nyiss ablakot a lelkedre
A tanácsadás folyamata | Mi történik a pszichológusnál?

Egyre nő azoknak a száma, akik valamilyen nehézség miatt vagy csak mert szeretnének fejlődni, pszichológushoz fordulnak. Az ő dolgukat szeretném megkönnyíteni ezzel a cikkel, amiben leírom, hogy mire számítsanak, amikor pszichológust keresnek pszichológiai tanácsadás céljából.

mi történik a pszichológusnál?

Egy pszichológiai tanácsadói folyamat a következő módon épül fel:

  1. bejelentkezés, időpont egyeztetés
  2. keretek megbeszélése, első interjú
  3. fókusz meghatározása, szerződés megkötése
  4. tanácsadási folyamat
  5. lezárás
  6. (utánkövetés)

Nézzük meg részletesen az egyes lépéseket.

Bejelentkezés, időpont egyeztetés

Miután megtaláltad a számodra szimpatikus pszichológust, telefonon, e-mailen vagy online időpontfoglalón keresztül tudsz hozzá bejelentkezni. A bejelentkezéskor általában alapadatokat szükséges megadni (név, telefonszám, e-mail cím, esetleg számlázási cím).

Készülj fel arra, hogy valószínűleg a bejelentkezésed okát is el kell pár szóban mondanod.

Itt neked is van lehetőséged kérdést feltenni az időpontokkal, az ülés hosszával, a rendelő helyszínével, az alkalom díjával, a fizetés vagy a számlázás módjával kapcsolatban.

Keretek megbeszélése, első interjú

Az első találkozás elején a pszichológus megosztja veled a tanácsadási folyamat kereteit, ami általában kitér az időpont-egyeztetés módjára, a lemondás feltételeire, a fizetés és a számlázás módjára, illetve pszichológustól függően néhány másik helyzetre is akár.

Ezután elkezdődik az első interjú, amikor a pszichológus arra kér, hogy részletesen fejtsd ki, hogy mi miatt fordultál szakemberhez. Itt elmondhatod, hogy mióta van jelen a probléma az életedben, hogy kezdődött, változott-e az intenzitása, milyen hatással van az életedre és mi az, amit szeretnél elérni.

Az első interjú során lehet, hogy mesélned kell kicsit az életed más területeiről is, hogy megismerje a pszichológus az életkörülményeidet, illetve teljesebb képet kapjon rólad.

Az első interjú gyakran felöleli nemcsak az első, hanem gyakran a második, bizonyos esetekben pedig a harmadik alkalmat is.

Fókusz meghatározása, szerződés megkötése

Az első interjú végén a pszichológussal közösen meghatározzátok a tanácsadás fókuszát és kitűzitek a célokat, amiket szeretnétek elérni. Erre vonatkozóan egy szóbeli szerződést köttök, hiszen mind a pszichológus, mind pedig a Te részedről aktív munka szükséges a célok elérése érdekében.

A szerződésben általában meghatározásra kerül, hogy nagyjából hány alkalommal fogtok találkozni.

Tanácsadási folyamat

A fókusz meghatározása és a célok kijelölése után megkezdődik a valódi tanácsadás. A tanácsadás során különböző módszerekkel dolgoztok közösen a probléma megoldásán. A pszichológusok gyakran adnak házi feladatokat a klienseiknek, amiket nagyon fontos elvégezni, hiszen nem a heti 45 perces találkozások fogják önmagában megoldani a problémát.

Nagyon fontos, hogy a tanácsadási folyamat aktív részese legyél, azaz elvégezd az otthoni feladatokat és aktívan vegyél részt a heti üléseken is, hiszen, ha Te nem teszed bele a saját magad részét, a pszichológus helyetted nem tudja megoldani a problémádat.

a pszichológus veled dolgozik, nem helyetted

Lezárás

Amikor mind a ketten úgy érzitek, hogy megtörténtek a szükséges változások, teljesült a cél, szóba kerülhet a lezárás. A lezárás során szántok 1-2 alkalmat a megtett út átbeszélésére és a bekövetkezett változások értékelésére.

Amennyiben időközben felmerült másik probléma, amivel szeretnél foglalkozni, arra is van lehetőség. Ilyenkor lezárjátok az előző folyamatot, de nem búcsúztok el, hanem új fókuszt határoztok meg, új célokat jelöltök ki.

Utánkövetés

A lezárás néha úgy történik, hogy megbeszéltek egy távolabbi időpontot, amikor újra elmész a pszichológushoz és átbeszélitek, hogy hogyan tudtad egyedül alkalmazni a tanult eszközöket. Ez különösen hasznos hosszú folyamat esetén, amikor kötődés alakult ki a pszichológus felé és nehéz hirtelen elengedni; vagy amikor fél a kliens attól, hogy hogyan fog tudni egyedül boldogulni a pszichológus segítsége nélkül. Tehát az utánkövetés opcionális, nem minden esetben van rá szükség.

 

Bízom benne, hogy el tudtam oszlatni a félelmedet a pszichológushoz fordulással kapcsolatban és kevésbé fogsz izgulni majd, amikor oda kerülsz.

Azt nem garantálom, hogy minden pszichológus pontosan így dolgozik, ahogy én, de nagy eltérések biztosan nincsenek.

A következő cikkünkben arra keressük a választ, hogy miben más a pszichológusi és a baráti beszélgetés. Iratkozz fel a hírlevélre, hogy ne maradj le róla.

Érdekel a pszichológia? Esetleg Te magad is pszichológus, pszichológus hallgató vagy? Szeretnéd minél több emberhez eljuttatni a tudásodat? Legyél az Életfűszerező szakmai tagja! A részletekről bővebben itt tudsz olvasni.

 

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Ne bízd a szerencsére a pszichológusod megtalálását!

Pszichológushoz szeretnél fordulni, de megrémít a számtalan szakember lehetősége és a furcsa kifejezések, amiket a bemutatkozásukban olvasol? Nem tudod mitől lesz valaki jó szakember? Fogalmad sincs, hogy pszichiáterre, pszichológusra, analitikusra vagy kognitív terapeutára lenne szükséged?

Garantáltan jó pszichológust ajánlani nem tudok, de azt garantálom, hogy miután elolvasod ezt az e-bookot, minden információd meglesz ahhoz, hogy megtaláld a neked megfelelő szakembert.

Töltsd le az INGYENES útmutatót a Neked legjobb szakember megtalálásához!

Kijelentem, hogy elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot. *

Csak értékes leveleket küldünk, spam-et sosem. Olvasd el az adatvédelmi tájékoztatónkat.

Leave A Comment