testi-lelki egyensúly
A tanácsadás során miért nem kapsz kész megoldást?

Bár tanácsadás a neve a pszichológusi konzultációknak, valójában a pszichológus nem ad tanácsot, nem kínál kész megoldást egy problémára sem.

Mi az oka ennek? Ebből a cikkből kiderül.

tanácsadás

Krízis, dilemma esetén gyakran keresünk fel pszichológust, hogy segítséget kapjunk a helyzet megoldásához. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy miben fog tudni segíteni nekünk a pszichológus és miben nem.

Könnyű olyan elvárásokkal érkezni a pszichológushoz, hogy majd beszélgetünk egyet és megmondja, hogy elváljak-e, munkahelyet váltsak-e vagy vállaljak-e gyereket. Ki kell, hogy ábrándítsalak: erre még csak ne is számíts!

A pszichológus nem ad tanácsot!

A pszichológiai tanácsadás teljesen másról szól, csak a neve ez valamiért.

A tanácsadás során abban segít a pszichológus, hogy olyan eszközökre, képességekre tegyél szert, amikkel korábban nem rendelkeztél és ezek segítségével meg tudd oldani a problémát, a dilemmát. Mindezeken felül abban is támogat a pszichológus, hogy felfedezd a saját belső erőforrásaidat, amikkel rendelkezel, de nem használod ki őket megfelelően.

A tanácsadás során konkrét kész tanácsot nem kapsz, hogy ezt vagy azt tedd, de a folyamat során kikristályosodik előtted, hogy mik a prioritásaid, amik alapján dönteni tudsz; mik a félelmeid, amik esetleg visszatartanak és hogyan tudod legyőzi őket. A konzultációknak és természetesen az elhanyagolhatatlan önálló otthoni munkádnak eredményeként mélyebben megismerheted önmagad, tisztábban láthatod, hogy mik a mozgatórugóid és miért reagálsz úgy bizonyos helyzetekben, ahogy.

Tehát konkrét tanácsot egyik kompetens pszichológus sem fog ezüst tálcán nyújtani feléd, mint egy ínycsiklandó süteményt. Helyette megmutatja a receptet és megtanítja elkészíteni azt az édességet. Ez pedig ezerszer többet ér, mint bármi, amit készen kaphatnál, hiszen nemcsak a süteménnyel, hanem az elkészítésének a tudásával is gazdagabb leszel. Ezáltal pedig bármikor reprodukálni tudod, amikor ismét megkívánnád.

Elhagyva a metafórát: a pszichológus megtanít arra, hogy hogyan tudod ezt a helyzetet megoldani, illetve a későbbi hasonló helyzeteket, ahelyett, hogy megint krízisbe kerülnél.

Ezzel a cikkel végére értünk a pszichológiai tanácsadásról, terápiáról szóló sorozatunknak (legalábbis egy kis időre). Ha valamelyik cikket nem olvastad, ide kattintva megtalálod az összeset, hamarosan pedig készítek egy összefoglalót a cikkekről, hogy könnyebben eligazodj közöttük. Iratkozz fel a hírlevélre, hogy ne maradj le róla.

Érdekel a pszichológia? Esetleg Te magad is pszichológus, pszichológus hallgató vagy? Szeretnéd minél több emberhez eljuttatni a tudásodat? Legyél az Életfűszerező szakmai tagja! A részletekről bővebben itt tudsz olvasni.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára és értesülj elsőként az újdonságokról.

A feliratkozással kijelented, hogy elolvastad és megértetted az adatvédelmi szabályzatot.

close

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára és értesülj elsőként az újdonságokról.

A feliratkozással kijelented, hogy elolvastad és megértetted az adatvédelmi szabályzatot.

Leave A Comment