nyiss ablakot a lelkedre
Mikor keress fel pszichológust?

A pszichológus keresés nehéz, ezért szeretném megkönnyíteni a dolgodat, hogy ne kelljen felesleges köröket futnod.

Manapság egyre több ember érzi fontosnak, hogy foglalkozzon a mentális egészségével is és karbantartsa azt. Továbbá elfogadottabbá válik az a tény is, hogy sok-sok fiziológiai probléma összefügg pszichés gondokkal.

Ezzel a cikkel abban szeretnék segítséget nyújtani neked, hogy tudd, melyek azok a helyzetek, amikor érdemes megfontolnod, hogy pszichológushoz fordulj.

pszichológus keresés

Nézzük meg, mik azok a helyzetek, amikor mindenképp ajánlott pszichológust felkeresni.

Hangulatzavar

Ha tartósan motiválatlannak, kedvetlennek érzed magad és semminek sem tudsz örülni, esetleg az öngyilkosság gondolata is megfordult már a fejedben, mindenképp érdemes pszichológust felkeresned, lehetőleg klinikai szakpszichológust, mert ő az, aki súlyosabb esetben biztosan segíteni tud majd. Ilyen helyzetben előfordulhat, hogy gyógyszeres kiegészítésre is szükség lesz, hogy segítsétek a közös munkát.

Az is hangulatzavarnak minősül, amikor a depresszívebb epizódok mellett felfokozott hangulat is meg szokott jelenni, melynek a tünetei a túlzott aktivitás, radikálisan csökkent alvásigény, mérhetetlenül magad lelkesedés, ami már szinte kimerítő tud lenni.

A hangulatzavarok bármelyik változata bizonyítottan hatékonyan kezelhető pszichoterápiával, ne félj hát segítséget kérni!

Szorongás, pánik, kényszer

A másik gyakori probléma a hangulatzavarokon kívül a szorongás több formája, adott esetbe pánikkal vagy kényszeres tünetekkel kiegészítve.

A szorongás gyakran meghatározhatatlan feszültség-érzésben, fokozott ingerlékenységben nyilvánul meg, de nagyon sokszor keres magának valamilyen tárgyat és arra korlátozódik (például fóbia) vagy bizonyos dolgok túlzott elkerülésében nyilvánul meg (például tömegközlekedés). Sok esetben társul a szorongás fiziológiai tünetekkel is, illetve betegségtől való félelemmel.

Amennyiben a fentiek valamelyike jellemző rád, mindenképp érdemes pszichológust felkeresned, mert idővel ezek a tünetek fokozódni tudnak.

A szorongás kezelése során is lehetőség van gyógyszeres kiegészítésre, amit a pszichológus javasol majd, ha szükségesnek látja és irányít tovább pszichiáterhez.

Evészavar, testképzavar

Nehéz terület az evés- és testképzavar, mert ha ebben szenvedsz, általában nincs belátásod a problémádra. Ha a számodra fontos emberek a környezetben javasolják, hogy érdemes lenne pszichológushoz fordulnod, mert úgy látják, hogy problémás az evéshez vagy a kinézetedhez való hozzáállásod, gondolkodj el rajta.

Evés- és testképzavar esetén -főleg, ha jelentős súlyt vesztettél- klinikai szakpszichológushoz fordulj vagy a területileg illetékes pszichiátriát keresd fel.

 

Számos egyéb helyzet van, amikor még nem ég a ház, de érzed, hogy valami nincs rendben és szeretnél segítséget kérni. Teljesen rendben van ilyen helyzetben is pszichológushoz fordulni, nem kell „elég súlyosnak” lennie a problémádnak, hogy foglalkozzatok vele.

Trauma, feldolgozatlan gyerekkori élmények

Ha traumatikus élmény ért akár felnőtt, akár gyerekkorodban, kifejezetten ajánlott pszichológus segítségét kérned, főleg ha érzed, hogy hatása van a jelenlegi életedre és működésedre.

Azonban nemcsak a kifejezetten traumatikusnak nyilvánított élmények lehetnek megterhelők, hanem bármi minősülhet traumának, ami megbolygatta az idegrendszered működését. Tehát ha bármilyen sérelmed van a gyerekkorodból, amin nem tudsz túllépni, de szeretnéd feldolgozni, bátran kérd pszichológus segítségét!

trauma

Szűnni nem akaró gyász

Veszteség esetén teljesen normális reakció a gyász. Azonban vannak olyan szituációk, amik megnehezítik a haláleset elfogadását és feldolgozását. Ilyen esetben célszerű pszichológus segítségét kérni, hogy ne húzódjon el a gyászfolyamat vagy váljon bonyolultabbá.

A szakmai álláspont szerint nagyjából egy év az az időtartam, amíg „normális” erős gyászreakciót mutatni. Ha ez az egy év már letelt, de úgy érzed, hogy semmivel sem csökkent a fájdalmad, pszichológus tud segíteni a feldolgozásban. Ebben az esetben érdemes gyásszal foglalkozó szakembert felkeresned, de természetesen bármelyik szimpatikus pszichológus a segítségedre lehet.

Vannak olyan esetek, amikor komplikálttá alakulhat a gyász, ha nem kap segítséget a gyászoló, ezért ezekben a helyzetekben érdemes már korábban is pszichológushoz fordulni, nem kell megvárni az egy év leteltét. Komplikálttá akkor tud alakulni a gyász, ha az elhunyttal konfliktusos viszonyod volt vagy a halál oka emberölés vagy öngyilkosság volt.

