, még nem vagy készen.

Az érzelmi munka első lépése, hogy azonosítod, honnan hozod ezt a mentalitást, honnan ismerősek ezek az érzések. Pszichológussal folytatott tanácsadás során imaginációval vissza-visszamentek az érzések mentén gyerekkori emlékekhez, amiket szépen lassan feldolgoztok.

Mindemellett azonosítatni szükséges a kritikus belső hangodat, amit akár meg is személyesíthetsz. Ezáltal külön „személyként” tanulod meg értelmezni, akivel így fel tudod venni a harcot és meg tudsz vele küzdeni, hogy bebizonyítsd: nincs igaza.

Viselkedésváltozásra való törekvés

Ha megszületett a belátás, jól haladsz a gondolkodás formálásban és megkezdted az érzelmekkel való munkát, következhet a viselkedés megváltoztatása.

A viselkedésváltozás során újabb és újabb, egyre nehezebb feladatok elé állítod magad (vagy állít a pszichológusod), amikkel fokozatosan meg tudsz küzdeni és mindig egy lépéssel közelebb kerülsz ezáltal az egészséghez.

A feladatok során megtanulsz priorizálni, megtanulod kezelni a hibákat és a kritikát. Megtanulsz megelégedni a 80%-os eredménnyel és belevágni akkor is a feladatokba, ha még nem érzed késznek magad rá.

  1. Priorizálás: Írd össze, hogy mik azok az életterületek, ahol teljesítened kell vagy szeretnél. Értékeld 1-10-ig, hogy mennyire fontos számodra az az életterület. Gondold végig, hogy az energiád hány százalékát áldozod rá. Ezután próbáld meg felosztani a 100%-ot úgy, hogy megfeleljen a prioritási sorrendnek. Ez lesz a sorvezetőd a későbbiek során.
  2. Tökéletlen eredmény: Amikor legközelebb csinálsz valamit, állj meg munka közben és legyél egy kicsit jelen a félkész eredménnyel. Figyeld meg, hogy mit érzel, milyen gondolataid vannak. Egy kis idő után fejezd be nyugodtan a munkád, de próbáld meg megtalálni azt a pontot, amikor már készen van, csak te vagy még elégedetlen. Fejezd be itt a feladatot.
  3. Hibák: Amikor legközelebb csinálsz valamit, véts egy apró hibát. Például írd direkt rosszul egy szót a bevásárló listádon vagy hagyj egy apró foltot a tükör sarkában. Figyeld meg az érzéseidet és a gondolataidat.
  4. Sikerlista: Írd össze az elért sikereidet. Térj ki az apró dolgokra is, amiket te nem feltétlenül érzel sikernek, mert természetesnek gondolod, de szeretnél örülni neki. Frissítsd folyamatosan ezt a listát és minden új elemnél állj meg egy kicsit és ünnepelj valahogy.
  5. Spontaneitás: Vágj bele valamibe spontán módon. Ne tervezd meg előre pontosan minden részletét. Például menj el kávézni, de ne találd ki előre, hogy hova, csak indulj el.

Összefoglalás

Bízom benne, hogy valamennyivel tisztábban látod már a perfekcionizmust és el tudsz indulni a változás felé vezető úton.

Képzeld el, hogy szabadon élsz, örülni tudsz az eredményeidnek, jut időd a feltöltődésre és a számodra fontos emberekre is. Jól hangzik? Ha szeretnél dolgozni a perfekcionizmusodon, jelentkezz be hozzám tanácsadásra.

Nagyon fontos elfogadnod azt, hogy a perfekcionizmus leküzdése egy folyamat, amit ha sürgetsz, csak még nehezebb lesz!

 

 

Tetszett a cikk? Böngéssz a korábbiak között és iratkozz fel a hírlevélre, hogy hétfő reggel egyenesen a postaládádba repüljön a legfrissebb bejegyzés.

Érdekel a pszichológia? Esetleg Te magad is pszichológus, pszichológus hallgató vagy? Szeretnéd minél több emberhez eljuttatni a tudásodat? Legyél az Életfűszerező szakmai tagja! A részletekről bővebben itt tudsz olvasni.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Ne bízd a szerencsére a pszichológusod megtalálását!

Pszichológushoz szeretnél fordulni, de megrémít a számtalan szakember lehetősége és a furcsa kifejezések, amiket a bemutatkozásukban olvasol? Nem tudod mitől lesz valaki jó szakember? Fogalmad sincs, hogy pszichiáterre, pszichológusra, analitikusra vagy kognitív terapeutára lenne szükséged?

Garantáltan jó pszichológust ajánlani nem tudok, de azt garantálom, hogy miután elolvasod ezt az e-bookot, minden információd meglesz ahhoz, hogy megtaláld a neked megfelelő szakembert.

Töltsd le az INGYENES útmutatót a Neked legjobb szakember megtalálásához!

Kijelentem, hogy elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot. *

Csak értékes leveleket küldünk, spam-et sosem. Olvasd el az adatvédelmi tájékoztatónkat.

Leave A Comment