nyiss ablakot a lelkedre
Mi a különbség a sokféle szakpszichológus között?

Ebben a cikkben arra kapsz választ, hogy a sokféle ilyen-olyan szakpszichológus között mi a különbség.

Ugyanis egyre elterjedtebb, hogy segítőhöz fordulunk, amikor valamilyen mentális problémát tapasztalunk magunkon vagy nehéz élethelyzetbe kerülünk, könnyű elveszni a rengeteg lehetőség között, főleg, ha nem is tudjuk, hogy adott problémával milyen szakembert kéne felkeresnünk. Ebben a cikksorozatban ahhoz nyújtok segítséget, hogy pontosan tudd, melyik szakembert milyen esetben érdemes felkeresned.

Az előző cikket, ahol a pszichológus és a pszichiáter közti különbséget vizsgáltuk meg, ide kattintva találod.

mi a különbség a pszichológusok között?

Ha már egyszer kerestél pszichológust az interneten, biztos vagyok benne, hogy szembejöttek veled a következő megnevezések:

 • klinikai szakpszichológus
 • tanácsadó szakpszichológus
 • pszichoterapeuta

Már ez a három is komoly fejtörést tud okozni, ha nem vagy tisztában a pszichológusok képzési rendszerével (és miért is lennél, hacsak nem vagy te magad is pszichológus), de hogy egy kicsit még kerekebbre nyisd a szemed, felsorolok néhány további pszichológus „fajtát” is:

 • alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus
 • egészségfejlesztő szakpszichológus
 • sport szakpszichológus
 • munka és szervezet szakpszichológus
 • neuropszichológiai szakpszichológus
 • igazságügyi szakpszichológus
 • szexuálpszichológiai szakpszichológus
 • pedagógiai szakpszichológus

Nem semmi, ugye? Nézzük meg részletesen, hogy melyik pszichológus mivel foglalkozik és mikor tudsz hozzá fordulni.

Ha olvastad az előző cikket, akkor tudod, hogy pszichológus 5 év után lesz az ember (3 év alapképzés + 2 év mesterképzés). Ekkor csak egyszerűen (diplomás) pszichológus a megnevezése, nincs semmi körítés. Ha pedig valaki csak az alapképzést végezte el, akkor viselkedéselemző a megnevezése, még nem pszichológus.

Tehát az 5 év egyetemi képzés után van lehetősége a pszichológusoknak szakpszichológussá válniuk, érdeklődésük függvényében.

Klinikai szakpszichológus

A klinikai szakpszichológus egészségügyi végzettségű pszichológus, további négy évet tanult ezért a megnevezésért. Klinikai szakszichológussal a kórház találkozhatsz a pszichiátriai osztályon, ahol a pszichiáterekkel közösen dolgoznak. Az ő feladatuk a betegek diagnosztizálása és az egyéni-, illetve csoportos terápiák vezetése. A kórházak mellett természetesen a magánszektorban is rengeteg klinikus dolgozik.

Kétféle klinikust különböztetünk meg, van aki felnőttekkel és van, aki gyerekekkel dolgozik, és ennek megfelelően két különböző klinikai képzést végeztek el.

Akkor érdemes klinikai szakemberhez fordulnod, ha komoly hangulatingadozással, szorongással vagy étkezési zavarral küzdesz. A klinikai pszichológussal terápiát kezdtek meg, aminek segítségével gyógyulni fogsz.

Tanácsadó szakpszichológus

A tanácsadó szakpszichológusnak nincs egészségügyi végzettsége, ő további két évet tanult ezért a megnevezésért a mesterképzés után. Velük általában a magánszektorban találkozhatsz, de gyakran dolgoznak emellett különböző -nem egészségügyi- intézményekben.

A tanácsadó pszichológus akkor tud a segítségedre lenni, ha a problémád nem éri el a klinikai szintet vagy kapcsolati, döntési, élethelyzeti nehézségeid vannak, esetleg gyásszal küzdesz. Ilyenkor nem terápiát, hanem tanácsadási folyamatot kezdtek, de a nevével ellentétben, nem kész tanácsokat fogsz kapni, hanem közösen dolgozzátok ki a megoldást.

Pszichoterapeuta

A pszichoteraputa képzési szintben a szakpszichológusok felett áll. Tehát, aki pszichoterapeuta, korábban már elvégezte valamelyik egészségügyi szakpszichológusi képzést és nagy tapasztalattal rendelkezik. Ő az, aki pszichoterápiát tarthat a szó valódi értelmében.

Pszichoterapeuta nemcsak pszichológus lehet, hanem bármilyen orvos is. Ahhoz, hogy valaki pszichoterapeuta legyen, további két évet kell tanulni a szakképzésen felül és számos vizsgát letennie.

Szexuálpszichológiai szakpszichológus

A szexuálpszichológiai szakpszichológus ugyancsak további két évet tanul a mesterdiplomája megszerzése után, és főleg szexuális problémákkal foglalkozik pszichológiai szempontból.

Szexuálpszichológust akkor érdemes felkeresni, ha szexuális problémánk merül fel és szeretnénk megoldást találni.

Egészségfejlesztő szakpszichológus

Az egészségfejlesztő szakpszichológus -bár nevéből lehet úgy gondolnád- nem egészségügyi végzettségű és szintén két évet tanul a mesterképzés után. Ez egy elég ritka szakképzés, az ilyen végzettségű pszichológusokat a magánszektorban és különböző intézményekben lehet megtalálni, ahol fontos lehet az egészségre nevelés.

Alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus

Az alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus a másik egészségügyi végzettségű pszichológus. Ők szintén további négy évet képződnek és később lehet belőlük pszichoteraputa. Általában kórházakban dolgoznak és a szomatikus betegségek pszichológiai oldalával foglalkoznak a beteg kezelőorvosával együttműködve.

Alkalmazott egészségpszichológushoz akkor érdemes fordulni, ha olyan testi tünetekkel járó betegségünk van, amiben szerepet játszhatnak pszichés tényezők is.

Sport szakpszichológus

A sportpszichológus szintén két évet tanul a mesterképzés után és képzés elvégzése alkalmassá teszi arra, hogy sportolókkal, sport csapatokkal foglalkozzon, megtanítsa nekik a lehető legjobbat kihozni saját magukból, leküzdve a mentális akadályokat.

Sportszichológust akkor érdemes felkeresni, ha sportolóként szeretnél jobb eredményeket elérni vagy úgy érzed, nem tudod kihozni magadból a maximumot.

Neuropszichológiai szakpszichológus

A neuropszichológiai szakpszichológus szintén egészségügyi végzettségű pszichológus. Fontos, hogy ne keverjük össze a neurológussal, aki orvos. A neuropszichológusok általában kórházakban dolgoznak neurológusokkal, idegsebészekkel együttműködve agysérültek rehabilitációjában. A neuropszichológusok szintén négy évet tanulnak a mesterképzés után.

Pedagógiai szakpszichológus

Pedagógiai szakpszichológusokkal általában a pedagógiai szakszolgálatoknál, illetve iskolákban lehet találkozni. Ők azok, akik a gyerekeket segítik az iskolai beilleszkedésben, illetve a pedagógusokat támogatják a pszichológia oldaláról. Azért dolgoznak, hogy az iskola, illetve az óvoda egy jobb hely legyen mindenki számára.

Igazságügyi szakpszichológus

Az igazságügyi szakpszichológust általában bírósági eseteknél lehet megtalálni. Ez szintén egy ráépülő képzés, klinikus válhat szakértővé további két év tanulás után. Az igazságügyi pszichológus feladata általában a szakértői vizsgálata pszichológiai szempontból a per valamelyik résztvevőjének. Gyakran veszik igénybe a munkájukat válásoknál, bántalmazásos eseteknél.

Munka és szervezet szakpszichológus

A munka és szervezet szakpszichológusokra általában cégek alkalmazásában bukkanhatunk. Véleményem szerint Magyarországon még gyerekcipőben jár ez a terület, az ő feladatuk lényegében a szervezet és a munkavállalók fejlesztése.

 

Bízom benne, hogy ennek a cikknek köszönhetően jobban átlátod a „pszichológusok piacát” és már tudod, hogy mikor kihez érdemes fordulnod. Kérdés esetén írj bátran hozzászólást.

Itt még fontosnak tartom kiemelni, hogy nagyon gyakran csak annyit látsz valaki neve mellett, hogy pszichológus. Ez azt jelenti, hogy ő még csak a mesterképzést fejezte be, akárcsak én a cikk írásakor. Mi kevésbé súlyos problémák esetén tudunk segíteni, illetve önismereti kérdésekben.

A cikksorozat következő részében a pszichológusok által alkalmazott módszerek között teszünk rendet, mert az is fontos szempont, amikor pszichológust választunk. Iratkozz fel a hírlevélre, hogy ne maradj le róla.

Ne bízd a szerencsére a pszichológusod megtalálását!

Pszichológushoz szeretnél fordulni, de megrémít a számtalan szakember lehetősége és a furcsa kifejezések, amiket a bemutatkozásukban olvasol? Nem tudod mitől lesz valaki jó szakember? Fogalmad sincs, hogy pszichiáterre, pszichológusra, analitikusra vagy kognitív terapeutára lenne szükséged?

Garantáltan jó pszichológust ajánlani nem tudok, de azt garantálom, hogy miután elolvasod ezt az e-bookot, minden információd meglesz ahhoz, hogy megtaláld a neked megfelelő szakembert.

Töltsd le az INGYENES útmutatót a Neked legjobb szakember megtalálásához!

Kijelentem, hogy elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot. *

Csak értékes leveleket küldünk, spam-et sosem. Olvasd el az adatvédelmi tájékoztatónkat.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Ne bízd a szerencsére a pszichológusod megtalálását!

Pszichológushoz szeretnél fordulni, de megrémít a számtalan szakember lehetősége és a furcsa kifejezések, amiket a bemutatkozásukban olvasol? Nem tudod mitől lesz valaki jó szakember? Fogalmad sincs, hogy pszichiáterre, pszichológusra, analitikusra vagy kognitív terapeutára lenne szükséged?

Garantáltan jó pszichológust ajánlani nem tudok, de azt garantálom, hogy miután elolvasod ezt az e-bookot, minden információd meglesz ahhoz, hogy megtaláld a neked megfelelő szakembert.

Töltsd le az INGYENES útmutatót a Neked legjobb szakember megtalálásához!

Kijelentem, hogy elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot. *

Csak értékes leveleket küldünk, spam-et sosem. Olvasd el az adatvédelmi tájékoztatónkat.

Leave A Comment