Természetesen bármilyen gyász esetén kérhetsz pszichológusi segítséget bármikor, ha úgy érzed, segítségre van szükséged a feldolgozáshoz, a fenti helyzetekben viszont erősen ajánlott a későbbi egészséged érdekében.

Fájdalmas szakítás

A szakítás ugyanúgy veszteségélmény, még ha nem is halálról van szó. Ha azt látod, hogy nem tudsz visszatérni a megszokott életedhez és nehézséget okoz a korábbi feladataid ellátása vagy az alapvető funkciók (pl. evés, alvás) nincsenek rendben, ajánlott pszichológus segítségét kérned, aki átsegít ezen a nehéz időszakon.

Betegség

Nagy segítség tud lenni egy pszichológus olyankor is, amikor valamilyen súlyos vagy krónikus betegséggel diagnosztizálnak, hiszen ez egy krízishelyzet, amikor a korábban megszokott megküzdési stratégiáid nem feltétlenül állják meg a helyüket.

Valamilyen szinten a betegség is megfelel egy veszteségélménynek, ugyanis el kell gyászolnod az egészségedet és a megszokott életedet.

(Pár)kapcsolati problémák

Párkapcsolati vagy egyéb kapcsolatokban megjelenő konfliktusok esetén is hasznos tud lenni pszichológus segítsége, akár párterápia vagy családterápia formájában, de ha nincs más lehetőség, akkor egyénileg is.

Ha a párkapcsolati konfliktusokról szeretnél többet megtudni, ajánlom miért veszekedtek mindig ugyanúgy podcast adásomat, ahol Zaka Dóra pszichológussal beszélgettünk a párkapcsolati kommunikációról.

Nehéz döntési helyzet

Ajánlott pszichológus segítségét kérni dilemmák esetén, olyan döntési helyzetekben, amikor nem tudsz dűlőre jutni a döntésed illetően. Lehet ez pályaválasztási vagy pályamódosítási kérdés, de természetesen bármilyen dilemma esetén kérhetsz pszichológusi segítséget.

Honnan tudod, hogy dilemma előtt állsz? Álló nap a lehetséges megoldásokon gondolkodsz, akár az alvásminőséged vagy a munkavégzésed is romlik miatta. Nem tudsz pihenni, örülni, kikapcsolni, mert mindig a kérdésen rágódsz.

Újra és újra felbukkanó nehézségek

Végül pedig érdemes akkor is pszichológushoz fordulnod, ha időről időre ugyanazokkal a problémákkal találod szemben magad, amik ismétlődően jelennek meg az életedben. Például rendszeresen vitába kerülsz a főnököddel a munkahelyeden, egyetlen egyetemet sem tudsz befejezni, minden kapcsolatodnak véget vetsz, mielőtt komolyra fordulna dolog. Ez csak néhány példa, de ezen keresztül megértheted, ha esetleg a te életedben is vannak ilyen ismétlődő helyzetek. Ebben az esetben ajánlom, hogy sématerápiával dolgozó pszichológust keress fel, mert általa megértheted a működésedet és megtörheted az ismétlődő köröket. (Többek között én is alkalmazok a sématerápiát a tanácsadási munkám során.)

probléma

Bízom benne, hogy ennek a cikknek a segítségével jobban átlátod, hogy milyen helyzetekben ajánlott pszichológushoz fordulnod. Ha nem minden kérdésedre kaptál választ, tedd fel nyugodtan hozzászólásban vagy írj e-mailt az eletfuszerezo@gmail.com címre.

A következő cikkben arról lesz szó, hogy miért nem nyújt kész megoldást a problémádra a pszichológus. Iratkozz fel a hírlevélre, hogy ne maradj le róla.

Érdekel a pszichológia? Esetleg Te magad is pszichológus, pszichológus hallgató vagy? Szeretnéd minél több emberhez eljuttatni a tudásodat? Legyél az Életfűszerező szakmai tagja! A részletekről bővebben itt tudsz olvasni.

Ne bízd a szerencsére a pszichológusod megtalálását!

Pszichológushoz szeretnél fordulni, de megrémít a számtalan szakember lehetősége és a furcsa kifejezések, amiket a bemutatkozásukban olvasol? Nem tudod mitől lesz valaki jó szakember? Fogalmad sincs, hogy pszichiáterre, pszichológusra, analitikusra vagy kognitív terapeutára lenne szükséged?

Garantáltan jó pszichológust ajánlani nem tudok, de azt garantálom, hogy miután elolvasod ezt az e-bookot, minden információd meglesz ahhoz, hogy megtaláld a neked megfelelő szakembert.

Töltsd le az INGYENES útmutatót a Neked legjobb szakember megtalálásához!

Kijelentem, hogy elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot. *

Csak értékes leveleket küldünk, spam-et sosem. Olvasd el az adatvédelmi tájékoztatónkat.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Ne bízd a szerencsére a pszichológusod megtalálását!

Pszichológushoz szeretnél fordulni, de megrémít a számtalan szakember lehetősége és a furcsa kifejezések, amiket a bemutatkozásukban olvasol? Nem tudod mitől lesz valaki jó szakember? Fogalmad sincs, hogy pszichiáterre, pszichológusra, analitikusra vagy kognitív terapeutára lenne szükséged?

Garantáltan jó pszichológust ajánlani nem tudok, de azt garantálom, hogy miután elolvasod ezt az e-bookot, minden információd meglesz ahhoz, hogy megtaláld a neked megfelelő szakembert.

Töltsd le az INGYENES útmutatót a Neked legjobb szakember megtalálásához!

Kijelentem, hogy elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot. *

Csak értékes leveleket küldünk, spam-et sosem. Olvasd el az adatvédelmi tájékoztatónkat.

Leave A Comment