nyiss ablakot a lelkedre
Tényleg a tökéletes a legjobb?

Ahogy közeledik a karácsony, úgy egyre inkább elöntik a közösségi médiát, a tévét, az újságokat és a mindent is a tökéletes családokról, tökéletes vacsorákról és a még annál is tökéletesebben dekorált lakásokról készült fényképek. Igen, tudom, hogy a közösségi médiára általánosságban igaz, hogy látszólag (!) ott találod a világ legboldogabb embereit, de azt vettem észre, hogy ez karácsony közeledtével csak fokozódik. Frusztráló lehet? Hát naná!

Miért szeretnénk tökéletes karácsonyt?

Elég megnézni csak egy karácsonyi filmet és meg is van a válasz. Mert egy tökéletes karácsony gyönyörű, meghitt és mindenki boldog. És természetesen az idő is csodálatos (de nyilván az időjárásra vajmi kevés befolyásunk van, szóval azt inkább hagyjuk…) Vissza az ünnephez! A tökéletesként lefestett karácsonyokra a legtöbbünk titkon vágyakozik, nem? Milyen király érzés már csak önmagában az is, ha mindenki éppen pont azt kapta ajándékba, amire vágyott? Az ajándékozott örül és az ajándékozó szintén, hiszen örömet szerzett vele. Vagy egy másik példa: a tökéletes családi összhang is egy olyan dolog, ami nem 100%, hogy mindenkinél összejön, de olyan jó lenne ha feszültségektől mentesen telnének az ünnepek, nem?

Szóval összességében kimondhatjuk, hogy a média ebben a tekintetben is egy vágyott képet mutat nekünk és ezt próbáljuk utánozni vagy ha úgy jobban tetszik, elérni.

(Mivel mindjárt itt a karácsony, ezzel fogok példálózni, de tudnotok kell, hogy nem csak a karácsonyra vonatkoznak a leírtak (és nem csak a Grincs szól belőlem!!!), hanem ugyanúgy érvényesek egy nyaralásra, baráti összejövetelre vagy bármire.)

Mi ezzel a baj?

Azzal, hogyha szép és meghitt ünnepi hangulatot szeretnél teremteni otthon, az égvilágon semmi! Természetes, ha szeretnéd kihozni magadból a maximumot, finom ételeket főzni/sütni, szépen dekorálni. Az is teljesen rendben van, ha kiöltözöl az ünnepléshez, extrább fogásokat készítesz, mint általában. És azzal sincs semmi probléma, ha büszke vagy a bejglidre és felteszel egy képet róla a netre.

A probléma ott kezdődik, ha a tökéletesség lesz a vezényszó és minden ennek lesz alárendelve. És sajnos, amint szem elől tévesztjük azt, hogy a karácsony (és vonatkozik bármi másra is) nem egy kinek szebb a fája verseny, akkor soha nem is születik meg a kívánt eredmény.

Amint a „tökéletes karácsonyt akarok!” jelszóvá válik, borítékolható a feszültség és az ebből származó konfliktusok. Hiszen nem lesz jó a fa alakja és mérete, a mézeskalács sem lesz elég puha és ízletes, plusz a szentestei menü sem mindegy majd, hogyan készül el. Ismét hangsúlyozom: ez nem ugyanaz, mint amikor igényes és szép sütiket készítesz (ha már a mézeskalács is szó esett)! Plusz, mivel minden az utolsó masniig meg van tervezve, nagyon-nagy az esélye annak, hogy az a masni nem a tervnek megfelelő szögben fog állni a csomag tetején.

 

Milyen lesz az a bizonyos tökéletes?

Az összkép nagyon szép lesz, az biztos (már ha minden a terv szerint alakul). De az odavezető út tényleg megéri? Mert az egész karácsony élményét az fogja meghatározni, hogy milyen érzéseket kapcsolsz hozzá.

