nyiss ablakot a lelkedre
Van egy kis időd?

A 21. század nem egy időbarát kor. Mindig mindenki rohan, semmire sincs idő. Amire meg lenne, a sűrűsödő feladatok és az egyre több területen jelenlévő, nem mellesleg szaporodó elvárások mellett még kevesebbnek tűnik. A sok-sok feladat, program megkívánja, hogy tudjunk gazdálkodni az időnkkel. Ami nem mindig könnyű!

Miért nincs soha időd?

Mint minden, nyilván ez is sok tényezős és nem 100%-ban csak rajtunk múlik. A munkában eltöltött idő például fix, ezzel nem én gazdálkodom. De általában (tudom, nem feltétlenül igaz ez mindenkire) a munka 8 órát vesz el egy napból. Mi lesz a maradékkel?

Aki soha nem ér rá semmire, annak szerintem két nagyon egyszerű oka lehet:

  • nem akar/tud rangsorolni
  • még gyakorolnia kell a saját ideje beosztását

A rangsorolás alatt azt értem, hogy felállítok egy fontossági sorrendet. Például mi a fontosabb, hogy hétvégén kikapcsolódjak és feltöltődjek vagy az, hogy bevállaljak egy plusz projektet/műszakot?

A másik: az időbeosztás. Ennek nagy ellensége a halogatás és a nem átgondolt szervezés. Nyilván nem kell mindent másodpercre pontosan megszervezni (kivéve, ha az angol királyi család tagja vagy, de akkor nem neked kell szervezni), de nem árt előre kalkulálni mondjuk a tömegközlekedéssel vagy a megnézendő film hosszával. Természetesen mindig közbejöhet egy kidőlt fa vagy 10 centi hó.

Akinek nincs esze, legyen notesze!

Az egyik ismerősöm azt mesélte, régen egyszerűen nem értette, hogyan tudják a barátai szinte azonnal megmondani, három hét múlva szombaton délután 5 és 7 óra között ráérnek-e. Aztán vett egy naptárat.

Az idő menedzselésének számos módszere létezik. A legelterjedtebbek a határidő naplók, akár a papír alapúak, akár elektronikusak. Azt, hogy majd mindent megjegyzünk, szerintem nyugodtan elengedhetjük, mert nem igazán valószínű, hogy azonnal beugrik, mit terveztünk június 3-ra, pedig akkor lesz a testvérünk esküvője.

Nekem a határidő napló vált be, abból is a heti beosztású. Attól még, hogy nekem ez működik a legjobban, nem biztos, hogy neked is ez fog! Nem véletlenül érhető el rengeteg változat a boltokban. Szerintem érdemes több módszert kipróbálni, ha elsőre valami nem annyira tetszik, próbálj ki mást, ötvözd ezeket!

Régebben sehogy sem voltam képes elektronikus naptárat használni, csak az vált be, ha kézzel beírtam a füzetembe, most viszont már alig-alig használok papír alapút. De olyat is hallottam már, hogy valaki külön határidő naplót vezet a munkahelyi/iskolai feladatoknak és egy másikat a szabadidős programoknak.

Kísérletezzetek bátran!

Mire van időd?

Az egyik, nagyon kedves barátnőm szokta mondani, hogy mindenkinek arra van ideje, amire akar és szerintem igaza van.

Természetesen egy újszülött édesanyjától ne várjuk el, hogy heti háromszor eljön velünk moziba. És az is előfordulhat, hogy tényleg nem tudsz hetekre előre tervezni vagy nincs olyan időpont, ami mindenkinek jó. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy vannak helyzetek, amikor tényleg nincs időnk. De legtöbbször nem ez a helyzet.

Ahhoz, hogy tudjam, mire érek rá, tudnom kell, hogy időben mikor érek rá (naptár 😉 ) és mi az, amire „szükséges”, hogy ráérjek. A szükséges azért került idézőjelbe, mert itt nem egy kívülről jövő kényszerre gondolok, mint a 8 órás munkaidő, hanem ami mellett lesz elég időm a feltöltődésre. Nyilván, ha a túrázás tölt fel, akkor arra mindig lesz idő és kedv, plusz utána jön a várva várt energialöket is. Nem érdemes viszont túlszervezni magunkat, mert annak kimerültség lesz a vége! Lehet azt mondani a héten az 5. esti programra, hogy ne haragudj, de most nem szeretnék menni.

Miért fontos, hogy tudj gazdálkodni az időddel?

Egyrészt, mert, neked lesz sokkal jobb! Karácsony előtt ha egyik nap bevásárolsz, másik nap bejglit sütsz, az úgy kevésbé megterhelő. Nem beszélve arról, hogy sokkal könnyebb az apró feladatoknak helyet találni, mint napokat felszabadítani, amikor egyszerre mindent is meg szeretnél csinálni.

Másrészt pedig sok konfliktust megspórolsz, ha nem szervezel egymásra több dolgot és nem az utolsó pillanatban jössz rá, hogy hoppá, ide nem tudok menni és akkor lemondom.

Szerintem rengeteg stresszes helyzetet is meg lehet előzni a jó időgazdálkodással. Én szeretek úgy tervezni, hogy kényelmesen elérjek A-ból B-be, így nem kell aggódnom, hogy mi van, ha késik a vonat vagy el se indul. De az sem utolsó szempont, hogy jó napon menjünk a fodrászhoz, ne egy héttel később.

Jó önismereti „gyakorlat” is ez, hiszen rájöhetsz például mennyire vagy spontán, van-e szükséged úgynevezett csendes napokra, amikor nem mész sehová.

Ahogy már mondtam, egy, mindenkinek jól működő recept itt sincs. Ki kell tapasztalni, hogy mi az, ami nekem beválik.

 

Kata

Iratkozz fel az Életfűszerező hírlevelére, hogy elsőként értesülj a legújabb cikkekről, podcast epizódokról és mindenről, ami Életfűszerező!

Érdekel a pszichológia? Esetleg Te magad is pszichológus, pszichológus hallgató vagy? Szeretnéd minél több emberhez eljuttatni a tudásodat? Legyél az Életfűszerező szakmai tagja! A részletekről bővebben itt tudsz olvasni.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Iratkozz fel az Életfűszerező Hírlevél listájára!

Már több, mint 150 feliratkozó kapja kézhez hetente az Életfűszerező privát hírlevelét. Csatlakozz te is és értesülj elsőként az újdonságokról, cikkekről és "less be" a terápiás ülésekre!

A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Ne bízd a szerencsére a pszichológusod megtalálását!

Pszichológushoz szeretnél fordulni, de megrémít a számtalan szakember lehetősége és a furcsa kifejezések, amiket a bemutatkozásukban olvasol? Nem tudod mitől lesz valaki jó szakember? Fogalmad sincs, hogy pszichiáterre, pszichológusra, analitikusra vagy kognitív terapeutára lenne szükséged?

Garantáltan jó pszichológust ajánlani nem tudok, de azt garantálom, hogy miután elolvasod ezt az e-bookot, minden információd meglesz ahhoz, hogy megtaláld a neked megfelelő szakembert.

Töltsd le az INGYENES útmutatót a Neked legjobb szakember megtalálásához!

Kijelentem, hogy elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot. *

Csak értékes leveleket küldünk, spam-et sosem. Olvasd el az adatvédelmi tájékoztatónkat.

Leave A Comment