testi-lelki egyensúly
A tanácsadás során miért nem kapsz kész megoldást?

Bár tanácsadás a neve a pszichológusi konzultációknak, valójában a pszichológus nem ad tanácsot, nem kínál kész megoldást egy problémára sem.

Mi az oka ennek? Ebből a cikkből kiderül.

tanácsadás

Krízis, dilemma esetén gyakran keresünk fel pszichológust, hogy segítséget kapjunk a helyzet megoldásához. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy miben fog tudni segíteni nekünk a pszichológus és miben nem.

Könnyű olyan elvárásokkal érkezni a pszichológushoz, hogy majd beszélgetünk egyet és megmondja, hogy elváljak-e, munkahelyet váltsak-e vagy vállaljak-e gyereket. Ki kell, hogy ábrándítsalak: erre még csak ne is számíts!

A pszichológus nem ad tanácsot!

A pszichológiai tanácsadás teljesen másról szól, csak a neve ez valamiért.

A tanácsadás során abban segít a pszichológus, hogy olyan eszközökre, képességekre tegyél szert, amikkel korábban nem rendelkeztél és ezek segítségével meg tudd oldani a problémát, a dilemmát. Mindezeken felül abban is támogat a pszichológus, hogy felfedezd a saját belső erőforrásaidat, amikkel rendelkezel, de nem használod ki őket megfelelően.

A tanácsadás során konkrét kész tanácsot nem kapsz, hogy ezt vagy azt tedd, de a folyamat során kikristályosodik előtted, hogy mik a prioritásaid, amik alapján dönteni tudsz; mik a félelmeid, amik esetleg visszatartanak és hogyan tudod legyőzi őket. A konzultációknak és természetesen az elhanyagolhatatlan önálló otthoni munkádnak eredményeként mélyebben megismerheted önmagad, tisztábban láthatod, hogy mik a mozgatórugóid és miért reagálsz úgy bizonyos helyzetekben, ahogy.

Tehát konkrét tanácsot egyik kompetens pszichológus sem fog ezüst tálcán nyújtani feléd, mint egy ínycsiklandó süteményt. Helyette megmutatja a receptet és megtanítja elkészíteni azt az édességet. Ez pedig ezerszer többet ér, mint bármi, amit készen kaphatnál, hiszen nemcsak a süteménnyel, hanem az elkészítésének a tudásával is gazdagabb leszel. Ezáltal pedig bármikor reprodukálni tudod, amikor ismét megkívánnád.

Elhagyva a metafórát: a pszichológus megtanít arra, hogy hogyan tudod ezt a helyzetet megoldani, illetve a későbbi hasonló helyzeteket, ahelyett, hogy megint krízisbe kerülnél.

Ezzel a cikkel végére értünk a pszichológiai tanácsadásról, terápiáról szóló sorozatunknak (legalábbis egy kis időre). Ha valamelyik cikket nem olvastad, ide kattintva megtalálod az összeset, hamarosan pedig készítek egy összefoglalót a cikkekről, hogy könnyebben eligazodj közöttük. Iratkozz fel a hírlevélre, hogy ne maradj le róla.

Érdekel a pszichológia? Esetleg Te magad is pszichológus, pszichológus hallgató vagy? Szeretnéd minél több emberhez eljuttatni a tudásodat? Legyél az Életfűszerező szakmai tagja! A részletekről bővebben itt tudsz olvasni.

close

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 100 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy elolvastad és megértetted az adatvédelmi szabályzatot.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 100 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy elolvastad és megértetted az adatvédelmi szabályzatot.

Leave A Comment