Még nagyjából három éve volt egy tantárgyam, amire esszét kellett írni. Az enyém címe az lett, hogy Segítség, karácsony! és arról (is) szólt, hogy december 24-én az egész családom még száz felé rohan, mindig mindenkinek van valami baja és mire beesünk a fa alá, már totál elegünk van a karácsonyból, mert egész nap feszültek voltunk és ez rányomta a bélyegét az ünneplésre is. Az már ilyen szempontból mindegy, hogy maga az ünneplés szép és a hajnal 5-kor sütött kacsa (megtörtént eseményeken alapul) finom. Hosszú távon, mint emlék úgyis nagyrészt az marad meg, ami leginkább meghatározta a napot. Jelen esetben az egész napos idegeskedés. Nem a legkellemesebb emlék lesz, ugye?

A másik meg, hogy akkor mi lesz, ha nem sikerül 100%-osan tökéletesre az ünnep, úgy, ahogy elképzelted? Ha nem sikerül minden pontosan ugyanúgy, mint ahogy azt eltervezted? Bakik bármikor becsúszhatnak. Lehet, hogy elég lesz annyi, hogy véletlenül tálaláskor rácseppen a ruhádra valami és át kell öltöznöd. De már hetek óta azt tervezed, hogy abban a ruhában leszel karácsonykor. Naná, hogy szomorú leszel, de legalább is csalódott vagy feszült. Én is az lennék!

Ha választanod kellene, mit választanál?

A) Egy hollywoodi filmbe is beillő ünnep. Csodás fa, még csodásabb vacsora. A háttérben a csalódottság, hogy nem 100%-osan ilyennek képzelted és egy csomó feszültség, amiért mondjuk a 20. fajta sütit még este 10-kor álltál neki begyúrni.

B) Van egy kis gyűrődés az abroszon, a fa kicsit csálé, de meghitt és szép az ünnep és jó lesz rá visszaemlékezni.

Én gondolkodás nélkül a B-t választanám! Kezeket fel, aki még igen!

Mi a tanulság?

Nyilván a fenti példák elnagyoltak, de szerintem szemléletesek. Arra szerettem volna rávilágítani velük, hogy egy szép és boldog karácsonyba nem kell belerokkanni. Nem is szabad! Ha még december 24-én is dolgozol és nem jut időd minden ajándékot szépen masnival és üdvözlő kártyával ellátva becsomagolnod, akkor mi van? Semmi! Ha nem lesz hat különböző ízesítésű bejgli, akkor se dől össze a világ! A tökéletesség látszata mögött nem biztos, hogy tökéletesség van. Sőt! Az semmit sem jelent, ha a fa egy bizonyos szögből gyönyörűen néz ki. Lehet, hogy a másik oldala hiányzik…

Az egész cikk üzenete az, hogy ne állíts magad elé irreális (bár nem annak tűnő) elvárásokat az ünneppel kapcsolatban sem! Nem kell mindent milliméterre és másodpercre pontosan megtervezni! Hidd el, sokkal felszabadítóbb lesz, ha nincs mindenre forgatókönyv és te is sokkal jobban fogod magad érezni!

Boldog karácsonyt kívánok!

Kata 🙂

Hasonló cikk a témában:

A perfekcionizmus téged is érint! Így szabadulj meg tőle!

Ha szeretnél első kézből értesülni a legújabb cikkekről, podcast epizódokról és mindenről, ami Életfűszerező, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Érdekel a pszichológia? Esetleg Te magad is pszichológus, pszichológus hallgató vagy? Szeretnéd minél több emberhez eljuttatni a tudásodat? Legyél az Életfűszerező szakmai tagja! A részletekről bővebben itt tudsz olvasni.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Ne bízd a szerencsére a pszichológusod megtalálását!

Pszichológushoz szeretnél fordulni, de megrémít a számtalan szakember lehetősége és a furcsa kifejezések, amiket a bemutatkozásukban olvasol? Nem tudod mitől lesz valaki jó szakember? Fogalmad sincs, hogy pszichiáterre, pszichológusra, analitikusra vagy kognitív terapeutára lenne szükséged?

Garantáltan jó pszichológust ajánlani nem tudok, de azt garantálom, hogy miután elolvasod ezt az e-bookot, minden információd meglesz ahhoz, hogy megtaláld a neked megfelelő szakembert.

Töltsd le az INGYENES útmutatót a Neked legjobb szakember megtalálásához!

Kijelentem, hogy elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot. *

Csak értékes leveleket küldünk, spam-et sosem. Olvasd el az adatvédelmi tájékoztatónkat.

Leave A Comment