nyiss ablakot a lelkedre
Szösszenet a segítségkérésről

A filmekben, könyvekben szeretjük az erős karaktereket. Akik vagányak, igazi szuperhősök, mindent meg tudnak oldani. A külvilág is ezt közvetíti felénk, hogy legyél erős, mert a gyengék elbuknak. De mi a helyzet azzal, ha valaki segítséget kér?

Egyedül nem megy

Akkor most mi van? Aki segítséget kér az gyenge és elbukott, amiért egyedül nem tudta megoldani a problémáit vagy éppen az ellenkezője? Erős, mert ki merte mondani, hogy egyedül nem fog menni?

Az, hogy valaki gyenge vagy erős, – szerintem – nem definiálható csupán ezek alapján a kérdések alapján. Sőt, nem is kell kategorizálni senkit sem! Az viszont biztos, hogy a segítségkérés nem kevés bátorságot és belátást igényel. Ismerni kell a határainkat, a tudásunkat, képességeinket.

Miért félünk segítséget kérni?

Egyrészt a már említett „gyengeség” miatt. Senki sem akar mások szemében gyengének tűnni. De be kell látnunk, hogy olyan nincs, hogy minden 100%-osan menjen vagy az összes munkafolyamathoz maradéktalanul értsünk. Egy házat sem egy ember épít fel! Az építsz megtervezi, a kőművesek felhúzzák a falakat, a burkoló lerakja a járólapot és így tovább. Úgy lesz biztonságos és élhető az új ház, – na meg nem csak 50 év múlva készül el – ha mindenki azt teszi hozzá, amiben a legjobb.

A másik, a társak lesújtó véleményétől való félelem. Ismerős, amikor az iskolában megkérdezi a tanár, hogy minden világos-e és az egész osztály bólogat, majd óra végén egymást kérdezgetik a diákok, hogy „akkor ez most, hogy is volt”? Ez miért is volt így? Mert akik értették a matekot, előfordult, hogy megmosolyogták azokat a társaikat, akik nem. Ez után nyilván senki sem mert kérdezni, mert ki szereti, amikor kinevetik? Senki!

Akkor miért kérj mégis segítséget?

Még ha meg is mosolyognak, több leszel az által, hogy meg merted kérdezni, azt, amit nem tudtál! Hiszen ezután már tudni fogod a választ és a következő alkalommal egyedül is menni fog, esetleg még segíthetsz is másoknak. Ez a mentális egészséged szempontjából sem utolsó, hiszen ahogy egyre kompetensebbnek érzed magad, annál magabiztosabb leszel és ez csökkenti a szorongást az új feladatokkal kapcsolatban (is).

Amikor beszélgetünk egy problémáról másokkal, új nézőpontokat is előkerülhetnek, amikre esetleg eddig nem gondoltunk. Nem véletlen, hogy a kreatív munkát végző emberek többsége csapatban dolgozik, hiszen egy-egy meeting nagyon inspiráló lehet!

Vannak olyan helyzetek, amikor tényleg nem megy egyedül. Ezekkel nincs semmi baj! Segítséggel ezekből a nehézségekből erősséget kovácsolhatsz! Ez vonatkozhat szakember felkeresésére, a házi feladatra vagy a főzésre. A lista szabadon bővíthető. Hosszú távon sokkal könnyebb lesz megbirkózni a feladatokkal, ha tudod, mi az első lépés.

Végül az egyik egyetemi gyakorlatvezetőm mondását szeretném tovább adni, amit a legeslegelső óránk elején mondott:

„Azzal szeretném kezdeni, hogy kérdezzetek bátran! Nincs hülye kérdés, csak fel nem tett kérdés!”

Kata

Hasznos volt számodra ez a bejegyzés? Iratkozz fel a hírlevélre, hogy elsőként értesülj az újdonságokról és a friss tartalmakról!

Téged is érdekel a pszichológia? Jelentkezz az Életfűszerező csapatába!

Szeretnéd, hogy még több értékes tartalmat készítsünk? Támogasd az Életfűszerezőt!

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Ne bízd a szerencsére a pszichológusod megtalálását!

Pszichológushoz szeretnél fordulni, de megrémít a számtalan szakember lehetősége és a furcsa kifejezések, amiket a bemutatkozásukban olvasol? Nem tudod mitől lesz valaki jó szakember? Fogalmad sincs, hogy pszichiáterre, pszichológusra, analitikusra vagy kognitív terapeutára lenne szükséged?

Garantáltan jó pszichológust ajánlani nem tudok, de azt garantálom, hogy miután elolvasod ezt az e-bookot, minden információd meglesz ahhoz, hogy megtaláld a neked megfelelő szakembert.

Töltsd le az INGYENES útmutatót a Neked legjobb szakember megtalálásához!

Kijelentem, hogy elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot. *

Csak értékes leveleket küldünk, spam-et sosem. Olvasd el az adatvédelmi tájékoztatónkat.

Leave A Comment