nyiss ablakot a lelkedre
Tisztelem saját magamat (is)!

A legutóbbi cikkben az egymás iránt tanúsított tiszteletről volt szó és az írása közben jutott eszembe, hogy mi a helyzet önmagunk tiszteletével? Így gondoltam, boncolgassuk tovább a témát, így ezúttal fókuszban: az öntisztelet.

De mi is az öntisztelet?

Ha valaki random azt mondaná, hogy akkor beszélgessünk az öntiszteletről, akkor elsőre biztos kicsit megrettennék, hogy „oké, de ez egy bonyolult dolog, így hirtelen nem jut eszembe semmi”. Aztán ha egy icipicit is elgondolkodnék (ahogy fogok tenni mindjárt) arról mennyire tisztelem magamat vagy mennyire sem, rájönnék, hogy igazából ez mélyen meghatározza a mindennapjaimat és  az életem minden területét is.

Szóval akkor mi is az öntisztelet?

Az öntisztelet az, amikor „a sikereinktől és kudarcainktól függetlenül elfogadjuk magunkat egyedüli, megismételhetetlen értékes lényként, aki méltó saját, megkülönböztetett figyelmünkre”.

Miért fontos az öntisztelet?

Ismeritek azt a mondást, hogy mindenki magából indul ki? (Biztosan ismeritek.) Általában poénos szituációkban hangzik el, de egy hatalmas igazság ez a mondat!!!

Amennyiben tisztelem önmagam annyira, hogy például elfogadom azt, amikor valamit rosszul csinálok és nem ostorozom magam, hogy még ennyire sem vagyok képes, mert tudom, csak rosszul és értéktelennek fogom érezni magam. Na meg a gondolatspirál, amit az önostorozással beindítok, csak egyre rosszabb lesz. Viszont ha elfogadom, hogy a süti most nem sikerült és átgondolom, hogy mit ronthattam el, akkor tanulok a hibámból. Így a mentális jóllétemért is nagyon sokat teszek! Hiszen egy pozitív gondolatot/tapasztalatot hozok ki a félig átsült süteményből, nem pedig azt, hogy már sütni sem tudok!!!

Plusz ha önmagammal kapcsolatban elfogadom, hogy NEM a tökéletes az alapbeállítás, akkor a családban, munkahelyen is könnyebben el fogom tudni fogadni ugyanezt. Ez rengeteget segít és könnyít az emberi kapcsolatainkon. Segít toleránsabbnak és nem mellesleg megértőbbnek lennünk!

Hogyan tisztelhetem önmagamat?

Millió módja van! A legfontosabb szerintem az önismeret, ami nem úgy működik, hogy akkor most megtanultam az önismeretet, leporolom a kezeim és kész, jöhet a koktél. Figyelnünk kell önmagunkra ahhoz, hogy tudjuk miért érzem magam egy adott szituációban komfortosan vagy esetleg kényelmetlenül. Ha csak igyekszel befelé figyelni, már az is rengeteget lendít a dolgon. Így ha hibázunk – márpedig hibázunk, hiszen emberek vagyunk! – nem fogunk hetekig tartó önostorozásba merülni, hanem képesek leszünk elfogadni, hogy nem megy mindig minden tökéletesen.

Fontos a határok meghúzása is! Nyilván ehhez is elengedhetetlen az önismeret (mint mindenhez). Legyen szó bármiről, tudnunk kell, hogy mi az ami még belefér és mi az ami nem. Mindegy, hogy a főnököm mondjuk átkarolja a vállam, amikor beszélgetünk a folyosón vagy az, hogy a lakótársam úgy szervez bulit, hogy engem nem kérdez meg, mert már úgyis volt ilyen és akkor sem volt gond. De ha jelzem a főnöknek vagy a lakótársamnak, hogy ez nekem nem okés, akkor máris lefektetem a saját határaimat. Nyilván ahhoz, hogy működjön a dolog az is kell, hogy ők ezt tiszteletben tartsák. De azzal, hogy szóltam nekik és nem szenvedek némán, máris megtiszteltem önmagamat.

Pihenés – a kedvenc témám (a kiégés mellett 😉 ). Fontos, hogy megtiszteljem önmagam egy jó könyvvel, filmmel, finom étellel! Egy szóval: kikapcsolódjak. Nem vagyunk robotok. Meg különben is, a robotok aksiját is fel kell tölteni, ha lemerülnek! Gondoskodnunk kell önmagunkról, nem csak a szeretteinkről. Mégis ez utóbbi sokkal gyakrabban kerül a fókuszba. Ahhoz, hogy bárkiről a lehető legjobban tudjunk gondoskodni a pihenés, feltöltődés elengedhetetlen!

És nem szabad elfelejteni, hogy mindannyian egyediek, megismételhetetlenek és értékesek vagyunk! Ha ennek tudatában vagy, már elmondható, hogy tiszteled önmagad.

Nyilván, a listát napestig lehetne folytatni, de úgy gondolom, ezek a legalapvetőbbek.

Szerinted milyen módjai vannak még az öntiszteletnek?

Kata

Iratkozz fel az Életfűszerező hírlevelére, hogy elsőként értesülj a legújabb cikkekről, podcast epizódokról és mindenről, ami Életfűszerező!

Érdekel a pszichológia? Esetleg Te magad is pszichológus, pszichológus hallgató vagy? Szeretnéd minél több emberhez eljuttatni a tudásodat? Legyél az Életfűszerező szakmai tagja! A részletekről bővebben itt tudsz olvasni.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Ne bízd a szerencsére a pszichológusod megtalálását!

Pszichológushoz szeretnél fordulni, de megrémít a számtalan szakember lehetősége és a furcsa kifejezések, amiket a bemutatkozásukban olvasol? Nem tudod mitől lesz valaki jó szakember? Fogalmad sincs, hogy pszichiáterre, pszichológusra, analitikusra vagy kognitív terapeutára lenne szükséged?

Garantáltan jó pszichológust ajánlani nem tudok, de azt garantálom, hogy miután elolvasod ezt az e-bookot, minden információd meglesz ahhoz, hogy megtaláld a neked megfelelő szakembert.

Töltsd le az INGYENES útmutatót a Neked legjobb szakember megtalálásához!

Kijelentem, hogy elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot. *

Csak értékes leveleket küldünk, spam-et sosem. Olvasd el az adatvédelmi tájékoztatónkat.

Leave A Comment