nyiss ablakot a lelkedre
Tiszta lappal

Az élet tele van nehézségekkel, problémákkal és konfliktusokkal. Ezeket megoldani, kezelni egy idő után nehéz, sőt az is előfordulhat, hogy úgy érezzük, lehetetlen. Ilyenkor nagyon csábító lehet annak a bizonyos tiszta lapnak az ígérete. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ha munkahelyet váltunk, kilépünk egy kapcsolatból vagy máshová költözünk, akkor minden problémánk megoldódik. De valójában lehetséges teljesen tiszta lappal újrakezdenünk mindent?

Az ideális tiszta lap

Maga a kifejezés szerintem nagyon szemléletes, hiszen tényleg arról van szó, hogy minden ami volt, az a múlt és csak előre nézünk.

Aki tiszta lappal akar (újra)indulni, nem szeretné, ha az exe újra meg újra szembejönne a munkahelyén vagy azok a szomszédok, akik beskatulyázták őt gyermekkorában, minden találkozáskor felemlegessék, hogy mennyire okos kisgyerek volt és igazán lehetett volna belőle ügyvéd is.

Kivitelezhető?

Vegyük egy példát: Béla és Mariann egy helyen dolgoznak, hamar egymásba szeretnek, egy idő után össze is költöznek, de aztán a kapcsolatuk egy csúnya szakítással ér véget. Viszont még mindig kollégák, így elkerülhetetlen, hogy találkozzanak. Mivel mindkettejüknek fáj a szakítás, szeretnének tiszta lappal kezdeni. Béla kap is egy szuper állásajánlatot egy másik cégnél, ráadásul egy másik városban és mivel úgy gondolja, ez a nagy lehetőség az újrakezdéshez, elvállalja.

Ezzel Béla úgy érzi, mivel az új munkahelyén nem ismeri senki, tiszta lappal indulhat, plusz Mariannal sem kell találkoznia.

De tényleg varázsütésre megoldódott minden gondja?

Nem valószínű! Sőt, biztosan nem!

Miért nem lehet teljesen tiszta lappal indulni?

A sémáink, korábban szerzett tapasztalataink, sérelmeink és a felhúzott falaink ott vannak velünk. Azok jönnek velünk akkor is, ha nem akarjuk és egy részük örökre mellettünk marad.

Ezért gondolom úgy, hogy az a hozzáállás, hogy „majd ha elköltöztem máshová minden jó lesz” nem igaz! Sőt! Véleményem szerint kifejezetten káros, mert a külső körülményeket tesszük felelőssé minden problémánkért és megpróbáljuk elkerülni vagy ha úgy tetszik, megspórolni az érzelmi munkát. Viszont, ha mindig, amikor belefutunk abba, hogy a munkahelyünkről választunk magunknak párt, akkor minden szakítás után új városba megyünk, mert ott nem ismerünk senkit és az mindent megold?

Plusz azt se felejtsük el, hogy a teljesen tiszta laphoz az is hozzá tartozna, hogy a régi barátainkat is „lecseréljük” újakra. De komolyan megéri egy sok éve tartó barátságot sutba dobni, csak mert ők a múltra emlékeztetnek bennünket? És a családról se feledkezzünk meg, akiket nem tudunk lecserélni.

Ezért szerintem nem lehet 100%-ban tiszta lappal indulni, legyen szó bármilyen új élethelyzetről. Az a bizonyos lap valamennyire mindig is koszos lesz. De a lapra tapadt kosz még segíthet is, hiszen a korábban elkövetett hibákból mindig lehet tanulni és ez segíthet a későbbiekben! Úgy is fel lehet fogni a dolgot, hogy már írtam a saját lapomra, kiradírozni nem tudom, de javítani igen!

Szembenézni a problémáinkkal nehéz, van úgy, hogy lehetetlennek érezzük. Ilyenkor érdemes szakember segítségét kérni. De megéri! Sokkal ideálisabb – szerintem – egy olyan élet képe, ahol nem „kell” állandóan munkahelyet váltani, költözködni, amikor felmerül egy probléma, hanem képesek vagyunk szembe nézni vele és nem kell mindig azon gondolkodni, hogyan tudnánk tiszta lappal indulni. Tudom, olyan is van, amikor muszáj váltani, de az úgy gondolom, egy másik kategória.

 

Kata

Iratkozz fel az Életfűszerező hírlevelére, hogy elsőként értesülj a legújabb cikkekről, podcast epizódokról és mindenről, ami Életfűszerező!

Érdekel a pszichológia? Esetleg Te magad is pszichológus, pszichológus hallgató vagy? Szeretnéd minél több emberhez eljuttatni a tudásodat? Legyél az Életfűszerező szakmai tagja! A részletekről bővebben itt tudsz olvasni.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Ne bízd a szerencsére a pszichológusod megtalálását!

Pszichológushoz szeretnél fordulni, de megrémít a számtalan szakember lehetősége és a furcsa kifejezések, amiket a bemutatkozásukban olvasol? Nem tudod mitől lesz valaki jó szakember? Fogalmad sincs, hogy pszichiáterre, pszichológusra, analitikusra vagy kognitív terapeutára lenne szükséged?

Garantáltan jó pszichológust ajánlani nem tudok, de azt garantálom, hogy miután elolvasod ezt az e-bookot, minden információd meglesz ahhoz, hogy megtaláld a neked megfelelő szakembert.

Töltsd le az INGYENES útmutatót a Neked legjobb szakember megtalálásához!

Kijelentem, hogy elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot. *

Csak értékes leveleket küldünk, spam-et sosem. Olvasd el az adatvédelmi tájékoztatónkat.

Leave A Comment