testi-lelki egyensúly
A pszichológusi beszélgetés mitől több, mint a baráti?

Gyakori ellenérvként merül fel pszichológushoz forduláskor a pénz mellett, hogy “Nekem vannak barátaim, nincs szükségem pszichológusra!”. Ebben a cikkben ledöntöm azt a tévhitet, hogy csak azok járnak pszichológushoz, akik nem tudnak a barátaikkal beszélgetni. Ugyanis egy pszichológiai tanácsadás jóval több egy baráti beszélgetésnél, mindjárt meg is nézzük, hogy miért.

Miben más a pszichológusi és a baráti beszélgetés?

A pszichológus feltétel nélkül elfogad

Amikor pszichológushoz fordulsz, megtapasztalod a feltétel nélküli elfogadást. Ha a barátaiddal beszélgetsz, nem biztos, hogy jelen van ez a teljeskörű elfogadás, ugyanis a barátaid elítélhetnek téged bizonyos cselekedeteidért, gondolataidért, érzéseidért, de egy pszichológus soha nem tesz ilyet. Ő feltétel nélkül elfogad.

A pszichológus empatikus

A pszichológus minden esetben empátiát sugároz feléd. Amikor problémád van, nem sajnálatát fejezi ki, nem együttérez veled, ahogy azt a barátaid teszik, hanem empatikusan fordul feléd. Ez azt jelenti, hogy megérti a fájdalmadat, de ez nem töri le őt, nem teszi tehetetlenné, hanem segíteni tud neked.

A pszichológus meghallgat

A pszichológus úgy tud meghallgatni, ahogy a barátaid nem. Ő teljes egészében rád figyel, nem azon gondolkozik, hogy mit mondjon legközelebb, nem a saját élményeivel szakítja meg a gondolatmenetedet, ahogy a barátaid szokták tenni.

A pszichológus visszatükröz

A pszichológus nemcsak meghallgat, hanem vissza is tükrözi, amit mondasz. Ennek köszönhetően nem értitek egymást félre, nem vesznek el lényeges információk és jobban megérted a saját problémádat is azáltal, hogy a szakember megfogalmazza neked.

A pszichológus nem oszt meg magáról információt

A pszichológusi beszélgetés egyáltalán nem olyan, mint egy baráti. A rendelőben ülve nem a szokásos módon beszélgettek, hiszen ő nem oszt meg magáról információt, nem kapcsolódik rá az élményeidre, csak te vagy a fókuszban.

A pszichológus nem tanácsot ad

A barátaiddal ellentétben a pszichológus nem mondja meg, hogy szerinte mit kéne tenned az adott helyzetben vagy ő mit tenne a helyedben. Helyette inkább rávezet arra, hogy megtaláld a saját megoldásodat.

A pszichológus konfrontál

A pszichológus, miközben próbál rávezetni arra, hogy megtaláld a megoldásodat, empatikusan konfrontál. Ez azt jelenti, hogy a pszichológus rendszeresen visszajelzi neked, amikor úgy látja, hogy nem a változás irányába cselekszel, hanem a régi mintáidat erősíted. Ez elhanyagolhatatlan része a tanácsadásnak, ugyanis a megszokott mintázataink annyira szorosan a részünket képezik, hogy a legtöbbször észre sem vesszük őket.

A pszichológus magázódik

Pont azért, hogy a pszichológusi beszélgetés egyértelműen megkülönböztethető legyen a barátitól, a legtöbb pszichológus magázódni szokott. Teszik ezt azért, hogy könnyebben megőrizhető legyen a beszélgetés szakmai volta és ne csússzon át baráti csevegésbe.

Persze ma már vannak pszichológusok, akik tegeződnek, de ők is tudatosan figyelnek arra, hogy megmaradjon a szakmaiság.

A pszichológusi beszélgetés szakmai

A fentiekből is látszik, hogy a pszichológusi beszélgetés szakmai. Az ülésen nem akármiről beszélgettek, hanem a fókuszban meghatározott problémáról és annak megoldásán dolgoztok közösen.

 

Bízom benne, hogy ezzel a cikkel sikerült rávilágítanom arra, hogy miben is különbözi a pszichológusi beszélgetés a barátitól. A következő cikkben arról lesz szó, hogy mikor érdemes pszichológushoz fordulni, úgyhogy ha nem szeretnél lemaradni róla, iratkozz fel a hírlevélre.

 

Érdekel a pszichológia? Esetleg Te magad is pszichológus, pszichológus hallgató vagy? Szeretnéd minél több emberhez eljuttatni a tudásodat? Legyél az Életfűszerező szakmai tagja! A részletekről bővebben itt tudsz olvasni.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára és értesülj elsőként az újdonságokról.

A feliratkozással kijelented, hogy elolvastad és megértetted az adatvédelmi szabályzatot.

close

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára és értesülj elsőként az újdonságokról.

A feliratkozással kijelented, hogy elolvastad és megértetted az adatvédelmi szabályzatot.

Leave A Comment